Maailmanympärimatkan tai pitkän irtioton suunnittelu

Matkojen suunnittelutapoja on varmaan yhtä monta kuin meitäkin, eikä kaikille sovi samat metodit. Toiset (kuten minä) ovat hyvin suunnitelmallisia ja haluavat tietää melko tarkasti tietyt asiat etukäteen, toisia taas jo pelkkä ajatus etukäteissuunnitelmista kauhistuttaa ja asioita katsotaan mielummin reissun päällä fiilispohjalta. Oli matkustustyylisi mikä tahansa, joitain asioita on hyvä kuitenkin edes vähän miettiä jo ennen reissua, vaikka ei mitään lukkoon löisikään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aikataulutus ja matkan kesto

Kuinka kauan sinulla on aikaa käytettävissä? Jos olet työelämässä tai opiskelet, millä varmistat että saat vapaata? Moni työssäkäyvä matkustaa vuorotteluvapaan, virkavapaan tai opintovapaan turvin. Jos sen sijaan haaveilet työpaikan tai alan vaihdosta, irtisanoutuminenkin voi olla hyvä vaihtoehto. Näitä asioita itse mietin pitkään. Ajatus mahdollisimman pitkästä vapaasta olisi houkutellut, mutta taloudellisista syistä oman matkani pituudeksi valikoitui neljä kuukautta, josta puolet olen palkallisella vuosilomalla ja puolet virkavapaalla. Puoliso sen sijaan aikoo irtisanoutua työstään ennen matkaa.

Koska on sinulle hyvä hetki lähteä pidempään reissuun? Haluatko matkalle silloin kun Suomessa on talvi, vai olisiko joku muu vuodenaika parempi? Millaisista kohteista unelmoit, ja mihin vuodenaikaan niihin kannattaa matkustaa?  Itse haaveilin nimenomaan paosta aurinkoon Suomen pimeimpänä ajankohtana. Erityisesti synkät marras-joulukuut koen vaikeiksi, joten jo alunperin päätin matkan sijoittuvan alkutalveen. Ajankohta oli hyvä myös unelmakohteitani ajatellen, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla on meidän talvella kesä, ja tropiikissa aina lämmin.

P1010232.jpg

Budjetti

Paljonko rahaa sinulla on käytettävissä, tai paljonko ehdit realistisesti säästää ennen valitsemaasi ajankohtaa? Tämä on varmaankin yksi isoin ratkaiseva tekijä matkan suunnittelun kannalta. Raha korreloi melko suoraan matkan pituuden tai kohdevalintojen kanssa. Monet länsimaat ovat elinkustannuksiltaan huomattavasti kalliimpia, joten näissä maissa rahaa kuluu suhteessa enemmän myös matkustellessa, kun taas esimerkiksi monissa Aasian maissa samalla summalla elelee huomattavasti pidempään. Jos siis haaveilet pidemmästä reissusta minimibudjetilla, valitse kohteiksi edullisimpia maita.

Mikä on haluamasi matkustusmukavuus? Kohteiden lisäksi myös omat matkustustottumukset vaikuttavat matkabudjettiin. Jos aiot yöpyä luksushotelleissa, syödä hienoissa ravintoloissa tai matkustaa kaikki välit lentäen, rahaakin kuluu matkaan huomattavasti enemmän. Tiesin jo etukäteen aiemmalla matkustuskokemuksella että minua ei ole luotu kengännauhabudjettiin, vaan haluan esimerkiksi majoittua pääsääntöisesti keskitason majoituksissa omassa huoneessa ja vielä mielellään omalla kylpyhuoneella. Lisäksi noin kolmasosa reissuajasta vietetään kalliissa länsimaissa, joten ihan minibudjetilla ei voida lähteä liikkeelle.

Yksi tapa muodostaa budjettia on laskea maakohtainen päiväbudjetti, jossa huomioidaan myös esimerkiksi majoituksen taso. Netistä löytyy useampia sivustoja joita käyttää apuna, itse laskin alustavan päiväbudjetin Eardex.comia käyttäen ja pyöristelin summat varmuuden vuoksi ylöspäin. Meidän päiväbudjetiksi muodostui Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa sekä Australiassa 90-100e/hlö ja Aasiassa 40e/hlö, ja summat sisältävät kaiken muun paitsi lennot. Länsimaissa päiväbudjettia nosti myös se, että kaikissa niissä vuokrataan auto, ja bensaan kuluva summa piti myös huomioida päiväbudjetissa. Jos päiväbudjetista jää yli, niin se on vain kotiinpäin.

