Vastakohtien Dubai

Omalla tavallaan Dubai on täysin utopistinen kaupunki. Sen uutuudenkarheat pilvenpiirtäjät kurottavat korkeuksiin keskellä tyhjää hiekka-autiomaata. Sitä yläilmoista katsellessa tulee väkisinkin mieleen Lähi-idän Las Vegas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Näkymä Burj Khalifasta

Vaikka Dubai historiallisesti oli tärkeä kauppasatama idän ja lännen välissä, vielä muutama vuosikymmen sitten se oli melkoisen alikehittynyt ilman kunnollista infrastruktuuria. Vasta 60-luvulla öljyn löytymisen jälkeen Dubain kehitys pääsi kunnolla käyntiin, ja sen kasvutahti erityisesti 2000-luvulla on ollut päätähuimaavaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marinan pilvenpiirtäjiä

Dubain katukuvassa pistää silmään sen uutuudenkarheat pilvenpiirtäjät. Uusia rakennetaan sinne tänne, ja nostokurkien siluetteja näkyy aivan kaikkialla. Pilvenpiirtäjä-Dubaita pääsee ihailemaan erityisesti metrolinjan ympärillä, kun taas siitä kauemmas poiketessa voi löytää itsensä esimerkiksi ränsistyneeltä kauppa/teollisuusalueelta tai viihtyisältä asuinalueelta, jossa toinen toistaan hienommat asuinpalatsit kilpailevat huomiosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jumeirah ja Burj al Arab

Vanhempaakin Dubaita löytyy, erityisesti Dubai Creekin varrelta. Al Karaman, Al Fahidin ja Al Rasin kaupungiosat ovat hyviä esimerkkejä siitä, millaista elämä on kaupungissa asuville miljoonalle maahanmuuttajille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dubai Creek

Vain noin 15% Dubain asukkaista on Arabiemiraattien kansalaisia. Dubain kasvavat työmarkkinat ovat houkutelleet maahan runsaasti maahanmuuttajia, joista suurin osa on aasialaisia (85%), ja pieni osa länsimaalaisia, erityisesti brittejä. Vaikka moni ”maahanmuuttaja” olisi syntynyt ja asunut koko elämänsä Arabiemiraateissa, heitä ei silti lueta kansalaisiksi, eikä heillä ole samoja oikeuksia. Lain mukaan maahanmuuttaja voi hakea kansalaisuutta asuttuaan Arabiemiraateissa 30 vuotta, mutta kansalaisuuksien myöntäminen on käytännössä harvinaista. Kansalaisilla on huomattavasti paremmat valtion etuudet ja oikeudet, ja heitä suositaan työelämässä. Useat Arabiemiraattien kansalaiset eivät silti ole työelämässä ollenkaan, ja ainoastaan valtion tai armeijan virat ovat riittävän ”hyväksyttäviä” ammatteja emiraateille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Souk Madinat Jumeirah

Vaikka länsimaalaista kulttuuria (erityisesti kapitalismia) tunnutaan ihailevan, ja Dubai päällepäin näyttää modernilta kaupungilta, tosiasiassa Dubai on edelleen hyvin konservatiivinen. Julkisia kiihkeitä hellyydenosoituksia, paljastavaa pukeutumista, julkista alkoholin käyttöä, törkeää kielenkäyttöä ja roisia käytöstä ei katsota hyvällä, ja pahimmassa tapauksessa poliisi voi puuttua asiaan. Dubaissa ei pääasiassa toteuta Sharialakia ei-muslimien oikeudenkäynneissä, mutta vankeustuomioita on annettu näin länsimaalaisen näkökulmasta pienistäkin rikkomuksista. Naisten asema on edelleen huono, ja ihmisoikeusrikkomukset Arabiemiraateissa ovat räikeitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Starbucks ostoskeskuksessa

