Maailman parhaat ruokakulttuurit

Ruokamatkailusta on tullut jo eräänlainen ilmiö, ja valehtelisin jos väittäisin, etten itsekin haaveile viinimatkasta Etelä-Ranskaan tai saarihyppelystä Kreikassa tavernoja kiertäen. Itse asiassa ajatus viime vuoden Italian junaseikkailusta alkoi kaipauksesta pestoa ja mozzarellaa kohtaan.

Mutta minkä maiden ruokakulttuurit ovat niitä, jotka saavat välittömästi veden herahtamaan kielelle? Mielipiteitä on tietysti yhtä monta kuin meitäkin, mutta esimerkiksi CNN on viime vuonna tehnyt oman listauksensa maailman parhaista ruokakulttuureista, jonka kärkikolmikosta löytyy Italia, Kiina ja Ranska.

Tässä on oma versioni ruokamaiden kärkiviisikosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Italia

Ykkössijaa tuskin tarvitsee perustella, mutta Italian mauissa on kaikki kohdallaan. Maun takaa tuoreet raaka-aineet, jotka ovat kypsyneet välimeren auringon alla rikkaassa maaperässä. Täältä on peräisin monet maailmalla tunnetut ruokalajit, ja Italia on Gelaton, pizzan ja pastan kotimaa. Italian ruokavinkeistä olen kirjoitellut oman vinkkilistan jo aiemmin, joten jätän suositukset tästä pois.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Indonesia

Indonesialainen ruoka teki vaikutuksen jo ennen kuin edes pääsin Indonesiaan asti. Amsterdamissa on nimittäin hyvä tarjonta indonesialaisista ravintoloista, olihan Indonesia Hollannin siirtomaa lähes kolmesataa vuotta. Jos olet Amsterdamissa, kannattaa ehdottomasti käydä syömässä Kantjil & de Tijgerissä, jossa pääsee maistelemaan indonesian makuja sen eri saarilta.

Balilla rakkaus indonesialaista ruokaa kohtaan syveni entisestään. Kotona on tullut reissun jälkeen kokkailtua rendangia ja nasi gorengia useaan otteeseen. CNN:n yleisökyselyssä rendang ja nasi goreng äänestettiin muuten maailman herkullisimmiksi ruoiksi, sijoina 1 ja 2.  Jos haluat Balilla maistaa ykkössijan voittanutta rendangia, niin hyvä paikka siihen on Waroeng Bernadette Ubudissa.

WP_000551OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Kreikka

Kreikkalaisesta ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen feta, mutta se on niin paljon enemmän. Kuka voisi vastustaa suussa sulavia (liha-)kasvispaistoksia, grillattua kalaa, halloumia ja spanakopita- pinaattipiirasta, tsatsikia sekä paikallista oliiviöljyä? Tästä syystä haaveilen siitä kreikan saarihyppelystä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Intia

Vaikka en ole vielä Intiassa käynytkään, niin intialainen ruoka pääsee listalleni siitä syystä, että Tampereen Nanda Devi on yksi lempiravintoloistani Suomessa. Lisäksi intialaista ruokaa on tullut syötyä ainakin Lontoossa, Singaporessa, Dubaissa ja Nizzassa. Kermaiset curryt ja tandoorit sekä naan-leipä jugurttisen raidan ja mangochutneyn kanssa saa hymyn huulille. Mutta oikeasti. Nanda Devi Tampereella, älkää missatko sitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Yhdysvallat

Yhdysvaltojen ruokakulttuuri on hankala käsite, sillä valtion ollessa varsinainen kansojen sulatusuuni, on sille vaikea koostaa mitään tiettyä ruokakulttuuria. Mutta se on juuri se syy, miksi se pääsi listalleni. Eri kansallisuuksien vaikutuksesta Yhdysvalloissa on syntynyt enemmän fuusiokeittiöitä kuin missään muualla. Tunnetuimpia fuusioita on esimerkiksi Tex-Mex, joka on sekoitus etelävaltioiden ja Meksikon ruokakulttuuria. Havaijilla törmäsi myös mielenkiintoiseen yhdistelmään Tyynenmeren, Aasian ja Amerikan vaikutteita, joista esimerkkinä toimii poke ja havaijilainen barbecue.

Toinen hyvä syy nostaa Yhdysvallat listalle on se, että isoista kaupungeista kuten New Yorkista löytyy minkä tahansa ruokakulttuurin ravintoloita. Tekeekö mieli etiopialaista ruokaa? Varmasti löytyy, ja useampikin ravintola mistä valita. Jos kaipaat muuten New Yorkiin ravintolavinkkejä, paikallisen ystäväni vinkit löytyy aiemmin kirjoittamastani postauksesta.

