Ihastuttava Cinque Terre

Kirkasvärisiä taloja, melkein kuin lego-palikoita, kohoaa jyrkästi rantakalliosta. Alhaalla meri tyrskyää rantakiviä vasten. Ylempänä terasseiksi muokatuilla rinteillä kasvatetaan oliivi- ja sitruunapuita sekä viinirypäleitä. Kuinka Cinque Terreen voisi olla ihastumatta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cinque Terre, eli ”viisi maata”, muodostuu viidestä Italian Ligurian rannikon kylästä ja niitä ympäröivästä kansallispuistoalueesta. Riomaggiore, Manarola, Vernazza ja Monterosso sijaitsevat aivan rannikolla, kun taas keskimmäisenä sijaitseva Corniglia kohoaa yli muiden jyrkänteen huipulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaikeakulkuisessa ympäristössä kylät ovat yhteydessä toisiinsa patikointipolkujen ja junaliikenteen kautta. Kylät ovat suurimmalta osin suljettu ulkopuoliselta autoliikenteeltä. Neljään rannikkokylään on lauttaliikennöinti merenkäynnin salliessa.

Syrjäisestä sijainnista huolimatta alue on todella suosittu turistien keskuudessa, ja väenpaljous pienissä kylissä voi keskikesällä olla tuskastuttavaa. Massaturismista johtuen kansallispuiston hallitus on viime vuosina harkinnut turismin rajoittamista alueella, mutta ainakaan toistaiseksi mitään konkreettisia rajoituksia ei ole tehty.

 

Cinque Terren viisi kylää ovat pieniä, eikä niissä ole varsinaisesti paljoakaan nähtävyyksiä. Alueen magneetti ovat kylät itsessään, sillä somia taloja ja upeita maisemia katsellessa voisi viettää päivän jos toisenkin. Junayhteys kylästä toiseen kestää vain muutamia minuutteja, joten teoriassa yhdessä päivässä ehtisi kiertämään useammankin kylän.

Käytännössä ajatus ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä kyliä yhdistäviltä patikointipoluilta löytyy upeimmat näköalat rannikolle ja kyliin. Polkuja pitkin liikkuminen vie maastosta johtuen aikaa noin pari tuntia, joten yhden päivän vierailu Cinque Terressä saattaa jäädä pinnalliseksi. Me yövyimme Riomaggioressa kolme yötä, jolloin tutustuimme kunnolla pariin kylään per päivä. Pidempäänkin olisin täällä viihtynyt meri-ilmasta ja maisemista nauttien.

map_of_cinque-terre

 

Käytännön vinkit Cinque Terreen:

 • Cinque Terreen (Monterosso) on suora junayhteys Milanosta. Cinque Terreen pääsee myös La Spezian kautta, jonne TrenItalia liikennöi suoraan ainakin Roomasta, Firenzestä ja Pisasta. Cinque Terren paikallisjunan päätepiste on La Speziassa, joten sieltä on säännöllinen junayhteys kyliin.
 • Suosittelen lämpimästi yöpymään alueella tai La Speziassa edes yhden yön.
 • Kylien väliset patikointipolut ovat maksullisia. Cinque Terre-junapassilla saa kuitenkin rajattoman paikallisjunan käytön sekä pääsyn patikointipoluille, ja sillä alueen wc:t ovat ilmaisia. Passi maksoi kesällä 2017 16e / pvä tai 29e / 2 pvä.
 • Kesällä 2017 rannikon patikointireiteistä olivat auki ainoastaan Cornigilia-Vernazza-Monterosso väliset polut. Riomaggiore-Manarola-Corniglian väliset polut ovat toistaiseksi suljettuna maanvyörymien aiheuttamien vahinkojen vuoksi.

 

 


24 thoughts on “Ihastuttava Cinque Terre

 1. Kävimme tuolla omalla autolla Monzassa asuessamme, ja päiväretki jätti jotenkin kylmäksi. Poika oli silloin vielä niin pieni, ettei patikointia voinut edes ajatella.