P1016312-3.jpg

Reitti ja lentoliput

Mistä kohteista unelmoit? Tämä on se reissusuunnittelun hauskin osa! Omasta prosessistani pääset lukemaan täältä. Anna mielikuvituksen lentää vapaasti, ja hahmoittele vaikkapa kartalle mihin haluaisit mennä. Sen jälkeen ota avuksi esimerkiksi lentohakusivusto, ja yksi kerrallaan katso miten lentoreitti unelmakohteittesi välillä menisi. Jos mielessäsi ei ole mitään tiettyä, katso mallia esimerkiksi matkantarjoajien valmiista lippupaketeista. Jos taas haaveissasi on paljon eksoottisia kohteita, jonne yksittäiset lentoliput ovat hintavia, kannattaa kysyä räätälöidyn lentolippupaketin tarjousta matkatoimistolta tai lentoyhtiöalliansilta.

Mitä lennot maailman ympäri maksavat? Omat matkakohteeni sijaitsevat pääosin paljon lennettyjen kohteiden välillä, joten omalle reitilleni tuli halvimmaksi ostaa yksittäisiä yhdensuuntaisia lentolippuja, jolloin lentojen yhteishinnaksi tulee noin 2600 euroa/hlö. Jos olisin ollut valmis hieman joustamaan kohteissani, olisi hieman suppeamman, valmiin lippupaketin saanut Air New Zealandin tarjouksen aikana alle 2000 euron. Välillä mainostetaan maailmanympärilentoja jopa alle 1500 eurolla, mutta tarjoukset ovat harvinaisia, eivätkä ajankohta/kohteet välttämättä ole niitä joita itse olisit reitillesi valinnut. Pointtini on kuitenkin se, että maailmanympärilentoja saa halutessaan hyvin edullisestikin.

Hinnan lisäksi toinen harkittava asia on se, haluatko lentolipuille muutosoikeuden jos suunnitelmat muuttuvatkin kesken matkan. Pääsääntöisesti itse ostettuihin yhdensuuntaisiin lentoihin ei kuulu muutosoikeutta tai peruutusturvaa, ellei siitä ole varausvaiheessa maksanut ylimääräistä. Sen sijaan matkatoimiston/alliansin lippupakettiin saattaa se kuulua, joten jos et ole aivan varma reitistä tai päivämääristä, ja haluat ostaa lippupaketin kuitenkin ennen reissua, kannattaa kilpailuttaa tämäkin vaihtoehto. Itse en nähnyt muutosoikeutta tarpeelliseksi, sillä matkani kestää ainoastaan neljä kuukautta, joten aikataulussa ei ole kovin paljoa muutosvaraa kuitenkaan. Jos lentopassi kiinnostaa, lue täältä Lentodiilien hyvä tiivistelmä aiheesta.

P2251323.jpg

Rokotukset ja muut terveysasiat

Onko rokotussuojasi ajantasalla? Valittuasi kohteet on hyvä tarkistaa, mitä rokotuksia tai esimerkiksi malarialääkitystä kohteisiin suositellaan otettavaksi. Hyviä sivustoja asian luotettavaan selvittämiseen on esimerkiksi Rokote.fi ja Terveyskirjasto.fi. Jos kohteita on paljon ja selvitystyö tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi omaan terveysasemaan. Joka tapauksessa rokotteet ja lääkereseptit vaatii lääkäri/hoitajakäynnin. Mukaan on hyvä varata myös pieni matka-apteekki perusvaivojen ensiavuksi, kysäise suositelluista tuotteista esimerkiksi terveysasemalta tai apteekista.

