Unelmien Unesco-kohteet

Unescon maailmanperintöluettelon tarkoituksena on suojella ainutlaatuista kulttuuri- ja luonnonperintöä, ja kohteita on yli tuhat ympäri maailmaa. Jotta kohde pääsee Unescon listalle, sen tulee olla merkittävä kulttuuri- tai luonnonmaisema/ilmiö, tai edustaa ainutlaatuista taiteellista, tieteellistä tai arkkitehtuurista saavutusta.

Koska kohteiksi valikoituu historiallisesti merkittäviä ja/tai luonnonkauniita paikkoja, matkustaminen Unesco-kohteisiin houkuttelee. Listasin alle itselleni kymmenen houkuttavinta kohdetta, joissa en ole vielä vieraillut.

Kanadan kalliovuoret

6072268603_0eea7e21ac_o.jpg
CC kuva: nucksfan604

Kanadan kalliovuoret muodostuu neljästä kansallispuistosta, ja kyse on hyvin suuresta alueesta. Unelmissani on vuokrata auto ja ihastella kaunista luontoa esimerkiksi Banffissa tai Jasperissa.

Machu Picchu

8156931949_85971ff659_k
CC kuva: Ed Holden

Machu Picchun muinainen inkakaupunki Perussa lienee jokaisen matkailijan unelmalistalla. Vaikeahkon saavutettavuuden vuoksi Machu Picchu olisi itselleni varmasti ultimaattinen matkakokemus.

Ha Long Bay

14479294904_0774a9c946_k.jpg
CC kuva: Nathan O’Nions

Tämä kaunis lahti karstikallioineen sijaitsee pohjois-Vietnamissa. Jos onni potkaisee, niin vuoden päästä saatan olla näissä maisemissa.

Jordanian Petra

12682223094_93207a19ef_o.jpg
CC kuva: Gabriel Britto

Pienestä pitäen muinaiset kulttuurit ja arkeologiset löydöt ovat olleet mielestäni äärimmäisen kiehtovia, ja jo pitkään olen tuntenut Petran kutsuvan.

Angkorin temppelit

10994510514_773904884f_o
CC kuva: Jonas Ginter

Sama syy kuin Jordanian Petrassa. Angkorin temppelit muistan nähneeni ensimmäisen kerran Lara Croft Tomb Raider leffassa, jolloin pieni seikkailija minussa heräsi. Ensivisiitti Kambodzaan on suunnitteilla ensi vuodeksi.

Grand Canyon

16003812160_6ba695813c_o.jpg
CC kuva: Casey Reynolds

Kliseisesti listalta löytyy myös Yhdysvaltain tunnetuin luonnonnähtävyys. Olen ihastellut Grand Canyonin laajuutta lentokoneesta käsin sen yli lentäessä, mutta koen että sitä ei lasketa. Tämäkin kohde olisi ensi vuoden suunnitelmissa!

Vanha Kioto

17338131632_e1157f7152_b.jpg
CC kuva: Juan Salmoral

Mielikuvissani siintää kauniit temppelit, maalatut geishat ja japanilaiset puutarhat. Japani on vielä täysin kokematta, joten Kioto voisi olla varma valinta.

Istanbul ja Hagia Sofia

9841475315_587cedf2d7_k.jpg
CC kuva: Jim

Historiallinen Istanbul ja Hagia Sofian moskeija on ollut toivelistalla jokusen vuoden. Aina välillä katselen lentoja, mutta vielä on liput ostamatta.

Tongariron kansallispuisto

8748274794_dfdfef0e3e_b
CC kuva: Juan Salmoral

Taru sormusten herrasta-elokuvien maisemat kiinnitti huomioni Uuteen-Seelantiin. Ennen elokuvia minulla ei varmaan ollut minkäänlaista mielikuvaa maasta. Uusi-Seelanti on luontomatkailijan unelma, johon toivon pääseväni ensivisiitille jo tulevana vuotena!

Havannan vanhakaupunki

28308450562_6b9e990edb_k.jpg

Vanha siirtomaatyylinen arkkitehtuuri yhdistettynä karibialaiseen elämänrytmiin, lattarimusiikkiin ja miellyttävään ilmastoon houkuttelisi myös.

MUTTA.

Maailmanperintökohteiksi listatuissa paikoissa turismin määrä saattaa lisääntyä, joka tuo kaivattuja lisätuloja alueen suojelua varten, mutta lisää myös haittoja ja ikäviä lieveilmiöitä alueella. Vastuu kohteiden suojelusta on myös siis meillä matkustavilla, jotta emme lisäisi alueen ympäristötaakkaa epäekologisella toiminnalla.

Mistä maailmanperintökohteista sinä unelmoit, tai olet jo nähnyt?