Mitkä ovat sinun lempikeittiöitäsi maailmalta? Kerro kommenttiboksiin!

 


35 thoughts on “Maailman parhaat ruokakulttuurit

  1. Ihan nälkä tuli lukiessa, onneksi on lounasaika! Omalle listalleni nousevat intialainen, turkkilainen, japanilainen.. rakastan ruokaa ja en ole vielä löytänyt mitään ruokakulttuuria josta en pitäisi. Mieheni on intiasta joten toi sun suosittelema ravintola Tampereella pitää kyllä tsekata seuraavalla reissulla sinne.

    Tykkää

    1. Oi, turkkilainen ruoka on myös niin hyvää! Täällä Tampereella on myös hyvä turkkilainen ravintola Malabadi. Japanilaisen ruoan makuun en ole vielä oikein päässyt. Teriyaki-kana menee, mutta muuten en fanita.

      Liked by 1 henkilö

  2. Ihania ruokavinkkejä! Itse rakastan kaikkein eniten mereneläviä ruoassa, niistä tehty ruoka on parasta, oli höysteenä mitä tahansa. Muuten ruuasta nauttimista rajoittavat monet allergiani sekä gluteeni-intoleranssi. Siksi on ihana löytää ruokakulttuureja missä vehnää ja ohraa ei käytetä (kauraa ja ruista siedän).

    Tykkää

    1. Jos on paljon allergioita niin se tekee kyllä ruokailusta hankalaa etenkin ulkomailla, mikäli kielimuuri tekee asian ymmärtämisestä vaikeaa. Tuttavani kävi Yhdysvalloissa reilu 10v sitten ja silloin vielä ei esimerkiksi keliakiasta tiedetty siellä juuri mitään, gluteenittomuutta oli ollut hankala selittää ja esimerkiksi salaatissa oli kuitenkin ollut krutonkeja jne. Nykyään terveysbuumin myötä myös gluteenittoman ruoan saatavuus on helpottunut ainakin länsimaissa. 🙂

      Tykkää

  3. Ei olisi pitänyt näin keskiyöllä alkaa lukemaan. Pitänee nousta peitonajaa mennä tyydyttämään syntynyt nälkä ja pyyhkimään kuolat poskelta.
    Omia suosikkejani ovat suppeutuneesti suomalaisen keittiön perusruuat sekä thaimaalaistyyliset nuudelit ja maukkaat, mutta mausteettomat, kastikkeet.

    Tykkää

    1. Hahaa juu tätä tai muita ruokapostauksia ei kannata lukea yöllä 😀 suomalainen ruoka on omasta mielestänikin hyvää, mutta joskus mietin mitenköhän se ulkomaalaisille maistuisi.

      Tykkää

  4. Italia ja Kreikka on ehdottomasti omalla listallani myös. Sitten sanoisin jonkin Lähi-Idän ruokakulttuurin, libanonilainen on aika hyvää. Tykkään myös venäläisestä ruoasta, vaikka ei se varmaan ihan maailman kärkikastiin yllä, enkä pystyisi pitkään elämään niin rasvaisella ruokavaliolla. 😛

    Ja kyllä, Nanda Devi on aikas hyvä paikka!

    Tykkää

    1. Libanonilainenkin ruoka on todella hyvää! Mietin hetken että nostanko sen listalle kreikkalaisen sijaan, mutta kreikkalainen keittiö on mulle sitten kuitenkin tutumpi. Venäläisestä ruoasta en tiedä kuin borsch-keiton (ja onko se edes venäläinen?), täytyypä joskus tutustua! 🙂

      Tykkää

  5. Harvassa maassa ruoka on paikan päällä huonoksi osoittautunut. Varsin vahvasti ruoan perässä meilläkin matkataan, joskaan ihan tärkein tekijä ruoka ei kuitenkaan kohteiden valinnassa ole. Tykkään todella paljon ranskalaisesta ruoasta, koska suosikkikaupunkini on Pariisi. Toisaalta italialainen ruoka on aivan mielettömän hyvää ja simppeliä. Viime kesän Napolin vierailulta mieleen jäivät aivan sairaan maukkaat pizzat, jotka olivat äärettömän yksinkertaisia ja vieläpä naurettavan halpoja. Ravintolavalintaakaan ei tarvinnut miettiä ihan yhtä vakavasti kuin vaikkapa Roomassa. Tuo USA oli aika hauska lisä listallasi, vaikkakin voi olla vaikea sanoa mikä ruoka oikeasti on jenkkiläistä. Vaikutteet kun tosiaan on kerätty sieltä täältä. Ehta texasilainen bbq kuitenkin taitaa olla aika vahvasti nimenomaan jenkkiläistä. Ainakin Austinissa tämä homma osattiin, jouduin hankkimaan itsellenikin savustusgrillin kotiin palattuani. Niin ikävä tuli naudan briskettiä. 🙂

