Kotona maailmalla – Hyvät ja huonot Airbnb-kokemukset

Olen majoittunut Airbnb:n kautta ympäri Eurooppaa, sekä kahdesti Yhdysvalloissa. Joukkoon on mahtunut niin hyviä, kuin hieman huonojakin kokemuksia, mutta useimmat majoituskohteet ovat onneksi olleet vähintäänkin sitä mitä on luvattukin. Pari kohdetta ovat jopa onnistuneet tekemään syvän vaikutuksen, ja joihin haikailen edelleen takaisin.

Aribnb:n kautta on mahdollista vuokrata kokonaisia asuntoja omaan käyttöön tai esimerkiksi vain huone majoittajan kodista. Palvelu kampanjoikin matkailijoiden asuvan kuin paikalliset, näin saaden aidomman kokemuksen matkastaan. Laatutaso vaihtelee kämäisestä luksukseen, kuten myös majoitusten hinnat.

P4200049.JPG
Kotikatu Roomassa

Parhaimmillaan vertaismajoitus, kuten Airbnb, on vastavuoroista niin että sekä majoittuja että majoittaja kokevat saavansa uusia kokemuksia ja näkemyksiä toisiltaan. Joskus kokemus saattaa johtaa jopa pitkäaikaiseen ystävyyteen.

Pahimmillaan majoitus voi olla kokonaan huijausta, niin että vuokrattavaa asuntoa ei ole olemassakaan, tai että se ei ole luvatun kuntoinen. Amsterdamin Airbnb-majoituksia selatessani vastaan tuli useampia majoituskohteita, jotka olivat hinta-laatusuhteeltaan vähän liian hyviä ollakseen totta. Google-kuvahakuun kuvia tiputtaessa oikeat asunnot löytyivät Lontoolaisen luksus-asuntovälitysfirman kohdelistauksesta. Tällaiset ”feikit” kohteet tunnistaa ainakin siitä, että ne ovat uusia kohteita joissa ei ole useinkaan yhtään arvostelua, ja niiden esittelykuvaus on epämääräinen, lyhyt tai olematon.

Viimeisimmällä Italian-matkalla majoituin Airbnb:n kautta Firenzessä ja Venetsiassa. Firenzessä majoituksen takana oli pieni ja tehokas yritys, joka vuokrasi useampaa kohdetta. Asunnolla vastassa oli hurmaava nuori italiaano, joka auttavasti englantia puhuen selitti kaikki pesukoneen käytöstä, lukkojen avaamisesta, ulkoroskisten sijainnista ja sähkökatkojen toimenpiteistä lähtien. Venetsiassa majoituimme fiinin venetsialaisrouvan omistamassa kolmen asunnon talossa, jossa rouva itse asui viereisessä, ja hänen tyttärensä vastapäisessä asunnossa. Kaikki sujui kuin rasvattu, ja nuo päivät kuin paikallisena asuen nostavat vieläkin hymyn huulilleni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Koti Venetsiassa

Sen sijaan Nizzassa meillä oli ongelmia kommunikoinnissa, avainten saamisessa, ohjeistuksissa sekä siinä, että asunto oli kuvia huomattavasti huonommassa kunnossa, ja kaikki tuntui olevan rempallaan. Ei jatkoon.

cc4630e9_original
Koti Nizzassa ei ollut aivan sitä, mitä kuva lupailee. Kuva Airbnb:stä.

Islannissa majoituimme yhden yön Víkissa paikallisella maatilalla. Pientä farmi-B&B:ta pyörittävä islantilais-saksalainen pariskunta nautti selvästi sivutyöstään, ja saivat vieraat viihtymään sekä vaihtamaan kokemuksia aamupalapöydän ääressä. Aamupalan jälkeen isäntä vei vieraat tutustumaan maatilan eläimiin. Eikä näihin huoneen terassilta avautuviin maisemiin ollut ollenkaan hankala herätä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Näkymät Islannin farmi-B&Bn terassilta

New Yorkissa vuokrasin huoneen Brooklynin Williamsburgissa asuvan isrealilaisen pariskunnan kodista. Pariskunnan asuessa kellarikerroksessa, jaoin pääkerroksen toisen majoitushuoneen kanssa. Viereisessä huoneessa majoittuva ruotsalaispariskunta haaveili matkasta Suomeen, sillä nainen on suuri Muumi-fani, ja esitteli kaikki Muumiaiheiset tatuointinsa. Minä puolestani jaoin muutaman ravintolavinkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Onnellinen matkailija New Yorkissa

Amsterdamin majoitus oli oikea löytö! Joordanin vanhojen kanaalien alueelta vuokraamamme asunto oli 1700-luvun kanaalitalon ullakkokerros, jossa tosin en uskaltanut juuri nukkua ensimmäisenä yönä sillä pelkäsin kummituksia. Kummituksia ei näkynyt ja loput yöt nukuin rauhassa. Ystävällinen vuokraemäntä oli hyvän tahdon eleenä hakenut meille valmiiksi aamupalatarvikkeita jääkaappiin sekä pullon viiniä.