Ja pssst, aina ei tarvitse lähteä kauas kohteita etsimään, sillä Suomestakin löytyy seitsemän Unesco-listattua kohdetta.


42 thoughts on “Unelmien Unesco-kohteet

 1. Haavelistallasi pajon samaa kuin minulla. Ja varmasti valtavirralla. Omat mempikohteet ovat olleet mm. Havanna, Plitvice, cinque terre ja meteora. Haavelistalla nuo samat kuin sinulla ja lisätä voisin Intian taj majn ja Kairon pyramidit. Kyllä näitä riittää!

  Tykkää

 2. Hienoja kohteita sun listalla ja kaikkihan ne nyt houkuttelisi. 🙂
  Vuosi sitten listasin jo käytyjä kohteita blogiini: https://www.heli.voyage/blog/2016/11/unesco-maailmanperintokohteet
  Minulla unelmien listan kärjessä tällä hetkellä Amalfi ja Alberobello Italiassa, Rio de Janeiro ja Pantanal Brasiliassa sekä Kanadan Kalliovuoret (jotka kiilanneet listalle ihan tässä menneen syksyn aikana). Ja Petra kiinnostaa myös kovasti!

  Tykkää

  1. Kiitos linkistä Heli! Kävinkin lukemassa sun listauksen, monessa paikassa olet ehtinyt jo vierailemaan. 😊 En ole itse vielä laskenut tai pitänyt kirjaa kaikista käymistäni Unesco- kohteista, sillä varmaan kaikkia ei ole tullut edes tiedostettua sellaiseksi. Pitääpä joskus selvitellä huviksi 🙂

   Tykkää

 3. Tykkään käydä maailmanperintökohteissa. Nämä ainakin olen nähnyt, voi olla muitakin: Kiinan muuri, Kesäpalatsi, Taivaan temppeli, Kielletty kaupunki, Terrakotta-armeija, Vatikaani, Rooman historiallinen keskusta, Pompeiji, Akropolis, Tallinnan vanha kaupunki, Bath, Tower, Westminster, Stonehenge, Jerusalemin vanha kaupunki, Haifan Bahai, Islamilainen Kairo, Gizan pyramidit, Everglades, Alhambra ja Generalife, Auswitch, Wieliczkan suolakaivos, Versailles, Seinen jokivarsi, Suomenlinna.

  Haluaisin käydä Istanbul ja Hagia Sofia, Macchu Picchu, Taj Majal, Angkor Wat ja Petra.

  Ensi vuonna aion käydä ainakin Barcelonan ja Berliinin maailmanperintökohteissa.

  Tykkää

 4. Näistä kohteista tuttuja on Kanadan Kalliovuoret sekä Jordanian Petra. Tykkäsin molemmista todella paljon, ja etenkin Kalliovuorten maisemat tekivät sellaisen vaikutuksen, että tekisi mieli matkustaa sinne uudestaankin. Molemmista näistä muuten löytyy juttua myös blogistani.
  Uusi-Seelanti on ollut myös mun haavelistallani jo ikuisuuksia. Valitettavasti se ei todennäköisesti toteudu vielä vuosiin, mutta sitä ennen ehtii onneksi koluta useita muita Unescon kohteita. Angkor Watin temppelit ovat olleet myös mun haavelistallani, mutta ne taitavat monien muiden kohteiden tapaan olla täynnä turisteja. Olisi hienoa päästä tutustumaan puiden valloittamiin temppeleihin omassa rauhassaan.

  Tykkää

  1. Blogisi onkin tuttu ja erityisesti tuo kallivuorten-haave on saanut sinulta uutta nostetta, kiitos hienoista postauksista ja kuvista! 🙂 Angkorin temppelit on ymmärtääkseni todella suuri alue lukuisine temppeleineen, joten varmasti rauhallisempiakin paikkoja sieltä löytynee? Ainakin toivottavasti! 🙂

   Tykkää

  1. Angkor olisi kyllä niin hieno kokemus. Muuttolintu-blogissa oli hiljan juttua Kambodzasta ja Angkorin temppeleistä, ihan huikean näköistä ainakin kuvien perusteella! 🙂

   Tykkää

 5. Näistä nyt mainitsemistasi olen nähnyt:
  Havannan vanhakaupunki
  Istanbul ja Hagia Sofia
  Grand Canyon
  Angkorin temppelit
  Jordanian Petra
  Ha Long Bay

  Eräs pitkäaikainen unelma täyttyi kun näin Terrakotta-armeijan Kiinassa kuukausi sitten. Siitä olen myös tyytyväinen, että olen nähnyt Abu Simbelin, koska sinne matkustaminen voisi olla nyt hankalaa.

