Vatikaani – Maailman uskonnollisin valtio?

Vatikaani, maailman pienin itsenäinen valtio, on mahdollisesti myös se kaikista hartain ja uskovaisin. Uskonto iskee vasten kasvoja joka puolella: kadulla kävelevissä nunnissa ja papeissa, rakennusten koristeluissa, paikkojen nimissä jne. Siitä huolimatta Vatikaani veti jalkojani (ja kameraani) puoleensa kuin painovoima. Onhan sellainen paikka kiehtova, jolla on kokoonsa nähden niin mielettömästi valtaa ympäri maailman. Ja onhan se kaunis, sillä sen pitkä historia näkyy kaikessa.

Vatikaanin helmi on ehdottomasti Pietarinkirkko. Suunnitelmani oli kiivetä kirkon kupoliin, josta aukeaa hienot näkymät vatikaanin yläpuolelta. Vierailin kupolissa 2007, ja silloin kirkkoon oli helppo päästä sisään eikä kupoliinkaan ollut juuri jonoja. Jokin oli muuttunut sitten viime näkemän, sillä nyt jono kiersi kirkon edessä olevan aukion lähes ympäri. Vaikka Pietarinkirkkoon mahtuisi samanaikaisesti 60000 ihmistä, kaksi turvatarkastuspistettä ei vedä ihmisiä ihan samaan malliin.
Siispä tyydyin ihailemaan kuuluisaa kirkkoa vain ulkopuolelta. Kiinnostukseni ei riittänyt kahden tunnin jonotukseen. Neuvoni kuuluukin, jos mielit sisään, mene aikaisin. Tämä oli jonotilanne vielä iltapäivällä klo 17 (kun kupoli sulkeutuu muistaakseni 18.30)
Jos vierailet Vatikaanissa päivällä, kannattaa paikalla piipahtaa myös illalla kun alkaa hämärtää ja katuvalot syttyy. Silloin paikka tuntuu jotenkin entistä mystisemmältä.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s