  Mutta kukaties vielä jonain päivänä, vaikka luulenpa että valitsen rakkaasta Italiasta jonkun rauhallisemman ja väljemmän kohteen 🙂

  Tykkää

 2. Cinque Terre on IHANA, ei siihen tosiaankaan voi olla ihastumatta! Ei ihme, että on turistimagneetti, on se sen verran kaunis paikka. Mutta toivottavasti turremäärille jotain tehdään, jos homma alkaa lähtemään lapasista. Meillä oli muistaakseni Cinque Terressä vaan pari kolme päivää, mikä ei todellakaan ollut tarpeeksi. Kyllä siellä viihtyisi vaikka pari viikkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos Anna! Suuri syy lapasesta karanneeseen turistimäärään on lähistölle ankkuroivat välimeren-risteilyalukset ja niistä purkautuvat päivävierailijat. Jos alueelle tulisi vain lähistöllä majoittuvat, olisi turistimäärä todennäköisesti paljon hallittavampi. Toisin sanoen, alueella voisi olla vain suurinpiirtein sen verran turisteja kuin on majoituksia. Risteilyalusten päivävierailijat, jotka viettävät aikaa alueella vain joitakin tunteja, on ekonomisestikin kuormittavampaa, sillä he majoittuvat ja ruokailevat aluksella, jolloin heistä ei myöskään kerry tuloja paikallisille samalla tavalla kuin muista turisteista.

   Tykkää

 3. Oi, tuonne on pakko päästä! Harmittaa, että en tajunnut käydä viime kesänä Pisassa käydessäni. Nyt alkoi vielä enemmän kiinnostaa tuolla käyminen kun kerroit noista patikointireiteistä! Ehtisiköhän vielä tänä kesänä Italiaan…

  Tykkää

 4. Patikointi Cinque Terrellä on ollut yksi minunkin haaveistani. Mutta ehkä sinne pitäisi mennä turistikauden ulkopuolella, vaikkapa syksyllä. Onnistuisikohan loman yhdistäminen Toscanaan… tai ehkä viikosta tulisi liian kiireinen. Mutta joskus vielä, niin suloiselta paikka näyttää <3.

  Tykkää

  1. Kiitos Heidi! Minäkin menisin kyllä mielummin syksyllä tai keväällä, että pienistä kylistä saisi nauttia enemmän omassa rauhassa. Toukokuussa tilanne oli vielä ihan hyvä, turistiryhmiä oli, mutta ei mitenkään mahdottomasti. Patikointipoluilla oli ainakin silloin väljää. Viikossa ehtisi ehkä juuri ja juuri nähdä Cinque Terren ja Toscanan, riippuen siitä mihin lentäisi. Jos lento lähtee Roomasta tai Venetsiasta, niin sitten viikko ei ehkä ole riittävä.

   Liked by 1 henkilö

  1. Oi, viikko Cinque Terressä kuulostaisi ihanalta! Luin jostain, että reitit ovat edelleen korjaamatta ja kiinni koska kansallispuistolla/kunnalla/valtiolla on kiistaa kuka korjaukset maksaa. Raha tuntuu olevan joka asiassa aina se perimmäinen syy 🙂

   Liked by 1 henkilö

 5. Cinque Terre on mukava paikka, mutta itselläni se ei saanut mitään suuria ihastuksen kiljahduksia aikaan. Lähinnä syynä oli juurikin paikan suuri turistimäärä. Jos menisin uudestaan, yrittäisin ajoittaa vierailun vaikka syyskuun loppuun, jopa lokakuulle, kun suurimmat massat ovat poistuneet. Lämmintähän tuolla piisaa pitkälle syksyyn.

  Tykkää

 6. Cinque Terre on tosiaan viime aikoina saanut enemmän julkisuutta ”turistiongelmasta” kuin kauneudestaan. Meiltä se on kuitenkin vielä käymättä ja varmaan joskus mekin vielä aluetta ”kiusaamme” vierailullamme, mutta sitten touko- tai lokakuussa varmaan oman mielenterveytemme tähden, etenkin kun helle ei ole yhtään meidän juttumme.

  Tykkää

  1. Kiitos Pirkko! Kannattaa käydä ilman muuta, mutta vierailu kannattaa tosiaan ajoittaa syksylle tai kevääseen ennen sesongin alkua. Silloin patikointipoluillakin on väljempää ja säätkin miellyttäviä liikkeellä olemiseen.
   Suurin turistiongelma lienee lähistölle ankkuroivat välimeren-risteilyalukset ja niistä purkautuvat päivävierailijat. Jos alueelle tulisi vain lähistöllä majoittuvat, olisi turistimäärä todennäköisesti paljon hallittavampi. Toisin sanoen, alueella voisi olla vain suurinpiirtein sen verran turisteja kuin on majoituksia. Risteilyalusten päivävierailijat, jotka viettävät aikaa alueella vain joitakin tunteja, on ekonomisestikin kuormittavampaa, sillä he majoittuvat ja ruokailevat aluksella, jolloin heistä ei myöskään kerry tuloja paikallisille samalla tavalla kuin muista turisteista.

   Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: Viisi maata | Project Forever

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s