Kaksi viikkoa Uudessa-Seelannissa

Takana on pari upeaa ja uuvuttavaa viikkoa jonka aikana ajettiin läpi Uuden-Seelannin pohjois- sekä eteläsaaren valitut kohokohdat. Tahti oli melko hektinen, ja lähes päivittäin siirryimme kohteesta toiseen jotta ehdimme nähdä kaiken mitä halusimme. Molempien saarien kokeminen onnistuu siis kahdessa viikossakin, mutta oman kokemuksen perusteella en sitä välttämättä suosittelisi edes minunlaiselleni levottomalle matkailijalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hahei, 1 yö

Matka alkoi Aucklandin lentokentältä, josta ajoimme suoraan Haheihin Coromandelin niemimaalle. Pohjoissaaren yläkulmassa sijaitseva Coromandel on suosittu kesäloman viettokohde Uudessa-Seelannissa, ja kesäkautena uneliaan Hahein väkimäärä moninkertaistuu. Alueella sijaitsee monta upeaa luonnonnähtävyyttä, joista tunnetuimpia ovat Cathedral Cove ja Hot Water Beach. Vietimme Haheissa vain yhden yön, mutta olisimme viihtyneet helposti paljon pidempäänkin. Coromandelin niemimaa on pääosin todella kaunista viileänlauhkeaa sademetsää, joten olisi ollut ihana samoilla alueella enemmänkin.

PA170087.jpg

Matamata, 1 yö

Seuraavaksi yöksi siirryimme Matamataan, jotta olisimme heti aamusta valmiina Taru Sormusten Herra-fanien pakolliselle Hobbitonin kierrokselle. Muuta nähtävää hieman synkeässä Matamatassa ei sitten ollutkaan. Hobbiton oli mukava kokea kerran elämässä, mutta tuskin sinne enää toiste palaisin. Elokuvakulissien kiertely oli ihan mukavaa puuhaa, mutta vaikka olimme aamun ensimmäisessä ryhmässä ja edessämme aukesi muista vierailijoista tyhjä Hobbiton, niin parveilevat ryhmät nykyään hieman ahdistavat. Olisin toivonut alueella saavan kierrellä vapaasti omaan tahtiin, jolloin olisin nauttinut paikasta varmasti enemmän.

PA170479-2.jpg

Rotorua, 1 yö

Olimme varanneet seuraavan yön majoituksen Rotoruasta, jossa olimme katsoneet ennalta olevan paljon aktiviteettimahdollisuuksia ja nähtävää. Wai-O-Tapun geotermaalinen puisto ja Whakarewarewan punapuut oli kuitenkin nopeasti kierretty, ja yksi päivä alueella riitti meille hyvin. Seikkailumieliselle Rotoruassa riittää tekemistä, joihin tosin helposti kuluu satoja dollareita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stratford, 1 yö

Seuraava kohteemme olisi Taranakissa, ja arvoimme lähtöpäivän aamuun asti uskaltaisimmeko ajaa pohjoissaaren poikki pitkin pahamaineista Forgotten World Highwayta vakuuttamattomalla vuokra-autollamme. Onneksi menimme, sillä maisemat matkan varrella olivat mielettömiä. Vanha, osin päällystämätön tie luikerteli läpi lauhkean sademetsän, upeiden kukkuloiden ja vihreiden laidunmaisemien, ja suurimman osan matkasta sai taittaa omassa yksinäisyydessään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Taranakissa ehdimme tutustua lyhyesti Mount Egmontin rinteillä sijaitsevaan kansallispuistoon, jonka monet matkaajat jättävät välistä kiirehtien suoraan Tongariroon ja eteenpäin. Vuonna 2015 vain 2% kaikista Uuden-Seelannin turisteista vieraili Taranakissa, ja paikalliset vitsailevat loppujenkin päätyneen sinne vahingossa. Taranaki jäi kuitenkin mieleen yhtenä Uuden-Seelannin huippukohteista, ja täälläkin olisi ollut hienoa viettää enemmän aikaa eri vaellusreitteihin tutustuen.