P1019186-1.jpg

Muut varaukset

Kun reittisuunnitelma on valmis ja mahdolliset lentoliput takataskussa, on hyvä vielä miettiä tarvitseeko jotkut aktiviteetit etukäteisvarauksia? Mahdollisia etukäteisvarauksen vaativia asioita voisi olla esimerkiksi autonvuokraus, suositut nähtävyydet, sekä majoitukset huippusesonkiaikaan kuten jouluna tai uutenavuotena. Lisäksi paikoissa, jossa majoitusta on turismiin nähden verrattain vähän, tai edullisia majoituspaikkoja rajoitetusti, voi olla hyvä idea varata majoitus etukäteen. Itse nukuin onneni ohi Havasupai-reservaatin majoituksen kanssa, se olisi pitänyt varata syyskuulle jo helmikuussa jolloin paikat koko vuodelle myytiin lähes loppuun kahdessa tunnissa. Lisäksi Arizonan Antelope Canyon oli parhaimmille kellonajoille myyty loppuun jo kuukausia eteenpäin.

Suunnitteletko maailmanympärimatkaa tai muuten vain pitkää irtiottoa reissaten? Olisiko tämä listaus hyödyllinen suunnittelun apuvälineenä?


24 thoughts on “Maailmanympärimatkan tai pitkän irtioton suunnittelu

  1. Hyvä listaus! Kukapa ei unelmoisi maailmanympärimatkasta? Itse haluaisin toteuttaa sen risteilyaluksen kyydissä ja rakastan suunnittelua niin paljon, että suunnittelen unelmieni matkaa jo nyt, vaikken tiedä toteutuuko se koskaan. Haluan ajatella että toteutuu, vaikka ei varmastikaan ihan lähitulevaisuudessa. En muuten tiennyt että lennot maailman ympäri voi saada noinkin edullisesti. Kiva kun kerroit vähän lukujakin. 🙂

    Tykkää

    1. Kiitos Martina! Maailmanympärimatka risteilyaluksen kyydissä olisikin mieletön kokemus. Ilman muuta kannattaa unelmoida ja suunnitella, se on jo askel lähempänä unelman toteuttamista! 🙂

      Tykkää

    1. Matkojen suunnittelu on ihanaa! Oli kyseessä sitten lyhyempi tai pidempi matka. Kaupunkilomalle saatan lähteä melko löyhälläkin suunnitelmalla, mutta pidempää matkaa varten on täytynyt nostaa suunnittelu itsellenikin aivan uudelle tasolle. 😀

      Tykkää

  2. Ehdottomasti pallon ympäri matkustaminen siintää haaveissa, mutta ei ihan lähitulevaisuudessa. On ollut mukava huomata, etteivät lentoliput maksa ihan tähtitieteellisiä summia ja vähän samalla periaatteella mekin tykätään valita yöpymispaikat. Satasen päiväbudjetti toimii aika hyvänä nyrkkisääntönä lyhyemmilläkin reissuilla.

    Tykkää

    1. Mullekin oli alunperin yllätys, miten edullisesti lennot maailman ympäri voi saada. Juuri hiljan oli lentodiileissä esimerkki maailmanympärilennoista jotka maksoi hitusen alle 1000 euroa. Unelman voi toteuttaa siis melko edullisestikin! 🙂

      Tykkää

  3. Emme suunnittele pitkää irtiottoa, sillä pidämme sellaisesta rytmityksestä, että käymme maailmalla, ehkä melko tyypillisesti 15 pv ja sitten taas välillä kotona, Euroopassa lyhyemminkin ja olemme me pari 5 viikon reissuakin tehneet. Sapattivapaalla matkustimme ”koko ajan”, mutta erillisiä matkoja eri suuntaan maailmalla Aasiasta Kaliforniaan, mutta taas kävimme aina välillä kotona Suomessa.
    Totta, että Aasiassa on halvempaa per päivä, mutta en itse asiassa ihan ymmärrä sitä ajatusta, että pitäisi lähteä jonnekin 4 kuukaudeksi ja jos se sitten per päivä on halpaa Thaimaassa niin olla se aika sitten siellä – itse valitsemme kohteet, jotka kulloinkin haluamme nähdä ja kun emme vietä perillä kuin sen pari viikkoa, niin majoituksen hinta ei muodostu ylettömän korkeaksi missään. Nykyisinhän lennot ovat usein pieni kuluerä hyvälaatuiseen majoitukseen verrattuna.

