Viisi maata

Cinque Terre, eli ”viisi maata” muodostuu viiden pienen italialaiskylän ryppäästä Ligurian rannikolla. Aiemmissa teksteissä loin yleiskatsauksen alueeseen ja sen patikointimahdollisuuksiin, mutta itse kylät ovat jääneet vielä sivuosan rooliin.

Riomaggiore on kylistä eteläisimpänä ensimmäinen, jonka La Spezian suunnasta matkaava kohtaa. Riomaggiore on alueen kylistä suurin ja epävirallinen alueen keskus. Älä anna vaikutelman hämätä, kyseessä on silti pieni ja romanttinen kylä. Kylässä on yksi pääkatu, Via Colombo, jonka varrelta löytyy kylän ravintolat, kaupat ja kuppilat. Pääkatu johdattaa suloiseen satamaan, jota reunustaa herkullisen värikkäät talot. Kylän pieni uimaranta löytyy sataman viereisestä poukamasta. Uimarannan yläpuoliselta rinteeltä löytyy kasvitieteellinen puutarha sekä lintubongauskeskus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manarolan arvellaan olevan alueen kylistä vanhin, sillä sen kirkon perustukset ajoittuu 1300-luvulle. Perinteikkäänä kalastajakylänä verkkoja ja veneitä lojuu pitkin pientä satamaa. Manarola on tunnettu myös erinomaisesta viinistään. Pienen kylän suurin vetonaula on kylän reunalta avautuva kaunis näköala.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Corniglia poikkeaa alueen muista kylistä siinä, että se ei sijaitse meren äärellä vaan kukkulan laella. Kylän satama ja juna-asema sijaitsevat kukkulan juurella, joten jalkaisin kylään aikovan täytyy suorittaa ensin 33:n kerroksen porrasjumppa. Juna-asemalta liikennöi epäsäännöllinen minibussikuljetus, johon ainakin näin kesäaikana oli pitkät jonot. Corniglia on alueen kylistä pienin. Kapeiden kujien portaat johdattavat ylöspäin näköalatasanteelle, josta on mahdollista nähdä kerralla kaikki muut alueen kylät.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vernazza saattaa olla kylistä kaikista viehättävin. Kylän edustalla turkoosina välkehtivä meri ja kaunis amfiteatterimainen satama, sekä värikkäät rapistuvat talot ympäröivät kaunista piazzaa. Aukiolta nousee jyrkästi kapeita kujia, jonka varrelta vilahtelee upeita näköaloja merelle ja itse kylään. Kylässä on yksi pääkatu, jonka varrelta löytyy kaupat ja ravintolat. Pienellä niemellä sijaitsee vanha linna, jonka torniin pääsee ilmeisesti myös kiipeämään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monterosso al Mare, tai Monterosso, on kylistä ainoa josta löytyy kunnon uimaranta. Kylän juna-asema sijaitsee itseasiassa viereisessä, modernimmassa Fegina-nimisessä kylässä, josta on tunneliyhteys pieneen Monterossoon. Vaihtoehtoisesti tunnelin pystyy kiertämään sen yläpuolelta kukkulan ylitse johtavalla kävelypolulla, jonka varrelta löytyy luostari ja kaunis vanha hautausmaa. Hautausmaan edustalta pääsee ihailemaan Monterosson kylää sen yläpuolelta. Monterosso ei puitteillaan ehkä vedä vertoja muille alueen kylille, mutta kunnon uimaranta on täällä iso plussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikä kylistä olisi sinun suosikkisi?

 


19 thoughts on “Viisi maata

 1. Käymättä vielä yhdessäkään, niin tietysti tuo, jonne on kiivettävä vielä juna-asemalta 33 porrasta, mutta josta sitten näkee korkealta koko alueen!
  Mietin tässä juuri, että olisiko ensi kevät, riittävän aikaisin, ennen pahinta sesonkia, hyvä aika käydä tuolla, kun se vielä on käymättä, sekin.