  Ehkäpä seuraava unelma on Lalibelan kallioon hakatut kirkot, mutta jälleen eteen tulee tuo hankaluus. Etiopiaan ei ole oikein matkoja tyrkyllä…

  Tykkää

  1. Mukavaa että olet päässyt näkemään jo monia unelmakohteita! 🙂 Ja totta, Etiopiaan en ole kyllä nähnyt mitään lentodiilejä… Mutta hyvä että unelmia riittää myös tulevaisuudelle!

   Tykkää

 6. Mainitsemistasi vaan Kanadan Kalliovuoret ja Tongariro on näkemättä. Kanadaa voisin vielä harkitakin, mutta Uuteen Seelantiin palaaminen on melko epätodennäköistä.
  Suomen Unesco-kohteista olemme nähneet jo useimmat, ehkä ensi kesänä loput, eli Verla ja Sammalmäki.
  Sikäli kun olen Most Travelled People -sivulla (https://mosttraveledpeople.com) WHS -kohteet suunnilleen oikein täpännyt, niin niitä olisi kasassa tällä hetkellä 142 kpl.
  Sivu listaa myös mitkä ovat vaikeimmat kohteet, eli kohteet, joissa ko. sivun käyttäjistä harvimmat ovat käyneet ja ko. lista osaltani näyttäisi sisältävän nämä At Turaif District in ad-Dir’iyah (Saudi-Arabia), Joggins Fossil Cliffs (Kanada) ja Tipasa (Algeria). Tuon Saudi-Arabian kohteen näimme kyllä vaan ulkopuolelta, sillä se on edelleen remontissa. Ja tuo Joggins oli sikäli jännä, että päädyimme sinne ohiajaessamme hetken mielijohteesta, se ei siis mitenkään ollut matkasuunnitelmissamme Kanadan itärannikolla.
  Libanonissa, joka on niin täynnä historiaa kuin olla ja voi, näimme äskettäin 3 päivässä neljä kohdetta!
  http://meriharakka.net/tag/unescon-maailmanperintokohteet/

  Tykkää

 7. Angkorin temppelit ovat myös omalla listalla ja ensi keväänä ne myös näillä näkymin näen, kun matkalle Aasiaan lähdetään. Muista kohteistasi käytyjä ovat Istanbul ja Hagia Sofia sekä Grand Canyon. Kovasti näitä kohteita on ympäri maailmaa, ja joskus tulee jokin Unesco-kohde käytyä kuin ”vahingossa” kuten Vanha Rauma ja Meksikon Chichen Itza.

  Tykkää

  1. Oi, kiinnostavaa lukea sitten sinun kokemuksia Angkorilta! 🙂 Tuo on totta, että monia on tullut nähtyä puolivahingossa alueella reissatessa, tai jopa tietämättä että kyseinen on Unesco-kohde.

   Tykkää

 8. Olen käynyt vasta kolmessa kohteessa listaltasi, paljon on vielä näkemättä. Todellisia unelmien kohteita kaikki! ❤ Angkor Wat ja Havanna ovat mielettömän kauniita kohteita, eikä niitä turhaan suojella. Lisäksi Tongariro Alpine Crossing on ehdottomasti yksi parhaista päivävaelluksista, mitä olen ikinä tehnyt. Niissä maisemissa meni 21km ihan hetkessä! 🙂

  Tykkää

  1. Ihanalta kuulostaa! 🙂 Mä niin toivon että säät ovat Uudessa-Seelannissa suosiollisia, että päästäisiin Tongarirolle vaeltamaan. Ajankohta on vähän arveluttava, kun mennään sinne heidän keväällä.

   Tykkää

  1. Oi Brugge! Sen unohdin listalta ihan kokonaan. Vietimme päivän Brysselissä pari vuotta sitten, ja silloin kovasti selvittelin riittäisikö aika Bruggessa käymiseen, mutta aikataulun vuoksi totesin sen mahdottomaksi. En tiedä, tuleeko Belgiaan enää palattua ainakaan ihan lähivuosina…

   Tykkää

 9. Minun yksi suurimmista haaveista jo vuosia on ollut Uusi-Seelanti. Toivottavasi tämän haaven pystyn jo pian toteuttamaan, mutta myös Peru ja Kanadan Kalliovuoret houkuttelevat – oikeastaan mikä tahansa kaunis luontokohde, jonne pääsee maastokenkäilemään, kelpaa :D.

