Patikointi Cinque Terressä

Cinque Terren yksi vetonaula (suloisten italialaisten kylien lisäksi) on kylien väliset upeat patikointireitit. Monella matkailijalla näytti olevan vähintäänkin kävelysauvat mukana, eli patikointi on selkeästi yksi suosituimpia aktiviteetteja alueella. Täytyisihän sitä meidänkin siis kokeilla!

Niinpä aamupalan jälkeen hyppäsimme paikallisjunaan ja valitsimme patikoinnin alkupisteeksi Corniglian, sillä ajattelin näin välttävämme nousun Cinque Terren korkeimmalla sijaitsevaan kylään. Suunnitelma osoittautui turhaksi heti Corniglian juna-asemalla, josta on 33.kerroksen porrasnousu kylään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän pienen alkulämmittelyn ja Cornigliaan tutustumisen jälkeen täytimme vesipullot ja suuntasimme kylän laidalta lähtevälle polulle. Heti polun alkupäässä on puiston työntekijän koppi, jossa täytyy vilauttaa päiväpassia tai vaihtoehtoisesti maksaa patikoinnista 7,5 euroa / reitti.

Alkumatka taittui rivakasti terasseiksi muutettujen viljelysmaiden lävitse. Pian polku alkoi kuitenkin nousta, sitten laskea, ja nousta jälleen. Välillä polku kaartoi aivan meren äärellä upeita maisemia tarjoten, välillä se koukkasi metsän siimekseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puolivälissä alkoi kaatosade, joka muutti polun mutavelliksi ja kiviportaat liukkaiksi. Helppo päiväkävely muuttui nopeasti hyvinkin haastavaksi. Kokonaisuudessaan pari tuntia patikoituamme saavuimme Vernazzaan läpimärkinä ja jalat mutaisina sateen juuri sopivasti väistyessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lounastauon jälkeen lähdimme vielä Vernazza-Monterosson polulle, sillä olin nähnyt sieltä otettuja upeita kuvia ja luonnollisesti minäkin halusin ikuistaa nuo näkymät. Kuvien oton jälkeen käännyttiin kuitenkin takaisin vielä ihastelemaan suloista Vernazzaa, sillä ajatus ylämäistä ja rappusista ei kummasti enää houkutellut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvä tietää:

 • Kylien väliset patikointipolut ovat maksullisia. Cinque Terre-junapassilla saa kuitenkin rajattoman paikallisjunan käytön sekä pääsyn patikointipoluille, ja sillä alueen wc:t ovat ilmaisia. Passi maksoi kesällä 2017 16e / pvä tai 29e / 2 pvä.
 • Peruskunnolla pärjää, mutta jalkavaivaisena en poluille lähtisi.
 • Poluilla ei ole mitään palveluita, eli varaa matkaan riittävästi juotavaa.
 • Kesällä 2017 rannikon patikointireiteistä olivat auki ainoastaan Cornigilia-Vernazza-Monterosso väliset polut. Riomaggiore-Manarola-Corniglian väliset polut ovat toistaiseksi suljettuna maanvyörymien aiheuttamien vahinkojen vuoksi.
 • Katso ajantasaiset tiedot reittien kunnosta ja aukiolosta esimerkiksi täältä: https://www.incinqueterre.com/en/trails-advice

 


29 thoughts on “Patikointi Cinque Terressä

 1. Tuolla on kyllä sitten niin kaunista. En tiennytkään näistä kävelyreiteistä – ne ovat varmasti täydellinen tapa nähdä noita maisemia. Harmi, että satuitte juuri sateen aikaan, mutta onneksi sentään osa matkasta oli aurinkoa ja kuvat ainakin näyttävät kaikki ihanilta 🙂

  Tykkää

 2. Törmäsin Instassa aika usein näihin maisemiin ja nyt paikka on mun bucket listalla. Mutta en olisi arvannut, että patikointireitit on maksullisia! Mutta joo ehkä noista maisemista maksaakin aika miellellään. 🙂

  Tykkää

  1. Maisemat ovat kyllä todella upeita! Itse ymmärrän miksi polut ovat maksullisia, mutta toivon että ne rahat menevät oikeasti kylien infrastruktuurin ylläpitoon eikä byrokraattien taskuun.

   Tykkää

  1. Kylissäkin kyllä saa rappusjumppaa, mutta poluilta tietysti pääsee näkemään parhaat maisemat. Reitti ei ollut kyllä ollenkaan paha hyvissä sääolosuhteissa. Hieman petollinen ehkä, jos ei muista katsoa jalkoihinsa, sillä vastaan reitin alkupäässä tuli vanhempi pariskunta jonka miehen pää oli paketoitu verisillä sideharsorullilla.