Kaikista parhaaksi kokemukseksi paljastui majoitus ystävällisen amerikkalaispariskunnan kotona Havaijilla. Alunperin tarkoitus oli majoittua hotellissa, mutta hintojen ollessa törkeitä katsoimme valikoimaa myös Airbnb:stä. Vuokraan kuului oma huone ja oma wc, jotka oli eristetty muusta asunnosta väliovella. Keittiö ja oleskelutilat jaoimme noin kuusikymppisen pariskunnan kanssa, joka otti meidät siipiensä suojaan viikoksi. Rouva työskenteli luksushotelleissa lapsenvahtina, ja otti meidät mukaansa viettämään päivää resortien uima-altailla. Mies sen sijaan lähti meille kolmena päivänä esittelemään saarta, kuultuaan että minua alkuun jännitti ajella kapeilla ja mutkaisilla teillä vuokra-autolla. Ystävyys jatkui myös matkan jälkeen, ja viimeisimpänä lähettelimme vinkkejä pariskunnan Italian-matkaa varten.

Millaisia kokemuksia sinulla on Airbnb:sta tai muista vertaismajoituksista?

 

 


18 thoughts on “Kotona maailmalla – Hyvät ja huonot Airbnb-kokemukset

 1. Tosi kivannäköisiä paikkoja, etenkin tuo Havaijin kämppä jäi kiinnostamaan! Parhaat kokemukset Airbnb:stä meillä on niiltä ajoilta, kun moni ei vielä ollut koko sivustosta kuullutkaan. Hintataso oli alhaisempi, ja sieltä saattoi tehdä hurjan hienoja löytöjä. Me saatiin esim. Italian Sienasta halvalla varsinainen palatsi, kämpässä oli upea poreamme ja kallista taidetta täynnä. Airbnb:tä tulee käytettyä satunnaisesti edelleen, mutta enemmän ollaan valittu hotelleja viime matkoilla. Airbnb tuntuu olevan paljon kalliimpi kuin ennen, sieltä on vaikeampi löytää niitä huippulöytöjä, ja onhan siinä riskinsä. Meidän kokemuksia on täällä: https://muuttolintu.com/2016/10/02/airbnb-kokemuksia-vuokralaisena-ja-vuokraajana/

  Tykkää

  1. Kiitos Anna! Kävinkin sun postauksen lukemassa kun tein tätä juttua varten hieman taustatutkimusta 🙂 Mä yleensä majoituksia etsiessä kartoitan sekä hotellit että airbnb-majoitukset, kun tarjonta vaihtelee kohteittain kovasti. Esimerkiksi Dubain majoitusta etsiessä Airbnb:stä ei tuntunut löytyvän mitään järkevää vaihtoehtoa, ja hyvienkin hotellien hintataso taas oli melkein samaa luokkaa, joten päädyin hotellimajoitukseen.

   Tykkää

 2. Kiva kooste! Minua jäi kiinnostamaan tuo Amsterdamin kämppä – yritin jäljittää linkkisi kohteeseen, mutta päädyin vain Airbnb:n sivuille yleensä. Olen itse vuokrannut Airbnb:n kautta vain asuntoja kokonaan itselleni, en niin, että paikalla olisi omistaja tai muitakin matkalaisia, hyvä vaihtoehto ilmeisesti sekin. Yksi pelottava airbnb-kokemus on jäänyt mieleeni Walesista, mutta pelko johtui lähinnä omasta mielikuvituksesta, yleisesti ottaen ei huonoja kokemuksia siis!

  Tykkää

 3. Emme ehtineet vielä ensimmäistäkään AirBnB:tä kokeilemaan ennen kuin näiden aiheuttamista ongelmista alettiin puhua useammassa paikassa maailmassa. Ainakaan vain AirBnB -käyttöön hankittuun asuntoon ei eettisistä syistä ehkä pitäisi majoittua, ainakaan paikoissa tyyppiä Venetsia, jossa niin monet asunnot tuon takia ovat poistuneet paikallisten asuntomarkkinoilta.
  Tuollainen vaihtoehto, että asukas vuokraa oikeasti omassa käytössään olevaa asuntoa lyhyeksi aikaa – tai jopa asuu siellä itse ja vuokraa vaan huoneen voisi olla eettisestikin kestävä ratkaisu, mutta emme ehkä olisi riittävän sosiaalisia siihen, joten päädymme reilusti hotelliin.

  Tykkää

  1. Kiitos Pirkko! Tuossa oli paljon hyviä näkökulmia joita en huomannut postauksessa käsitellä. Siihen, voiko Airbnb-tyyppistä majoitusta suositella riippuu todellakin myös asunnon vuokraajan tarkoitusperistä. Niitä voi olla hankalaa arvioida pelkästään majoituksen esittelytekstin perusteella.
   Omat parhaimmat Airbnb-kokemukset painottuvat juurikin sille puolelle, jossa on päässyt tekemisiin majoittajan ja mahdollisesti myös muiden vuokralaisten kanssa, sillä ne kokemukset ovat jääneet parhaiten mieleen. Sitä Airbnb ehkä parhaimmillaan on, kokemuksia.