    Tykkää

    1. Kiitos Pirkko kommentista! Jos matkakassa antaisi myöten, niin miksipä ei tehdä vain useammin reissuja perä perään. Itsellä on se tilanne, että monesti reissujen välissä joutuu tekemään pitkäänkin töitä ennen kuin on seuraavan reissun matkakassa kerättynä. Useamman kohteen yhdistäminen samaan reissuun tulee monesti halvemmaksi, kuin lentää aina Suomen kautta uudelleen, usein kuin juuri Suomesta lähtevät ja tänne tulevat lennot ovat niitä reissun kalleimpia.
      En ole ihan varma ymmärränkö kommenttisi loppuosaa oikein, mutta itsekin mielummin valitsin 4 kuukauden matkalle ne itselle mieluisimmat kohteet, toki pitäen mielessä että budjetti tuskin riittää neljäksi kuukaudeksi jos kohteet ovat niitä kalleimpia. Siksi yhdistelen reissussa kalliimpia ja edullisempia kohteita, jotka kaikki ovat kuitenkin itselleni mieluisia. Jos rahaa olisi käytettävissä vielä vähemmän, mutta irtiotto olisi kuitenkin tarpeellinen, saattaisin tehdä kuitenkin niin että lähtisin pelkästään edullisimpiin maihin, kuten tekemään jonkinlaisen reppureissun Aasiassa. En näe siinä mitään väärää että valitsee oman budjetin mukaan itselle sopivimmat kohteet joissa voi maksimoida oman käytettävissä olevan loma-ajan, etenkään jos matkakohteella ei ole niin suurta väliä.

      Tykkää

  4. Hyvä listaus asioista, jotka ainakin kannattaa tsekata. Tuo päiväbudjetin määrittely tuntuu hankalalta, koska lyhyemmässä reissusakin tuntuu, että se helposti venyy kun esimerkiksi paikasta toiseen siirtyminen onkin kalliimpaa kuin oli suunnitellut.

    Tykkää

    1. Kiitos Anmarien! Hyvä selvitystyö etukäteen voi auttaa päiväbudjetin tarkemmassa suunnittelussa, mutta täytyy myöntää etten itsekään ole varma onko laskemani päiväbudjetti riittävä. Siksi mielummin pyöristelin summat ylöspäin varmuuden vuoksi. Pitkällä reissulla on tietysti se etu, että jos joku päivä budjetti ylittyy, niin seuraavana päivänä sen voi yrittää kompensoida. Lyhyillä reissuilla se on ehkä hieman hankalampaa, kun yrittää saada mahdollisimman paljon lomasta irti lyhyessä ajassa. 🙂

      Tykkää

  5. No näinhän se on! Me ollaan parasta aikaa tavallaan maailmanympärimatkalla, mutta en oo koskaan ajatellut sitä sinä, koska ei olla suunniteltu reittiä sen kummemmin. Jotenkin, kun pitää tehdä töitä samalla, ei se tunnu samalta kuitenkaan kuin oikea irtiotto. Jonain päivänä olis siistiä lähteä puhtaasti pitkälle lomalle, kukapa siitä ei unelmoisi! Me ei siis olla suunniteltu matkaa kovin pitkälle, ei yleensä tiedetä missä ollaan kuukauden tai kahden päästä. Mutta jos olisi määrätty aika käytettävissä niin hoitaisin tietysti homman eri tavalla, sitten pitäisi miettiä kuinka kauan aikaa on käytettävissä missäkin. Silti jättäisin jotain myös auki ja hiukan tilaa spontaaniudelle. Siulla on varmasti unohtumaton matka edessä!

    Tykkää

    1. Kiitos Anna! Teidän ”vapaustyölomaa” on ollut ihana seurata teidän blogin kautta. 🙂 Luulen, että oma seuraava pitkä irtiotto voisi olla jo vuoden mittainen, jolloin spontaaniudelle ja vapaudelle on paremmat mahdollisuudet! Nyt kuitenkin 4kk on hyvä aloitus kunnon reissaamiseen näin ekakertalaiselle. 🙂

      Tykkää

  6. Olin perheen kanssa viime kesänä kaksi kuukautta reissussa, lähinnä Aasiassa. Näin pitkää matkaa tuskin tulemme ihan lähitulevaisuudessa ainakaan tekemään uudelleen. Oli kyllä hieno kokemus, eikä aika tuntunut liian pitkältä. Toisaalta kotiin oli kyllä ihana tulla (vaikka se olikin kaameassa kunnossa vuokralaisten jäljiltä).
    Tuohon listaukseen lisäisin vielä juurikin tuon, että jos kodin vuokraa loman ajaksi, niin sillä voi tienata hyvin lisää matkakassaan. Ja myös kartoittaa mahdollisuudet tehdä joitakin töitä matkan aikana.