  Tykkää

  1. Luontokohteet on minullakin listan kärjessä! Pidän kyllä kaupungeistakin, etenkin vanhoista sellaisista, mutta näin suomityttönä se luonnon läheisyys ja mahtavuus saa sydämen läpättämään eniten. 🙂

   Liked by 1 henkilö

 10. Vain Hagia Sofia tästä listasta nähty. Täytyy myöntää, että matkapaikkoja valitessa eivät maailmanperintökohteet ole olleet kriteereinä, mutta tähän on selvästi tehtävä muutos. Huikeita maisemia ja ainutlaatuisia elämyksiä jokaikinen. Ja tosiaan, läheltäkin voi listan läpikäymisen aloittaa.

  Tykkää

  1. Kiitos Pia! Täytyy itsekin ruveta ottamaan paremmin selvää reissuun lähtiessä paikallisista Unesco-kohteista! Hävettää myöntää, mutta (vielä) en ole yhtäkään Suomen Unesco-kohdetta nähnyt! 🙂

   Tykkää

 11. Itse tykkään Algerian maailmanperintökohteista, kuten Tipasasta ja Djemilasta, koska sen lisäksi että ne ovat upeita, saa niihin tutustua kaikessa rauhassa turistimassojen ulottumattomissa :)!

  Tykkää

  1. Vautsi Laura! Todellakin originaalit kohteet ja tunkua niillä ei varmasti (vielä) ole. Mun piti googlettaa nämä kun en ollut aiemmin näistä kuullutkaan, hienon näköisiä paikkoja! 🙂

   Tykkää

 12. Nämä kaikki olisivat ihan takuulla käymisen arvoisia paikkoja 🙂 Itse olen vieraillut näistä vain joissakin, ja osa on myös omalla listallani (kuten Kioto). Pitäisikin joskus miettiä ihan oikea lista itsekin, niin sitten olisi helpompi alkaa toteuttamaan haaveita 🙂

  Tykkää

  1. Asioiden listaaminen tai ainakin miettiminen ainakin itselleni kyllä selkeyttää sitä, mitä kohteita haluaisin priorisoida, ja auttaa tulevien matkojen suunnittelussa 🙂 Ja toisaalta haavelistat on juurikin haaveita, eli osa on väistämättömästikin kaukaisen tulevaisuuden juttuja. Ja aina saa haaveilla ja löytyy uusia kohteita jo käytyjen tilalle! 🙂

   Tykkää

 13. Mä oon sun listasta bongannu tähän mennessä vaan Grand Canyonin, mutta aikalailla noi kaikki muutkin ois semmosia kohteita, joihin ois huippua mennä! En oo ihan kauheesti noita Unesco-kohteita koskaan tsekkaillu enkä tiedä mitkä mun bucket list -mestoista on siellä, mut pitääpä tsekkailla! Samalla varmaan selviäis ne jo käydytkin kohteet. 😀

  Tykkää

 14. Otin jokin aika sitten tavoitteeksi käydä kaikissa Italian maailmanperintökohteissa. Italiassa niitä on 51 eli enemmän kuin missään muussa valtiossa. Voisi olla enemmänkin, mutta Italia ei ole pariin vuoteen hakenut lisää Unescolta. Puolet on tullut nähtyä jo ennen tätä tavoitetta, suosikkejani tähän mennessä on olleet Alberobellon trulli-talot ja Sassi di Materan luolakaupunki.

  Tykkää

  1. Siinä on hyvä ja haastavakin tavoite, mutta hyvässä vaiheessa olet jo sen saavuttamisessa! 🙂 Italiassa on kyllä niin monia ihania vanhoja kohteita, etten yhtään ihmettele että Unesco-kohteita on siellä niinkin paljon!

   Tykkää

 15. Petra ja Grand Canyon nähty näistä listaamistasi, muut kelpaisivat aivan any day… ja Tongariro onkin meillä vuorossa jo tammikuussa, kun suuntaamme Uuteen-Seelantiin. En ole useinkaan tietoinen, onko kohteella, jossa vierailemme, world heritage -kohteen statusta, mutta viime jouluna sain lahjaksi kirjan, joka kokoaa kaikki kohteet pienen esittelyn kera, ja kyllähän sieltä monet unelmieni matkakohteista löytyvätkin!

  Tykkää

 16. Monta näistä olen onneksi päässyt jo näkemään, mutta niin monta olisi vielä näkemättä! Kaikki listaamasi paikat ovat kyllä upeita, ja voin kyllä kaikin tavoin suositella Machu Picchua, ihan mieletön paikka!

  Tykkää

 17. Yllättävän monessa Unescon kohteessa on tullutkin käytyä, mutta valtavasti myös käymättä. Näistä yllä listatuista ehdottomasti haluan joskus vielä nähdä Machu Pichun, Kanadan Kalliovuoret, Petran ja Grand Canyonin. Mun on pitänyt jo pidemmän aikaa tehdä listaus käymistäni Unesco-kohteista, mutta jotenkin kummasti se aina vaan jää ajatuksen tasolle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s