Dubaissa voi silti lomailla huolettomin mielin, kunhan pitää järjen matkassa. Uima-asut kuuluvat vain rannalle tai uima-altaalle, ja esimerkiksi ostoskeskuksiin ei ohjeiden mukaan saa mennä minimekoissa tai pikkutopeissa, josta muistutetaan jokaisella sisäänkäynnillä. Alkoholia pystyy ostamaan vain erityisluvallisista ravintoloista, eikä kovin päihtyneenä kannata lähteä kaduille seikkailemaan. Länsimaalaisena yksinmatkailevana naisena on pääasiassa turvallista olla, joskin tuijotukseen saa varautua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sheikh Zayedin moskeija Abu Dhabissa

Vaikka Dubai antaa päällisin puolin itsestään kovin kiiltokuvamaisen vaikutelman, pintaa raaputtamalla sen alta löytyy mielenkiintoinen, runsaasti maahanmuuttajien vaikutuksia saanut kaupunki, jonka kaduilta löytyy mielenkiintoista katseltavaa, mielettömän hyvää intialaista ruokaa, ja soukeista houkuttelevia lähi-idän ostoksia. Lähde siis rohkeasti tutkimaan, mitä pinnan alta löytyy!

 

 

 


8 thoughts on “Vastakohtien Dubai

  1. Anna tuohon jo hieman vastasikin, mutta tosiaan valtio tukee kansalaisiaan ilmaisella asumisella, koulutuksella ja terveydenhuollolla, lisäksi avioliitosta saa starttirahaa ja sheikki armahtaa velkaantuneita kansalaisiaan. Lisäksi osa kansalaisista on rikkaiden sukujen jälkeläisiä, jotka ovat hyötyneet aikoinaan öljybisneksestä.

   Tykkää

 1. Olen ollut siinä käsityksessä, että kansalaisuutta ei saa mitenkään? Edes UAE:n passeja ei voi ostaa sijoitusrahalla. Osalla maistahan on ”sijoitusohjelma”, jossa muutamalla miljoonalla tai kymmenellä vauhdittaa huomattavasti passin saamista. Näitä ohjelmia on ainakin Britannialla, Yhdysvalloilla, Australialla, Portugalilla, Espanjalla, Irlannilla, Bulgarialla, Latvialla, Kreikalla ja Makedonialla

  Kuwaitissa ja Arabiemiraateissa elää muuten myös melko suuri ”valtioton” väestö. Tämä ryhmä syntyi kun Kuwait ja Arabiemiraatit 1960­-1970-­luvuilla itsenäistyivät, ja nämä heimoryhmistä muodostuneet kansat määrittelivät kansalaisuutensa kansallisvaltiomallin pohjalta. Osa väestöstä otettiin kansalaisuuden piiriin, osa jätettiin ulkopuolelle. Nämä ulkopuolelle jääneet ei­-kansalaiset tunnetaan nimellä bidoon. Heillä on mahdollista saada Komorien passi. Kyllä. Passi siis maasta joka sijaitsee UAE:hen nähden jossain huitsin kuikassa ja jossa 45 prosenttia ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella, 60 prosentilla ei ole sähköä ja lähes yhtä monella ei ole juoksevaa vettä.

  Lisää noista eri maiden passienostoista ym:
  https://www.rapport.fi/journalistit/jani-kaaro/plutokraattien-passikauppaa

  Vastaan samalla Tiian kysymykseen, millä kansalaiset elävät osittain. Varmasti siis muitakin etuja on kuin nämä ja nämä kansalaisethan ovat jo valmiiksi erittäin varakaista suvuista peräisin.

  Arabiemiraattien kansalaiset saavat naimisiin mennessään (huom vain UAN:n kansalaisen kanssa) UAE:tä suuren summan rahaa. En tiedä summaa, mutta se on merkittävä. Heille lahjoitetaan lisäksi kaupungista tontti ja annetaan edullinen laina talon rakentamiseen. Ilmainen koulutus on myös todella avokätinen- esimerkiksi Emirates Airlines kouluttaa Arabiemiraattien kansalaisista lentäjiä ilmaiseksi.

  Tykkää

 2. Myöskään purkkaa ei saa jauhaa julkisissa kulkuväkineissä. Siitäkin voi saada sakon. Huomasin sen siinä vaiheessa kun purkkapallo lävähti naamalleni. Ja olinhan tuon jostain lukenutkin ennakkoon. Jotenkin se vain oli päässyt unohtumaan. 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s