    Tykkää

    1. Kiitos Anna hyvistä lisäyksistä! Itse saimme myös juuri varmistettua vuokralaisen omaan asuntoomme matkan ajaksi, joka helpottaa matkakassaa kyllä paljon. Pelottavaa että teidän asunto oli kaameassa kunnossa vuokralaisten jäljiltä, sitä kun ei oikein varmaksi voi tietää miten siellä asutaan vaikka päällepäin vuokralainen olisikin oikein lupaava. Toivottavasti meillä käy hyvä tuuri vuokralaisen kanssa!

      Tykkää

  7. Näitä asioita ja paljon muita tuli kyllä pyöriteltyä mielessä ennen omaa 10 kk mittaista maailmanympärimatkaa. Ja noista lentolipuista sen verran, että mitä eksoottisempia kohteita matkalle haluaa, sitä varmemmin kannattaa yrittää napata lentolippupaketti, johon myös ne sisältyy. Muuten yhdensuuntaisten lentojen hinnat saattaa kohota turhan korkeiksi.

    Tykkää

    1. Kiitos hyvästä vinkistä! Ehdottomasti kannattaa kartoittaa myös pakettien hinnat. Todennäköisesti olisin sellaiseen päätynytkin jos matkakohteina olisi ollut vaikkapa Etelä-Amerikan maita tai Tyynenmeren saaria (Cookinsaarille lentää Yhdysvalloista ja Uudesta-Seelannista kätevästi ja suhteellisen edullisesti, joten lippupakettia ei niille saarille tarvinnut.)

      Tykkää

  8. Tämä oli ehdottoman hyvä listaus asioista, joita pitää ottaa huomioon. Olen itse ehkä kuitenkin kallistumassa etukäteen suunnitellun puolelle – ainakin mitä tulee lentojen varauksiin ja muihin isompiin juttuihin. Tällä hetkellä en jaksaisi (!) edes lähteä maailmanympärysreissulle, vaan tekisin mieluummin pyrähdyksiä kotoa. Mutta kenties pian alkaa reissutuuli löyhytellä hiuksia 😉

    Tykkää

    1. Kiitos Sandra! Etukäteen suunnittelussa on paljon hyviä puolia, ja vaikka päälinjat miettisikin valmiiksi, niin jonkin verran varaa voi jättää myös toki spontaaniudellekin. Saa nähdä, huvittaako itseäkään enää lähteä matkan jälkeen toiselle samanmoiselle (ainakaan ihan pian) sillä aika uuvuttava reissu nopealla tahdilla tehty maailmanympärimatka voi omalla tavallaan olla. 😀

      Tykkää

  9. Olen itse tällä hetkellä maailmanympärimatkalla (tosin pieni suomi välilasku tulee matkalla, mutta periatteessa kuitenkin). Artikkeli olisi ollut todella hyödyllinen kun suunnittelin matkaa, ja oli helpottavaa tätä kautta huomata, että olin osannut ajatella juurikin samoja asioita. Ihanaa matkaa teille!😊

    Tykkää

  10. Hyviä pointteja! Lisäisin vielä niille, jotka haluavat tai joutuvat matkustamaan pienellä budjetilla, että asuntojen vuokraus esim airbnb:n kautta on hyvä keino säästää. Lisäksi ulkona syömiseen kyllästyy aika nopeasti. Meillä on kohta kaksi vuotta pysyvää reissuelämää takana ja hitaasti matkustaminen on kyllä itselle luksusta siihen aikaan verrattuna kun piti lennellä jatkuvasti edestakaisin Suomesta.
    Tosin ollaan kyllä harkittu taas jotakin pysyvää kotia mistä voisi matkustaa osan vuodesta.

    Tykkää

Jätä kommentti