PA210880.jpg

Wellington, 1 yö & Abel Tasman (Motueka), 2 yötä

Wellingtonissa nopea tahti ja aiempien päivien pitkät ajomatkat kasaantuivat, ja vietimme yhden yön kaupungissa näkemättä sitä ollenkaan. Seuraavana aamuna hyppäsimme ensimmäiseen lauttaan kohti eteläsaarta suuntana Abel Tasmanin kansallispuisto. Abel Tasmanin sanotaan olevan Uuden-Seelannin aurinkoisimpia alueita, ja kesäkautena siellä onkin varmasti ihanaa kävellä rantapoukamasta toiseen välillä mereen pulahtaen. Keväällä oli vielä siihen liian viileää, ja oma kokemuksemme Abel Tasmanista jäi hieman vaillinnaiseksi vaikka kansallispuiston rantaa myötäilevää vaellusreittiä olikin miellyttävää kulkea.

PA231144.jpg

Greymouth, 1 yö & Fox Glacier, 1 yö

Matkan suunnitteluvaiheessa olin lukenut eteläsaaren länsirannikon olevan yksi Uuden-Seelannin hienoimmista ajoreiteistä, mutta myös alueena yksi sateisimmista. Tiesin että reitin valitseminen on riski, etenkin kun tarkoitus olisi ajaa se vain kahdessa päivässä, mutta ajattelin että mahdollisesta sateesta huolimatta se olisi hieno kokemus jäätiköineen ja rantajyrkänteineen. Väärin luultu. Tai olisi se varmasti ollut hieno, jos olisi nähnyt jotain. Sen sijaan heti rannikolle päästyämme ajoimme kaksi päivää sumuisessa rankkasateessa, joka jatkui yötä päivää ja rajoitti näkyvyyden kymmeniin metreihin. Onneksi koukkasimme lyhyesti sisämaahan sadetta karkuun, ja pääsimme ihailemaan Arthur’s Passin karun upeita maisemia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Queenstown, 2 yötä

Länsirannikolta Queenstowniin kääntyessä sade vihdoin loppui ja seuraavat pari päivää saimmekin viettää Queenstownin upeissa aurinkoisissa maisemissa. Olimme aiemmissa kohteissa ihmetelleet turistimäärien vähäisyyttä, mutta täällä selvisi kaikkien muiden olevan Queenstownissa! Vaikka Queenstown ei mikään suuri kaupunki olekaan, jostain oli tiensä kaupunkiin löytänyt Louis Vuittonin liikekin. Queenstown tuntui rähjäisempien pikkukylien jälkeen liian korealta ja jopa epäaidolta, ja pakenimme toisena päivänä läheiseen, mutta huomattavasti sympaattisempaan Glenorchyyn päivää viettämään. Vaikka Queenstown onkin vähän niinkuin Uuden-Seelannin Aspen, upeiden maisemiensa johdosta se ja sen ympäristö oli yksi roadtripin kohokohdista.

PA261594.jpg

Lake Tekapo, 2 yötä

Viimeiset pari päivää vietimme Lake Tekapossa, josta retkeilimme Mount Cookin kansallispuistoon vaellukselle. Kymmenen kilometrin Hooker Valley Track oli juuri sopiva hieman rapakuntoisemmallekin vaeltajalle ja maisemat olivat mielettömät! Lake Tekapo sen sijaan on kuuluisa yhtenä maailman parhaimmista alueista tähtitaivaan ihailuun, ja vaikka yöt olivat pilvisiä, majapaikan takapihalta oli hyvä yrittää tiirailla tähtikuvioita paljaalla silmälläkin.

PA271705.jpg

Palautimme auton Christchurchiin josta lennähdimme eteenpäin Australiaan. Kahdesta viikosta tien päällä jäi hyvä, mutta kovin väsynyt fiilis. Raskasta reissusta teki perättäiset yhden yön majoitukset ja niiden väliset pitkät ajomatkat. Jos useammassa kohteessa olisi viettänyt kaksi tai kolmekin yötä, reissuväsymys tuskin olisi päässyt ylivoimaiseksi. Kuten aiemmin sanoin, Uuden-Seelannin roadtrip onnistuu siis kahdessakin viikossa, mutta kolme viikkoa olisi huomattavasti parempi.

 


5 thoughts on “Kaksi viikkoa Uudessa-Seelannissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s