   Tykkää

 4. Olipa hienon näköisiä koteja tarjolla!
  Minä en ole koskaan Airbnb-majoituksia käyttänyt. Muutaman kerran varasin Interhomelta asunnon ja nämä kokemukset olivat sen verran huonoja, että on pysytty hotelleissa. Vaikka myös niissä kuvat eivät välttämättä tue todellisuutta. 😉

  Tykkää

  1. Mulle Interhome ei ole yhtään tuttu, mutta harmillista että kokemukset olleet huonoja. Sohvasurffausta olisi mielenkiintoista kokeilla, mutta siihen en ole vielä uskaltanut ryhtyä. Hotellin varaan aina jos haluan lomalta pelkkää rentoutumista, tai jos olen matkalla puolison kanssa. Yksin tai kaverin kanssa reissatessa on tullut enemmän katseltua Airbnb:sta.

   Tykkää

 5. Mä en ole vielä kertaakaan majoittunut Airbnb-kämpässä. Poikaystävää kiinnostaisi testata, mutta mä koen jo ajatuksena jotenkin hankalaksi sen, että pitää sopia tietty aika milloin saa avaimen jne. Hotelliin on niin paljon helpompi mennä 😀 Mutta varmaan tämä on vain minun kuvitelmaa, ja homma toimii kuitenkin hyvin – tuskin Airbnb niin suosittu muuten olisi!

  Tykkää

  1. Kannattaa ehdottomasti ainakin kerran kokeilla, mutta valita sellainen majoitus jossa on hyvät esittelytekstit ja joustoa sisäänkirjautumisen kanssa. Ja suurinpiirteinen ajankohta kannattaa myös tietysti kertoa majoittajalle etukäteen, ettei tule yllätyksiä. Mä olen aina ilmoittanut lennon saapumisajankohdan, ja lisännyt siihen tunnin tai pari riippuen millä siirryn asunnolle, ja ainoastaan kerran olen joutunut soittelemaan majoittajan perään.

   Tykkää

 6. Mukavan kuuloisia kokemuksia teillä suurimmaksi osaksi! Ollaan kahdesti majoituttu Airbnb:ssä, kerran New Yorkissa ja kerran Milanossa. Molemmat olivat onnistuneita ja hinta-laatu suhde molemmissa kohdallaan. Oon aina aika tarkka hotelliakin valitessa muiden matkailijoiden arvosteluista, joten en uskaltaisi vähässä kummassa vuokrata Airbnb:n kautta majoitusta joka ei ole saanut yhtään arviota.

  Tykkää

  1. Hyvä että teilläkin on hyviä kokemuksia! 🙂 Mä kanssa luen tarkaan esittelytekstin, kohteen arviot sekä usein vielä myös majoittajan profiilin ennen kuin otan yhteyttä.

   Tykkää

 7. Olen huomannut, että Airbnb-kämpät on parhaimmillaan silloin kun matkustaa porukalla. Yksin tai kaksin matkustaessa hotelli tulee usein edullisemmaksi kuin airbnb-kämppä (yksittäisen huoneen toki voi saada halvemmalla). Airbnb-kämpät on myös sen takia kivoja porukalla, että saa yhteisen oleskelu/keittiötilan jos haluaa istua iltaa tai laittaa ruokaa yhdessä.

  Viime uutena vuotena matkustin Ranskan Toulouseen ja sain kämpän joka oli paljon upeampi kuin kuvista olisi voinut olettaa: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/01/06/toulouse-kuin-taydellisessa-lifestyle-blogissa/

  Tykkää

 8. Mä oo ollut ystävän kanssa kolme kertaa Nizzassa Airbnb-asunnossa ja kaikki olleet hyviä ja paljon halvempia kuin hotellit. Lisäksi tulee se ihana tunne, että asuu siellä, tämä on meidän ”koti” eikä mikään hotellihuone. Yhtään huonoa kokemusta ei oo onneksi ollut. Kahdestaankin tulee halvemmaksi kuin hotelli, no ehkä kaupungista riippuen.
  Airbnb on tietysti vähän kyseenalainen, kun se vie pienet asunnot asukkailta, jotka oikeasti niitä tarvitsee. Nizzan vanhassa kaupungissa huomattiin, että tosi moni asunto oli nyt Airbnb-käytössä. Eli homma kääntyy itseään vastaan: matkailja etsii ”aitoa” Nizzaa jossa paikalliselämää ja loppujen lopuksi asunnot onkin turistien käytössä…

  Tykkää

  1. Hyvä että sullakin on hyviä kokemuksia 🙂 Tuo asuntopula on kyllä todellinen ongelma jo joissain kaupungeissa, ja Airbnb:n ja muiden vastaavien palveluiden käyttöä on joissain paikoissa jo rajoitettu sen vuoksi. Itse suosisin mielellään sellaisia kohteita, joita vuokrataan esimerkiksi tilapäisen poissaolon vuoksi, eikä bisness-mielessä, mutta sitä voi olla vaikeaa selvittää kohteen esittelystä.

   Tykkää

 9. Kiva postaus, ehkä mekin joskus uskaltaudumme yöpymään. Huijarit harmittaa ja saa olla tarkkana. Terkkuja Saksasta!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s