Miksi Firenze ei tehnyt vaikutusta?

Kaunista arkkitehtuuria, vanhoja rakennuksia, kulttuurihistoriaa, tunnelmallinen joki keskellä kaupunkia ja upeita maisemia kaupungin yli. Firenzestä löytyy kaikkea näitä. Miksi siis Firenzestä jäi vähän valjut fiilikset vaikka kaikki ainekset hyvään kaupunkilomaan oli koossa?

Ehkä vika ei ollutkaan kaupungissa, vaan minussa.  Ehkä ajoitus oli väärä, Firenzen ollessa välipysäkki rakkaan Rooman ja kovasti odotetun Cinque Terren välissä.

Joka tapauksessa Firenzessä on paljon upeaa nähtävää. Tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva ja keskeisen sijainnin vuoksi jokaisen matkailijan kävelyreitille osuva Duomon tuomiokirkko piazzoineen on vaikuttava kokemus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

15 euron pääsylipulla saa tutustua kirkkoon, museoon, erilliseen kastekirkkoon, kiivetä Duomon kupoliin ja jos pontta riittää, niin myös erilliseen kellotorniin. Erinomaista puuhaa sadepäivälle! Duomon kupoli jäi välistä, sillä sinne olisi pitänyt varata erillinen aika, mutta Giotton kellotornista avautui ehkä vielä paremmat näkymät itse Duomolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupungin keskustan halkovan Arno-joen ylittävä Ponte Vecchion silta on kaupungin vanhin, sillä se on ainoa jota natsit eivät tuhonneet perääntyessään kaupungista v.1944. Silta on alusta asti toiminut kauppakatuna, ensin lihakauppialle ja sittemmin jalokiviliikkeille. Edelleen siltaa reunustaa toinen toistaan kimaltavammat (ja kalliimmat!) liikkeet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toisella puolella jokea kohoavilla kukkuloilla on hienoja puutarhoja (Giardino Bardini, Giardino di Boboli, Giardino delle Rose), joista avautuu upeat maisemat keskustan kattojen yli. Jos haluat ihailla pelkkiä maisemia, niin samat näkymät avautuvat ilmaiseksi Piazzale Michelangelolta, jonne pääsee myös bussilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Firenzestä pääsee myös kätevästi päiväretkille ympäröivälle maaseudulle ja vanhoihin kyliin. Ajanpuutteen vuoksi keskiaikaiset pikkukylät jäivät tällä kertaa näkemättä, mutta jos vielä palaan Firenzeen, haluan ehdottomasti tutustua paremmin myös sen ympäristöön.

Mitä mieltä sinä olet Firenzestä, vaikka vain näin kuvien perusteella?

 


19 thoughts on “Miksi Firenze ei tehnyt vaikutusta?

 1. Joskus kun matkalla on monta kohdetta ei tosiaan kaikki kaupungit pääse tekemään samalla tavalla vaikutusta. Mä olen kokenyt Firenzen vähän hankalana kohteena, koska siellä on niin paljon turisteja, mutta kyllä se on kaunis ja kokonaisuus on jäänyt postiivisen puolelle.
  Toscanan maaseudulla, lähellä Firenzeä on kyllä paljon mielenkiintoista nähtävää.

  Tykkää

  1. Kiitos Heli! Turistimäärä oli kyllä valtaisa, tai ainakin se ahtailla kaduilla tuntui jotenkin korostuneesti. Ehkä Firenze olisi parhaimmillaan aiemmin keväällä tai myöhemmin syksyllä? Toukokuussa väkeä ainakin jo riitti 🙂

   Tykkää

 2. Kävin Firenzessä ensimmäistä kertaa Pohjois-Italiassa asuessamme ja en todellakaan ihastunut paikkaan. ”Aidon” Italian jälkeen se vaikutti turistimassoineen joltakin Firenze-landialta – keskustassa ei juuri italialaisia näkynyt. Söin siellä myös elämäni huonoimman pizzan, kun en osannut varoa turistirysiä. Mutta onhan se kaunis, kuten noista upeista kuvistakin näkee. Rooman vuosien jälkeen kestän enemmän sen turistimeininkiäkin – Firenzestäkin löytyy hiljaisempia paikkoja ja sitä oikeaa italialaisuuttakin. Talvella se on muuten paljon mukavampi.

  Tykkää

 3. Itse ihastuin Firenzeen, tosin ihastuin kyllä itsekin vielä enemmän Roomaan ja etenkin Cinque Terren postikorttimaisemiin. Firenzessä ehkä hiukan itseä ahdisti ne valtavat turre- ja ihmislaumat. Mutta nähtävyyksistäkin kun nautti kaikessa rauhassa, välillä törpölle jonnekin sivukadulle piipahtaen niin rakastuin kyllä myös Firenzeen. Ne auringonlaskut etenkin jäi mieleen. Italia ❤

  Tykkää

 4. Minuun Firenze teki suuren vaikutuksen, vaikka kadut oli täynnä turisteja, oli aivan liian kuuma ja migreeni vaivasi. Siltikin ihastuin kaupunkiin täysillä, ja aion ehdottomasti mennä sinne vielä joskus uudestaan 🙂 Mutta kaikki vaan ei kolahda kaikkiin, ja siihen voi olla monta syytä. Ja toisella kerralla voi jopa mielipide muuttua!

  Tykkää

 5. Ihan samanlaiset fiilikset minulla on aina ollut Firenzestä. Ensimmäistä kertaa menin sinne kovin odotuksin ja jotenkin petyin. Nykyisin en edes jaksa kaupunkiin mennä, vaan jos sinne lennäme, niin otamme auton kentältä ja jatkamme heti eteenpäin. Ei vaan sytytä.

  Tykkää

  1. Se on aina harmillista jos joku kohde ei olekaan odotusten veroinen. Voisin itse antaa Firenzelle vielä toisen mahdollisuuden, etenkin turistisesongin ulkopuolella. Italia on niin ihana, että haluaisin uskoa löytäväni taikaa vielä Firenzestäkin 🙂

   Tykkää

 6. Minäkään en innostunut Firenzestä. Me vierailtiin siellä päiväseltään Toscanan maaseudun rauhasta viinitilojen keskeltä. Meillä varmasti tunnelmaan vaikutti se, että oltiin jotenkin sammakonkurnutusten ja lintujen viserrysten ja etenkin niiden mielettömien viinitilan viinien pauloissa. Kaupunki ei ehkä sopinut meidän lomallemme sittenkään. Kaunistahan tuolla on, siitä ei pääse mihinkään. Tunnelma ei vaan sopinut.

  Tykkää

 7. Kuvasi ovat tosi kauniita. Niiden perusteella Firenze on ihan helmi. Mutta minulle kävi samoin. Samalla matkalla käytiin Sienassa ja Bolognassa. Jotenkin Firenze jäi noiden kahden symppiksemmän kaupungin varjoon. Uusi mahdollisuus pitäisi antaa.

  Tykkää

  1. Kiitos Annika! Mua jäi harmittamaan että Siena jäi välistä. Tarkoitus oli käydä siellä päiväseltään mutta matkaväsymys voitti eikä jaksettukaan lähteä. Mutta ehkä rento lepo oli siinä vaiheessa se mitä eniten tarvitsin 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s