   Liked by 1 henkilö

 3. Cinque Terre on vasta suunnitelmissamme ja nyt kun alueen suunnattomasta suosiosta (lue matkailijaruuhkista) on puhuttu kovin paljon, niin olen myös yrittänyt kovasti miettiä että mikä olisi sopiva ajankohta matkalla, ehkä aikainen kevät. Mutta sitä, matkaa, odotellessa, luen mielelläni kaikki jutut alueelta.

  Tykkää

  1. Kevät on hyvää aikaa vierailla alueella. Olimme itse siellä toukokuun puolenvälin paikkeilla, ja silloin sesonki oli vasta kunnolla heräilemässä. Menisin itse uudelleen joskus huhtikuussa, pääsiäisen jälkeen. Tai sitten syksyllä, esimerkiksi syys-lokakuun vaihteessa. Yrittäisin tähdätä kuitenkin kuivalla kaudella, sillä reitit ovat sateella vaarallisia. En osaa sanoa ovatko reitit talviaikaan suljettuina, tai millainen ylläpito niissä on.

   Tykkää

  1. Kiitos! Minä tykkään kanssa, vaikka en varsinaisesti mikään seikkailija-ulkoilmaihminen olekaan. En voisi kuvitella lähteväni pitkille useamman päivän vaelluksille, mutta kaikki päiväseltään onnistuva patikointi luonnossa on kyllä aivan mahtavaa! 🙂

   Tykkää

 4. Italia kuuluu myön minun top 10 listaani : Rooma , Venetsia jne. Haluaisin päästä kiertelemään itä-Eurooppaa, erityisesti Praha, Budapest sekä Krakova kiinnostaisivat minua eniten.

  Tykkää

  1. Oikein hyvä lista sinulla! 🙂 Mun Euroopan haavekohteita olisi vielä ainakin Sveitsi, Itävalta, Ranskan maaseutu, Slovenia, Puola ja Norja. Ja Euroopan ulkopuolelta niitä kohteita vasta löytyykin!

   Tykkää

 5. Voi miten kaunista ja ihania kuvia olet ottanut! Minäkään en ole Cinque Terressä vielä käynyt, mutta kyllähän tuonne on joku päivä päästävä. Sade muuttaa kivipolut vaarallisiksi. Perussa Inkapolulla oli myös aika sateista ja tosi varovasti piti mennä tietyissä kohdissa. Siitä huolimatta vedin lipat mutta onneksi ei pahemmin sattunut.

  Tykkää

 6. Voi ei, onko siellä ollut taas maanvyöryjä!? Olin muutama vuosi sitten, jolloin Monterosso tuhoutui tosi pahasti. Kävimme Pisassa emmekä koskaan päässeet takaisin hotelliin vaan jäimme hätämajoitukseen armeijan kasarmille La Speziaan. Pari kertaa olen palannut sen jälkeen noihin maisemiin. Siellä on kyllä upeaa (mutta hämmentävän kallista jopa yleiseen pohjoisitalian hintatasoon verrattuna).

  Tykkää

  1. Oho, en ollutkaan tiennyt tuota Monterossosta! Aikamoinen kokemus! Mä ymmärsin että Riomaggiore-Manarolan reitti on ollut kiinni jo useamman vuoden, ja se Manarola-corniglian vyörymä olisi tuoreempi juttu. En nyt äkkiseltään löytänyt tarkempaa infoa. Hintataso ei ollut tosiaan sieltä edullisimmasta päästä, mutta vaikuttaisiko hankalat kulkuyhteydet siihen että tuotteiden hinta on kalliimpi, tai sitten turistien määrä vs. alueen pienuus.

   Tykkää

 7. Näillä reiteillä todellakin saa pohkeet hapoille kun tulee vielä kylien kiviporrasnousut päälle! Me mentiin pari väliä ihan tietä pitkin myös ja ihan mielettömiä maisemia oli nk kylien yläpuolelta katsottuna! Mutta kyllä nämä kylät ja reitit oli yksi kauneimmista paikoista, missä olen käynyt ❤

  Tykkää

  1. Hyvää porrasjumppaa kylissä sai tosiaankin! Mua jälkikäteen harmittaa, että ehdittiin nähdä vain yksi polku ja toisen alkua, olisi ollut ihanaa hiljalleen kierrellä pidemmällekin. Ensi kerralla sitten 🙂

   Liked by 1 henkilö

 8. Oi että noita postikorttikuvia! Vaikka Italiassa olen paljon reissannut, on Cinque Terre vielä näkemättä – sinne pitäisi päästä ja pian! Ja kiinnostavaa kuulla, että siellä järjestetään tällaisia patikointiretkiä, sen kautta kun kaupungin maisemia pääsee varmasti näkemään ihan eri tavalla kuin pelkissä turistipaikoissa piipahtaen.

  Tykkää

 9. Päivitysilmoitus: Viisi maata | Project Forever

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s