    Tykkää

  6. Ah rendang!! Syön ihan äärimmäisen vähän naudanlihaa, joten on ehkä vähän outoa että yksi kaikkien aikojen lempiruuistani on rendang, mutta kun se vaan on niin ❤ ❤ ❤ Ootko löytänyt siihen jonkun takuuvarman reseptin? Ja oothan muuten käynyt Tammelantorin laidalla Borneossa, niillä on ihan loistavaa rendangia ja kaikki muukin ruoka on ihan taivaallista! Sinne voiskin muuten tehdä seuraavat matkabloggaajatreffit! Täältä löytyy muuten myös mun ajatuksia ruokamatkailusta: http://www.rantapallo.fi/mutkiamatkassa/2017/12/20/ruokamatkailu/ Haha, tulipa kunnon tajunnanvirtakommentti 😀

    Tykkää

    1. Borneo on kyllä tosi hyvä, ehdottomasti seuraavat treffit sinne! Kävinkin jo aiemmin kuolaamassa (siis lukemassa 😀 ) sun ruokapostauksen. Rendang-ohje löydettiin joskus netistä (taisi olla tämä: http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2014/11/rendang-mika-pata.html) ja siitä on muotoutunut hieman helpompi arkiversio meidän käyttöön. Käytännössä ruskistetaan liha kevyesti sipulin ja valkosipulin kanssa, sekaan 1 prk kookosmaitoa, chiliä, inkivääriä, pikkaisen fariinisokeria, limemehua sekä reippaasti valmista rendang-mausteseosta jonka toin Balilta. Siinä mausteseoksessa on ainakin kurkumaa, kanelia, korianteria ja pippuria. Pata uuniin ja saa hautua ainakin 3h, riippuen siitä kuinka kauan jaksaa odottaa! 😀

      Tykkää

  7. Ruokamatkailu on meille lähellä sydäntä ja se taitaa olla syy siihen, miksi ollaan nyt Malesiassa. Täältä saa muuten loistavaa rendangia myös, jotenkin kuvittelin aina, että se on enemmän malesialainen ruoka. Mutta taitaa kuulua molempiin. Rakastan mausteista ruokaa, joten oma top 5 olisi Thaimaa, Meksiko, Vietnam/Kambodza, Malesia ja Intia. ❤

    Tykkää

    1. Hyvän kuuloinen top 5 sinullakin! 🙂 Tarkistin vielä, niin rendang on alunperin Indonesiasta lähtöisin ja maahanmuuttajien mukana levinnyt varhain etenkin Malesiaan.

      Tykkää

  8. Nam, mä kävin lukemassa tän postauksen kännykällä jo heti kun julkaisit tän mutta kommentit naputtelen mieluummin kunnon näppiksellä 🙂 Nää kaikki on mulle tuttuja ja voin allekirjoittaa, että hyvää on! Viime vuosilta mieleen tulee myös turkkilainen ruoka, en muista maistaneeni kuin hyviä annoksia Istanbulissa. Ja lisäksi kun jumituimme viime talvena Antalyaan matkalla Hongkongista Helsinkiin, oli hotellin aamupala-, lounas- ja illallisbuffa tosi hyvä, vaikka yleensä ruoka seisovassa pöydässä on aika huonoa. Myös vietnamilainen ruoka on aivan ykköstä, ehkä mun tän hetkinen suosikki!

    Tykkää

    1. Turkkilainen ruoka on kanssa hyvää! Tosin Turkissa en ole vielä käynyt, mutta Tampereella on hyvä turkkilainen ravintola. 🙂 Vietnamilaisesta ruoasta en ole kokeillut kuin vain pho-keittoa ja bahn mi’ta, joista nypin enimmät tuoreet korianterit pois (en voi sietää tuoretta korianteria). Vähän jännittää ruokamielessä lähteä talvella Vietnamiin, mutta ehkä siihen korianteriinkin tottuu!

