Herkullinen Indo-ruoka

Indonesialainen ruoka on värikästä ja täynnä makua. Indonesialaiselle keittiölle on tyypillistä runsas mausteiden käyttö, joskaan itse ruoat eivät ole yltiöllisen mausteisia, vaan pikemminkin täyteläisiä. Ja tiesittekö, että kolme indonesialaista ruokaa on äänestetty maailman parhaiksi ruoiksi (sijat 1, 2 ja 14) CNN Internationalin ”World’s 50 Most Delicious Foods maailmanlaajuisessa nettiäänestyksessä?

Soto Ayam ja Satay Ayam, eli Indonesialainen kanakeitto ja kanavartaat pähkinäkastikkeessa.

Usein ruokalajien pohjana on erilaiset maustetahnat ja niissä paistetut lihat, tofu, kana tai kala. Myös kookosmaitoa, makeaa soijakastiketta ja pähkinätahnaa käytetään paljon ruokien maustamiseen.

Nasi Goreng eli paistettua riisiä.

Koska Indonesia koostuu tuhansista eri saarista, ruoka vaihtelee hieman saarten välillä ja paljon paikallisia makujakin löytyy. Indonesialaisia perinteisiä ruokalajeja on laskettu olevan yhteensä viitisentuhatta, joista noin 30 on laajemmin tunnettuja.
Tunnetuimpien ja ehdottomasti suositeltavimpien ruokalajien listalta löytyy mm. Satay-vartaat (kana/lihavartaita pähkinäkastikkeessa), Soto (indonesialainen keitto), Mie goreng (paistettua nuudelia erilaisilla lisukkeilla), Nasi Goreng (paistettua riisiä erilaisilla lisukkeilla), ja Rendang (kookosmaidossa pitkään haudutettua kanaa tai lihaa).

Mie Goreng eli paistettua nuudelia. CC Kuva: closari

Rendang eli kookosmaidossa ja chilissä haudutettua lihaa. CC Kuva: Kyle Lam

Krupuk eli katkarapusipsejä, tarjoillaan lisukkeena. CC Kuva: See-ming Lee

Mausteiset ruoat on ihana huuhtoa alas hedelmämehuilla, smoothieilla ja lasseilla, joita on saatavilla joka ikisestä ruokapaikasta. Eikä tarvitse välttämättä ottaa jälkiruokaa suun raikastaakseen. Annoskoot olivat ravintoloissa sen verran isoja, että emme syöneet indonesialaisia jälkiruokia kertaakaan matkan aikana.

Fruit Lassi, Krupuk ja Duck Nasi Goreng.

Ja jos indonesialainen ruoka ei jostain syystä nappaa, länsimaista sekä muita Aasian ruokia on helposti saatavissa vähänkin isommissa kylissä. Kutalla söimme yhtä autenttista kreikkalaista kuin Kreikassa, sekä Ubudissa ranskalaisen leipomon antimia, kuin myös aivan ihanaa gelatoa aasialaisella twistilla.

Jo pelkästään indonesialaisen ruoan vuoksi haaveilen palaavani vielä Aasiaan. Toki hyvää indo-ruokaa saa muualtakin. Jos löydät itsesi esimerkiksi Amsterdamista, kannattaa käydä syömässä jossain indonesialaisessa raflassa, esimerkiksi hyväksi todetussa Kantjil & de Tijgerissä. Suomesta en yhtäkään indonesialaista ravintolaa ainakaan googlettamalla löytänyt.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s