  Tykkää

  1. Kevät on hyvää aikaa vierailla alueella, ei vielä kamalasti turisteja eikä liian kuumakaan patikointipoluille 🙂 Olimme itse toukokuun alkupuolella ja silloin oli aika sopiva aika, turisteja oli mutta ei liiaksi.

   Tykkää

 2. Cornigilia oli meidän suosikki. Olimme siellä viime kesänä. Nyt hiukan harmittaa, me menimme kylään bussin kyydissä. Monterosson ranta näytti melko tyhjältä. Missä oli kaikki aurinkotuolit. Cinque Terre on ihana. Kävittekö myös Portoveneressä?

  Tykkää

  1. Mikäs siinä busseillessa, itse portaissa ei ollut juurikaan nähtävää ja parhaat maisemat löytyi kyllä kylän näköalatasanteelta 🙂 Monterossossa ei ollut toukokuussa vielä sesonki alkanut, kävin kahlailemassa ja meri oli vielä aika kylmä. Portovenereen ei valitettavasti ehditty, eikä muuallekaan viiden kylän ulkopuolelle. Ensi kerralla sitten 🙂

   Liked by 1 henkilö

  1. Euroopasta löytyy kyllä monen monta taianomaista paikkaa! Italia on kuitenkin Euroopassa mun lempipaikkani, kaikki on ihanan kuvauksellista ja ruoka on niin hyvää! 🙂

   Tykkää

  1. Onhan se pitkä matka, mutta aivan toteutettavissa jos heti aamusta lähtee liikkeelle ja palaa illalla. Jos teillä jäisi esimerkiksi 6h Cinque Terreen, niin siinä ajassa ehtii katsastaa kaksikin kylää. Riomaggioressakaan ei ehkä riitä tekemistä ja näkemistä niin pitkälle ajalle. Mä tekisin niin että lounastaisin yhdessä kylässä ja söisin aikaisen päivällisen/snakseja toisessa. Esimerkiksi Riomaggiore+Vernazza on aika hyvä yhdistelmä 🙂

   Tykkää

 3. Aivan mielettömän houkuttelevia kuvia! Olen haaveillut Cinque Terresta jo pitkään, toivottavasti ensi kesänä jo pääsisin! Talvella se ei taida olla järkevä kohde, vai mitä luulet? Kun on tässä haussa myös kohde joulukuun synttärimatkalle (http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/07/27/minne-synttarimatkalle/) ja toisaalta kiehtoisi käydä silloin jossain sellaisessa kohteessa, joka on perinteisesti kesäkohde ja talvella hiljaisempi.

  Tykkää

  1. En oikein osaa ottaa kantaa, kannattaako Cinque Terreen mennä talvella, mutta ajattelisin että kylien pienen koon vuoksi koko alue saattaa olla aikamoisessa horroksessa talviaikaan. Ravintoloita ym on alueella muutenkin melko vähän, ja osa saattaa olla turistisesongin ulkopuolella kiinni. En myöskään tiedä, ovatko patikointipolut talvisin missä kunnossa. Netistä lueskelin että ainakin yksi talvi ne olivat kokonaan suljettuja maanvyörymien vuoksi. Uskoisin, että ylläpitoa tehdään talviaikaan harvemmin koska vähemmän turisteja. Itse ajoittaisin Cinque Terren matkan mielummin syksyyn tai keväälle.

   Tykkää

 4. Niin ihana alue! Miten voisi päättää missä kylässä kävisi, varmaan myös tulisi kaikki käytyä läpi. Riittääkö susta jos joissakin kylissä olisi vain päivän ja illalla jo lähtisi seuraavaan?

  Tykkää

  1. Ilman muuta riittää, meidän kolmen päivän aikataululla ehti kiertää hyvin kaikki viisi kylää. ”Kotikylässä” Riomaggioressa vietettiin yksi kokonainen päivä, muina päivinä vierailtiin 2 kylää/päivä. Kylät ovat pieniä eikä niissä ole maisemien lisäksi kauheasti nähtävää, fiilistelyynkään ei määräänsä enempää saa aikaa kulumaan 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s