Hurmaavan keskiaikainen Mdina

Maltan entinen pääkaupunki Mdina osoittautui Gozon lisäksi Maltan parhaimmaksi kohokohdaksi. Vaikka vanha Mdinan muureilla ympäröity kaupunki on kovin pieni, sen tunnelmassa on runsaasti taikaa.

Nykyinen Mdina rakentui hiljalleen vanhan antiikinaikaisen kaupungin päälle, ja keskiajalle mennessä siitä oli rakentunut tärkeä Maltalaisen eliitin asuinpaikka ja pääkaupunki. Johanniittain ritarikunnan saapuessa Maltalle pääkaupunki siirrettiin muualle ja Mdinan kehitys hidastui vuosisadoiksi. Vaikka kaupunkia uudistettiin rankalla kädellä 1700-luvulla, sen keskiaikainen tunnelma on säilynyt nykyaikaan asti, ja Mdina onkin yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista muurikaupungeista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mdinan lempinimi ”hiljainen kaupunki” pitää paikkaansa. Vanhojen kaupunginmuurien sisällä asustaa nykyään enää vain noin 300 ihmistä, ja kapeita katuja saa parhaimmillaan tallata aivan omassa seurassaan. Vaikka pienikokoisen Mdinan ehtisi kiertää nopeastikin, itse viihdyin pitkään sivukaduilla seikkaillen ja sen tunnelmaa itseeni imien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsinaisia nähtävyyksiä Mdinassa on vähän. Mdinaan kuljetaan sisään vanhan kaupunginmuurin pääportista, joka on nähtävyys jo itsessään. Pääaukiolla sijaitsee Mdinan katedraali. Kaupunginmuurilta pääsee katselemaan ympäröivää maaseutua ylhäältä käsin. Lisäksi asiasta kiinnostuneille Palazzo Vilhenassa on  luonnonhistoriallinen museokokelma ja kaupunginmuurien ulkopuolelta löytyy vanhan roomanaikaisen asuintalon rauniot. Game of Thrones-faneille tiedoksi, että ensimmäisen tuotantokauden King’s Landing-kohtaukset on kuvattu Mdinassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näin jälkikäteen mietittynä olisi ollut ihana palata Mdinaan vielä iltavalaistuksessa, jolloin keskiaikainen tunnelma varmasti olisi vielä entisestään vahvistunut. Jokatapauksessa Mdina on Maltan kaunein kohde, älä jätä sitä väliin!


12 thoughts on “Hurmaavan keskiaikainen Mdina

  1. Kivoja kuvia Maltalta! Kuten ehkä jo johonkin aikaisempaan Malta-juttuusi taisin mainita, niin ihan mahdollista, että päädymme vielä ensi vuonna toisen kerran elämässämme Maltalle ja ainakaan tästä päätellen ei taitaisi olla yhtään huono idea!

    Tykkää

  2. Onpa viehättävän näköinen paikka. Kapeat kujat tuovat mieleen Venetsian, mutta näytti siltä, että jos nosti päätä ylöspäin ja näki parvekkeet, rakennusten fiilis muuttui heti keskiaikaiseen suuntaan. Ymmärrän hyvin, että olisit halunnut nähdä myös iltavalaistuksen. Monissa paikoissa on erityistä taikaa juuri illan pimennyttyä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s