Maanjäristys muutti matkasuunnitelman

29.7. Indonesian Lombokilla maa järisi voimakkaasti aiheuttaen runsaasti tuhoa. Vain viikkoa myöhemmin maa järisi uudelleen – tällä kertaa kyseessä oli 7.0 Richterin pääjäristys. Muutamien päivien sisällä jälkijäristyksiä on ollut lähes 350 kappaletta, joista jokainen pahentaa tilannetta edelleen lisää.

Maanjäristysten jäljiltä suurin osa pohjois- ja keski-Lombokin infrastruktuurista on vaurioitunut. Tiet, sähkölinjat, moskeijat ja muut rakennukset, ihmisten kodit. Uhrilukema on tällä hetkellä yli kolmesataa, loukkaantuneita yli tuhat, ja osiin kylistä ei ole vielä edes päästy tuhoutuneen infran vuoksi. On arvioitu, että noin 165 000 ihmistä on menettänyt kotinsa. Erään arvion mukaan noin 80% pohjois-Lombokin rakennuksista on vaurioitunut tai tuhoutunut. Hätä on suuri, avustuksista on pulaa ja niiden saapuminen kriisialueelle hidasta.

P2220846.jpg

Meidän oli tarkoitus matkustaa Gili-saarille ja Lombokille maailmanympärimatkallamme, ja majoitukset oli jo varattuna marraskuulle. Ilmeisesti Gili Airilla ja pohjois-Lombokin Senarussa sijaitsevat majapaikkamme ovat tuhoutuneet järistyksissä, eikä matkustusta alueille ainakaan tällä hetkellä suositella.  Kukaan ei varmuudella tiedä, kauanko kestää että tilanne tasaantuu ja jälleenrakennus on hyvässä vauhdissa. Toisaalta pitkälti turismista tulonsa saavat alueet ovat riippuvaisia turismista myös tulevaisuudessa, ja mitä pidempään turistit pysyvät poissa, ei myöskään turismista elantonsa saavilla paikallisilla ole töitä.

P2220896.jpg

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että matkustamme kuitenkin järistyksistä selviytyneelle Etelä-Lombokille, sillä lennot Lombokilta eteenpäin on jo ostettuna. Toivon mukaan Lombok ja Gili-saaret olisivat silloin jo alkaneet toipua tuhoisasta tragediasta, sillä mielelläni haluaisin taloudellisesti tukea jälleenrakentamista. Sitä odotellessa, lahjoittaa voi myös Suomesta käsin esimerkiksi Punaisen Ristin kautta.

P2230986.jpg

Postauksen kuvat ovat Gili-saarilta vuodelta 2016.


11 thoughts on “Maanjäristys muutti matkasuunnitelman

  1. Tämä onkin se hankala päätös, kun ei oikein tiedä onko enemmän lisäpainolasti vai apu paikallisille. Tietenkin näin pian luonnonkatastrofista on ihan hyväkin että turistit pysyvät poissa, mutta koska tilanne olisi niin sanotusti normalisoitunut? Muutamia kuukausia siihen nyt luulisi vähintään menevän aikaa. Täytyy olla kuulolla keskustelupalstoilla. 🙂

   Tykkää

 1. Toivottavasti tosiaan, etenkin paikallisten vuoksi, järistykset olivat tässä ja jälleenrakennus lähtee vauhtiin. Hurjia tapahtumia ja tietenkin melkoinen ristiriita, kun tahtoisi tukea toipumista ja tuoda turismia takaisin, mutta harva nauttii lomasta ihan maan tasalle jyrätyssä paikassa.

  Tykkää

 2. Olin itse Lombokin edustalla juuri silloin kun ensimmäinen järistys sattui, ja nyt kotiin tullessa olen kyyneleet silmissä seurannut uuden järistyksen tuhoja. Ilahduttavaa on kuitenkin ollut se, kuinka monet haluaa auttaa ja paikalla olevat turistit jopa menneet raivaustöihin mukaan rahalahjoitusten ohella. Teillä on reissu vasta marraskuussa, joten voihan olla että siihen mennessä tilanne on jo täysin toinen, joten en vielä heittäisi toivoa näiden saarten näkemiseen.

  Tykkää

  1. Aika hurjalta varmasti tuntunut ne järistykset! Toivottavasti paikalliset pääsevät mahdollisimman pian normaalielämään käsiksi, vaikka järistyksen vaikutukset tuntuvat varmasti pitkään niin infrassa kuin paikallisten mielissäkin. Minäkin ajattelin seurata tilannetta ja pitää suunnitelmat vielä avoinna, jospa pienimuotoista turismia olisikin jo kehittynyt alueille ennen marraskuuta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s