      Tykkää

      1. Korianteri on ihan mun lempparia! Mut Vietnamissa ruuan mukana tulee monesti iso kasa erilaisia yrttejä ja muuta vihreää, en edes tiedä mitä kaikkea, mutta siinä korianteri jää kyllä helposti johonkin piiloon. Ehkä Banh missa on pelkkää korianteria, toki taitaa riippua kokista 🙂 Vietnam on muutenkin ihana! Ota ihan superpaljon kuvia, fiilistelen sitten täältä kotisohvalta käsin 🙂

        Tykkää

  9. Hyvä lista sulla, aika samoilla linjoilla! Paitsi indonesialaista en ole koskaan syönyt, kiitos tämän täytyy tilaisuuden tullen testata! Italia pääsee minullakin ykköseksi heittämällä, Thaimaalainen olisi varmaan siinä heti kakkosena… Kreikassa en ole käynyt mutta Suomessa ja ulkomailla kreikkalaista tulee useinkin syötyä ❤ Ps. Wowfulls, heti tuli makean nälkä kun näin tuon kuva 😀

    Tykkää

  10. Voi kun tuli nälkä tästä! Me ollaan tykätty lähes kaikkien reissumaidemme ruoista, mutta parhaat ruoat tähän mennessä on ollut Vietnamissa, Malesiassa ja Indonesiassa. Vietnamilaisessa ruoassa parasta on yrtit ja herkulliset liemet, mutta toisaalta näihin makuihin alkoi parin kuukauden jälkeen jo vähän kyllästyä. Malesialainen ruokakulttuuri intialaisine ja kiinalaisine herkkuineen taas on niin rikasta, että siihen ei varmaan kyllästyttäisi ikinä! Indonesiassa tykästyttiin erityisesti kasvisruokiin kuten tempehiin, ja yksi meidän lemppareista oli pähkinäinen gado gado -salaatti, mieluiten vielä tulinen sellainen 😛

    Tykkää

    1. Kaikki missä on pähkinää on hyvää! 😀 Odotan meidän reissun Malesian (kuten myös Indonesian!) osuutta ihan kieli pitkällä, että pääsee maistelemaan kaikkia ihania ruokia.

      Tykkää

  11. Hyvin vahvasi ruokakulmalla matkustamme. Listalle nostaisin ohi indonesialaisen ruuan, kyllä Thaimaan sapuskat. Ja jos Aasiassa pysytään, niin Kiina on kyllä ruokamaana ihan käsittämättömän hyvä. Ehkäpä, jos olisin itse listaa tehnyt, niin Espanjalainen keittiö olisi ollut Kreikan tilalla. Mutta muuten kyllä aika lailla samoin valitsisin.

    Tykkää

    1. Thaimaalainen ruokakulttuuri on itselleni vielä hieman vieras, sillä se rajoittuu pariin pad thaihin. Asia korjaantunee ensi talvena, kun mennään Thaimaahan ensimmäistä kertaa. 🙂 Kiinalainenkin ruoka on kyllä hyvää!

      Tykkää

    1. Todella moni mainitsee japanilaisen ruoan yhdeksi suosikeistaan, mutta mä en ole jotenkin vielä päässyt sen makuun. Suurin syy on varmaan se, että en kauheasti pidä merenelävistä enkä merilevästä, ja sitä tuntuu olevan vähän joka ruoassa! 😀

      Tykkää

  12. Tää oli niin hyvä juttu, sillä pisti oikein miettimään. Listaa järjestyksessä olisi äärimmäisen vaikea tehdä. Meillä kotona useina päivänä fuusiokeittiön iloittelua. Vannon sen nimeen, että yhdistelee ja kokeilee eri maiden keittiöitä. Lähiaikoina olen hurahtanut persialaiseen keittiöön. Siellä ruoka ei ole tulista, vaan lempeillä mausteilla maustettua, todella aromikasta ja rakkaudella tehtyä ruokaa. Intialainen on munkin suosikki, niinkuin näyttää olevan monen muun. Etiopialaiseen olen aloittamassa tuttavuuteni ja tilasin netistä ihania tulisia namimausteita. En löytänyt Suomesta….

    Tykkää

    1. Kiva että tykkäsit! 🙂 Suomessa on kyllä vähän huonosti ulkomaiden mausteita, tuon itse aina kotiin ”tuliaisina” reissuilta. Jo monesta Euroopankin kaupungista löytyy paljon paremmin valikoimaa kuin täältä.

      Tykkää

Jätä kommentti