Chimney Cake ja muut Unkarin ruoat

Ruoka ja matkustus on minulle intohimo. Matkaa suunnitellessa tutkin ensin nähtävyydet, otolliset valokuvauspaikat, ja sitten paikalliset ruoat ja ruokapaikat. Voisin todellakin kuvitella lähteväni joskus jonnekin kohteeseen pelkän ruokakulttuurin vuoksi. Tällä hetkellä haaveilen paluusta Italiaan, syynä pasta ja mozzarella. Ei sillä kaupungilla niin väliä.

Unkarilaisessa keittiössä käytetään paljon paprikaa, joko tuoreena tai jauhettuna mausteena. Gulassi lienee unkarilaisista ruokalajeista se tunnetuin. Sipulilla, suolalla ja paprikalla maustettu liha-perunakeitto tarjoillaan perinteisesti leivän kera.

Unkarilainen ruoka on (ainakin googlen mukaan) melko mausteista, lihaista ja rasvaistakin. Oma mielipiteeni asiasta jäi tällä reissulla muodostamatta, sillä emme löytäneet yhtäkään ravintolaa joka tarjoaisi pääasiassa unkarilaisia ruokia. Sen sijaan ravintoloissa näytti olevan hyvin yleistä, että tarjotaan eri ruokalajeja vähän sieltä ja tuolta päin maailmaa. Esimerkiksi yhdessä ravintolassa oli ruokalistalla ainakin gulassia, pihviä, hampurilaisia, pastoja, indonesialaista nasi gorengia sekä intialaista tandoorikanaa. Mitä ihmettä? No, ruoka oli hyvää.

 

Ongelmaksi muodostui omalla tavallaan myös hotellin runsas aamiaistarjonta. Runsas aamupala yhdistettynä +30 asteen helteisiin tarkoitti, että nälkä ei ilmoitellut itsestään ennen kuin myöhään iltapäivällä. Siitä johtuen kävimme syömässä vain kerran päivässä, ja näin ollen emme ehtineet kovin montaa raflaa käydä kokeilemassa.

Unkarilaiset taitavat todella tykätä makeasta, ja tämä näkyi hyvin kadulla. Kun menet Budapestiin, lupaathan maistaa paikallista erikoisuutta, Kürtöskalácks eli Chimney cake, joka on vähän kuin paistettua ja sokeroitua pullataikinaa vartaassa. Taivaallista! Etsin teidän iloksi oikein youtube-videon sen valmistuksesta. (linkki, olkaapa hyvä!)

 

Kannattaa myös tutkia tapahtumakalenteri tarkkaan. Meidän vierailun aikana kaupungissa pidettiin suklaafestivaalit, sekä jonkinlainen hevostapahtuma jonka johdosta kaduille oli levittäytynyt kaikenlaisia myyntikojuja. Pääpaino näissä oli tietenkin katuruoka. Valinnanvaikeus oli mieletön, mutta lopulta päädyimme kanalla ja paprikalla täytettyyn langosiin. Langos on jonkinlainen (uppo)paistettu leipä, jonka päälle voidaan laittaa erilaisia täytteitä juustosta lihaan tai syödä sellaisenaan. Lopputulos muistuttaa hieman kotzonea, tai rullakebabia.

 

Kivannäkönen katuruokabasaari löytyy Kazinczy útilta, aivan Szimpla kertin läheltä. Szimplasta ja rauniobaareista lisää myöhemmin.


6 thoughts on “Chimney Cake ja muut Unkarin ruoat

 1. Ihan samaa naureskelimme mekin, että ainakin turistialueilla ravintolat tarjosivat mitä tahansa ruokaa laidasta laitaan 😀 Itse söimme vain tuollaisen langoksen kauppahallissa, muuten ei tullut kokeiltua perinteistä unkarilaista ruokaa. Paitsi paprikakanaa, joka on perinneruoka, mutta harmi kyllä tilaukseni meni sekaisin matkakumppanini tilauksen kanssa ja huomasimme sen vasta hetken kuluttua, joten mulla jäi paprikakanat maistamatta 😦 Tosin omassa vuohenjuustokanassani oli myös paprikatahnaa(?), joten ehkä se oli sitä modernia unkarilaista 🙂

  Tykkää

 2. Hyvä tietää että en ollut yksin tässä asiassa 🙂 Mitenkäs teidän viininmaistelun kanssa kävi? Huomasin vasta lentokentällä paluumatkalla että en maistanut ollenkaan Unkarilaisia viinejä, vaikka ne ovatkin maailmankuuluja.

  Tykkää

 3. Meidän hotelli oli ystävällisesti lahjoittanut jokaisen huoneeseen valkoviinipullon, joten paikallisen viinin makuun päästiin heti 😉 Ei ehkä ollut ihan mun suosikkia se, mutta toisaalta Corinthiassa juodut viinit olivat hyviä (ei ole kyllä hajuakaan, mitä ne oli). Myös roseeta juotiin lasilliset. Kuohuviiniä ei juuri tullut vastaan, mutta siellä Corinthian brunssilla oli samppanjaa, ei varmaankaan sitten ainakaan paikallista.

  Tykkää

 4. Hei! Kiva kun kysyit lupaa etkä vain kopioinut kysymättä! Jos kyseessä ei ole mikään kaupallinen juttu (mainos, lehtiartikkeli tms) niin saat käyttää kuvia omaan/pienen yhteisön tarkoitukseen, kunhan eivät isompaan levitykseen mene.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s