Forgotten World Highway on aikamatka menneisyyteen

Uuden-Seelannin kahden viikon roadtrip oli vasta alkanut ja olimme siirtyneet aurinkoiselta Coromandelin niemimaalta Hobbitonin kautta Rotoruaan. Olimme päättäneet jättää välistä kuuluisan Tongariron kansallispuiston, sillä alkukevään sääolosuhteet olivat vielä epävakaat emmekä halunneet hukata vähäisiä matkapäiviä hyvin mahdollisesti epäonnistuvaan vaellukseen. Sen sijaan pohjoissaaren länsipuolella sijaitseva Taranaki vaikutti sään ja sijainnin puolesta hyvältä vaihtoehdolta, ja sielläkin pääsisi samoilemaan kauniin luonnon äärelle Mount Egmontin kansallispuistossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rotoruasta on Taranakiin käytännössä kaksi reittivaihtoehtoa, joista toinen kurvaa osittain rannikkoa pitkin, ja toinen sisämaan läpi halkoen. Rannikkoreitti olisi ollut näistä vaihtoehdoista nopeampi ja tie paremmassa kunnossa, mutta jokin ’Forgotten World Highwayksi’ nimetyssä sisämaareitissä kuulosti hyvin, hyvin houkuttelevalta.

Forgotten World Highway, eli tie nro 43, kiemurtelee noin 150 km matkan Taumarunuista Stratfordiin. Tie rakennettiin alunperin yhdistämään 1800-luvun lopun kolonialismikylät toisiinsa, joista monet ovat enää aavemaisia muistoja. Tien varrella on kuitenkin edelleen vähän asutusta, jolloin tieosuuskin on täytynyt säilyttää. ”Valtatie” on kuitenkin erittäin vähän käytetty, osin päällystämätön ja hyvin kapea. Lisäksi se mutkittelee kolmen eri vuoren rinteitä pitkin ajoittain hyvinkin tiukilla kurveilla, joten tiellä on melko huono maine ja se on rankattu Uuden-Seelannin kymmenen vaarallisimman tien joukkoon. Tieosuudella on myös useampia yksikaistaisia kohtia sekä vanha yksikaistainen tunneli joka on louhittu vuoren läpi käsivoimilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

8441565765_51871d3a86_k
CC kuva: itravelNZ

Maisemat matkan varrella ovat kuitenkin upeita, ja siksi se kannattaa ehdottomasti kokea. Lisäksi matkalla pääsee kurkistamaan entisajan pikkukylien elämään, joista mieleenpainuvin esimerkki lienee eriskummallinen Whangamomona. Kylän asukasluku on vain noin 150, mutta silti vuodesta 1989 se on julistautunut omaksi tasavallakseen. Kylän vaaleilla valittuja presidenttejä ovat olleet muutaman asukkaan lisäksi vuohi ja koira. Whangamomonassa toimii yksi hotelli ja ravintola 1900-luvun alun kolonialististyylisessä, alkuperäisessä hotellirakennuksessa. Kylässä, kuten koko Forgotten World Highwayn varrella, ei ole yhtään bensa-asemaa, joten ennen tielle lähtöä tarkista että autossa on riittävästi bensaa. Ajomatkan aikana on myös pitkiä autioita ajopätkiä, joten etenkin juotavaa on hyvä varata mukaan. Google Maps väittää Forgotten World Highwayn ajomatkan kestoksi kaksi tuntia, mutta kolme tuntia on realistisempi arvio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forgotten World Highway päättyy Stratfordiin, joka on lähin tukikohta Mount Egmontin kansallispuiston tutkimiseen. Pääkatu Broadwayn varrella on parisenkymmentä liikettä ja ravintolaa, joten mistään isosta kaupungista ei Stratfordinkaan tapauksessa voi puhua. Turismiakin on vaan nimeksi, sillä vuonna 2015 vain 2% kaikista Uuden-Seelannin turisteista vieraili Taranakissa, ja paikalliset vitsailevat loppujenkin päätyneen sinne vahingossa. Asia saattaa tulla lähivuosina muuttumaan, sillä viime vuonna Lonely Planet valitsi Taranakin maailman toisiksi mielenkiintoisimmaksi alueeksi vierailla.

Eikä Lonely Planet ole kovin hakoteillä! Taranakin ehdoton kohokohta on nukkuvan kerrostulivuoren rinteillä kasvava Mount Egmont National Park, jonka rinteillä on monia eritasoisia vaellusreittejä sekä kauniita vesiputouksia. Meillä oli aikaa vain yhdelle reitille, sillä ne sijaitsevat eri puolilla kansallispuistoa, eikä niiden välillä ole suoraa ajoreittiä. Majoituspaikkamme suosituksesta valitsimme Dawson Fallsin. Mielettömän kaunis ja korkea vesiputous on upean lauhkean sademetsän ympäröimä, ja etenkin näin keväällä se oli täysissä voimissaan lumen sulaessa vuoren huipulta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos siis suunnittelet roadtripia Uuteen-Seelantiin, ja kaipaat jotain hieman perusreitistä poikkeavaa, suosittelen ehdottomasti Forgotten World Highwayta sekä poikkeamista Taranakissa. Itselleni Taranakin alue jäi Coromandelin niemimaan ohella mieleen pohjoissaaren huippukohteina!

 


One thought on “Forgotten World Highway on aikamatka menneisyyteen

  1. Nappaan taas tämänkin vinkin talteen! Tai oikeastaan Taranaki olikin jo mun kiinnostuskohteiden listalla, mutta silti mahtava päästä vähän näkemään maisemia. Toiveena olisi että ehtisi tekemään useammankin lyhyen patikan, mutta katsotaan, katsotaan. Ikinä ei tiedä miten käy! 😉

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s