Maltan ihanampi pikkusisko Gozo

Gozo on Maltan saarivaltion toiseksi suurin saari, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä pääsaari Maltasta. Saarien välillä liikennöi säännöllinen lauttayhteys, joten Gozolla käynti on helppo toteuttaa päiväretkenäkin Maltalta käsin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gozoa hehkutetaan Maltaa vähemmän kehittyneeksi ja vehreämmäksi saareksi. Silti pienehköltä saarelta löytyy runsaasti tekemistä. Gozon hiekkaiset rannat ovat erityisesti auringonpalvojien mieleen, mutta aktiviteetteja löytyy myös sukeltamisesta kalliokiipeilyyn, ratsastukseen ja patikointiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gozon pienessä pääkaupungissa Victoriassa oli mukava pitää lounastaukoa ja käydä samalla ihailemassa maisemia keskiaikaisen Cittadella-linnoituksen muurilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Victoriassakin on mielestäni paljon pohjois-afrikkalaista vaikutelmaa, joka näkyy erityisesti arkkitehtuurissa. Pohjois-afrikan läheisyys on vaikuttanut myös Maltan ruokakulttuuriin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paluumatkalla saimme ihailla vielä kauniin auringonlaskun, joka värjäsi kirkontornin ikkunat punaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jälkiviisaana olisin mielelläni viettänyt kauniilla Gozolla enemmänkin aikaa, ja jakanut yöpymiset Gozon ja Maltan välillä. Liikkuminen Gozolle ja saaren sisällä söi useita tunteja, joten kovin paljon jäi päiväseltään käydessä vielä näkemättä.

 


22 thoughts on “Maltan ihanampi pikkusisko Gozo

 1. Kesällä lomailtiin reilu viikko Gozolla perheen kanssa. Saaresta jäi oikein hyvä kuva. Mukavan rauhallista ja lämmintä. Meillä oli vuokra-auto, koska lasten kanssa ei olisi jaksanut odotella busseja helteessä ja autolla pääsi näppärästi kauppaan, rannoille, jne. Käytiin katsomassa myös Gozon entistä kuuluisinta nähtävyyttä, Sinistä Ikkunaa, joka romahti viime talvena. Nykyään siitä on jäljellä vain kalliorantaa, mutta paikalla kävi silti edelleen bussilasteittain turisteja sekä myös me. 🙂

  Tykkää

  1. Viikko on varmasti oikein hyvä aika, itselle tuli olo että muutama päivä ainakin olisi kulunut Gozolla mukavasti. Paikallisbusseilla liikkuminen ei ollut kaikista kätevintä, etenkin jos halusi pysähdellä matkalla, ja itse en ole koskaan taipunut kokeileman niitä hop on & hop off-busseja, joten vuokra-auto olisi tullut tuolla kyllä tarpeeseen! Aika hauska, että turistibussit edelleen pysähtyy siellä sinisellä ikkunalla, vaikka sitä ei enää olekaan. Mutta on kai se rantaviiva itsessäänkin ehkä mukavaa katseltavaa 🙂

   Tykkää

 2. Olipas kiva lukea Gozosta. Upea tuo auringonlasku! Malta on ollut To Travel -listallani pitkään ja täytynee sisällyttää siihen Gozokin sitten kun saan Maltan reissun aikaiseksi.

  Tykkää

 3. Kiva vähän fiilistellä Gozoa, koska luultavasti minullakin käy matka sinne keväällä. Ajattelin viipyä pidempään, vajaan viikon luultavasti. Mielenkiintoista, että ruoassa afrikkalaisia vaikutteita. Olen Maltalla joskus käynyt Välimeren-risteilyn osana pari yötä Vallettassa, mutta ruoasta ei ole minkäänlaisia muistikuvia.

  Tykkää

  1. Kiva että osui hyvään kohtaan tämä postaus! 🙂 Maltalainen ruoka on jännä fuusio italian, lähi-idän ja arabimaiden sekä myöhemmin brittien vaikutusta. Kannattaa maistaa ainakin ruukussa tarjoiltua jänispataa, joka on melkeinpä kansallisruoan asemassa.

   Tykkää

  1. Meiltä jäi nuo muinaiset rauniot ajanpuutteen vuoksi kokonaan välistä. Harmittaa myös ettei ehditty vaikuttavaa länsirannikkoa ihastelemaan. Siinä mielessä useampi päivä Gozolla olisi ollut mieluisampi, että olisi rauhassa ehtinyt kiertää ja fiilistellä 🙂

   Tykkää

  1. Victoriaa on vähän hankala verrata esim. Vallettaan, kun ovat melko erilaisia. Victoriassa vaikutti olevan enemmän paikallista väestöä, kun taas Valletassa asukasmäärä on melko pieni. Victoria muutenkin oli ehkä ”aidomman” oloinen. Maltan saaren valokuvauksellisin kaupunki (tosin pienikokoinen sellainen) oli mielestäni Mdina, josta on postaus vielä tulossa 🙂

   Liked by 1 henkilö

 4. Edellisestä vierailustamme Maltalla on jo aikaa ja keväällä alkavien suorien Finnairin lentojen myötä meitä onkin vähän kosiskeltu käymään taas Maltalla ja sattumalta juuri Gozon saarella. Ehkä olemmekin jo muutaman kuukauden päästä näissä maisemissa. Täytyykin laittaa juttu talteen siltä varalta!

  Tykkää

 5. Malta on itselle lähellä sydäntä, koska sieltä omat itsenäiset reissut alkoivat vuosia, vuosia sitten. Olin kolmen viikon kielimatkalla, ja yhdeksi kohokohdista jäi retki Gozolle. Muistikuvat alkaa olla aika hämäriä, mutta muistan kuitenkin nuo ihanat rannat! Ihana Malta, milloinkohan sinne pääsisi uudestaan…

  Tykkää

  1. Malta tuntuu olevan suosittu paikka kielikursseille, minunkin ystävä yläasteella oli pari viikkoa kesälomalla juurikin Maltalla, ja niitä EF:n lippuja näki etenkin st juliansissa runsaasti 🙂 Toivottavasti teidän matkailu suuntautuu jossain vaiheessa Eurooppaan niin jos siinä yhteydessä pääsisit palaamaan Maltalle?

   Tykkää

 6. Yövyin Gozolla kolmisen yötä ja loput viikosta pääsaarella – Gozo oli paljon viihtyisämpi. Kolmessa päivässä se tosin tuli aika hyvin kuluttua, pääsaarella on huomattavasti enemmän nähtävää 😊

  Tykkää

  1. Kuulostaa tosi toimivalta combolta! 🙂 Juuri näin itsekin tekisin seuraavalla kerralla, tosin luulen, että menee pitkä aika ennenkuin Malta saa toista tilaisuutta meiltä.

   Tykkää

 7. Hauskaa verestää muistoja, olen Maltalla käynyt 20 vuotta sitten, mutta muistikuvat siitä, miltä esim juuri Gozolla näytti, ovat jo hieman hatarat 🙂 Tuollahan oli se upea Azure Window, joka tässä tänä vuonna romahti. Todella harmi, se oli kaunis – yksi ainoista asioista, jotka muistan omalta päiväretkeltäni sinne hyvin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s