Kymmenen matkaunelmaa

Irtiottoja-matkablogin Laura haastoi minut kertomaan kymmenen seuraavaa reissu-unelmaani nyt kun viimeisin suuri seikkailu eli maailmanympärimatka on takana päin. Tämän erinomaisen blogihaasteen laittoi alunperin liikkeelle Kohteena maailma-blogin Rami, ja ajatuksena on miettiä matkaunelmia sopien seuraaviin kategoriohin:

1. Paikka – Safari Afrikassa

Afrikka on itselleni vielä täysin koskematonta maaperää, ja eniten haluaisin päästä sinne nähdäkseni villieläimiä luonnossa. Mielessä siintävät myös upeat savannimaisemat auringonlaskuineen. Haaveissani tähän seikkailuun olisi ihana päästä yhdistämään roadtrip-henkisesti myös esimerkiksi Namibian autiomaa.

30385097358_024c5d4cd9_k
CC kuva: Ray in Manila

2. Tapahtuma – Sambakarnevaalit Riossa

Hyvin ajankohtaisesti valikoin tähän Rio de Janeiron sambakarnevaalit, joita vietetään parhaillaan tätä postausta kirjoittaessani. Karnevaaleja juhlistetaan Riossa vuosittain 40 päivää ennen pääsiäistä, ja haaveilen pääseväni vielä jonakin vuonna tapahtumaa seuraamaan. Rakastan lattarimusiikkia ja kadehdin niitä, jotka osaavat lanteitaan pyöritellä sen nopeatempoiseen tahtiin. Eniten sambamusiikissa ja -tanssissa kuitenkin kolahtaa se, miten itsevarmalta se näyttää ja kuulostaa! Ja mitä koristeellisempi asu, niin sen parempi!

33613844730_5f8fe690e8_h.jpg
CC kuva: José Luis Suerte

3. Kotimaan kohde – Lappi

Lappi on ollut mielessä jo monena vuotena, mutta toistaiseksi ulkomaan kohteet ovat vieneet voiton. Olen käynyt viimeksi lapissa 15 vuotta sitten! Haaveilen jostain tunnelmallisesta majoituksesta luonnon keskellä, jonka ikkunoista ja pihalta voisin vihdoin bongailla revontulia (joita en ole vielä koskaan nähnyt!), ja ylipäätään nähdä talvisia tunturimaisemia, kokeilla lumikelkkailua ja huskyajelua sekä lasketella.

46367705654_7a3b56a55a_h.jpg
CC kuva: Giuseppe Milo

4. Kaupunki – Havanna

Kuubaan melkein tuli jo lähdettyä silloin kun Finnair aloitti sinne suorat lennot. En muista mihin ajatus silloin lopulta kaatui, mutta mielessä Kuuba on kytenyt siitä lähtien. Erityisesti haluaisin nähdä rappioromanttisen vanhan Havannan ja fiilistellä letkeää karibialaista elämäntapaa.

28308450562_6b9e990edb_k
CC kuva: Willi Thiel

5. Maa – Kanada

Maailmanympärimatkalla pääsin roadtrippien makuun, ja seuraava roadtrip-haave sijoittuisi Kanadaan, erityisesti Albertan ja British Columbian alueelle. Paras vuodenaika roadtrippailuun ja kansallispuistojen kiertelyyn olisi kesällä, ja haaveissa olisi nähdä upeita maisemia sekä bongailla karhuja.

6072268603_1ffd88a314_b.jpg
CC kuva: nucksfan604

6. Saari – Seychellit

Cookinsaaret nähtyäni seuraava saarihaave sijaitsee Intian valtameressä. Seychellit koostuu noin 115 saaresta, enkä tiedä tarkalleen mille niistä haluaisin eniten, mutta haaveissani siintää turkoosi vesi, kivipaasien ympäröimät rauhalliset hiekkarannat ja rento saarielämä.

4239672043_ea89e237f4_b
CC kuva: Didier Baertschiger

7. Extreme – Grönlanti

Ajatus matkasta Grönlantiin taisi saada alkunsa kun ihastuin Islantiin. Matkan jälkeen tutkin muita samantyylisiä luontokohteita ja mieleen jäi Färsaaret, Huippuvuoret sekä päällimmäisenä Grönlanti. Se tuntui jotenkin salaperäiseltä, enkä tiennyt siitä juuri mitään. Grönlannissa on upeita vuori- ja jäätikkömaisemia, sekä siellä pääsee ilmeisesti bongaamaan useita eri valaslajeja sekä pulikoimaan kuumissa lähteissä. Grönlantiin lentää helpoiten Reykjavikin tai Kööpenhaminan kautta, joten ainakaan sinne lähtö ei olisi ollenkaan vaikeaa, joskin ilmeisesti paikasta toiseen liikkuminen saaren sisällä on haastavaa, kallista tai aikaavievää.

198385159_97f26edefa_o.jpg
CC kuva: Ville Miettinen

8. Majoitusmuoto – Yöpyminen veden päällä

En osannut valita ylellisen over water-villan ja pienen purjevenehytin välillä, joten sovitaan että mikä tahansa majoitus trooppisilla vesillä olisi tämän unelman täyttymys. Olisi ihana joskus pystyä tuhlaamaan veden ylle rakennettuun huvilaan jonka terassilta pääsee pulahtamaan suoraan turkoosiin mereen snorklailemaan. Haaveissa olisi myös risteily purjeveneellä esimerkiksi Indonesiassa jolloin yöpymään pääsisi hotelliksi muutettuun veneeseen, eli boateliin. Jos et ole vielä törmännyt ilmiöön, niin kurkkaa täältä Muuttolintu-blogin tunnelmalliset kuvat!

35833358511_9d1e665869_k.jpg
CC kuva: Pierre Lesage

9. Luontokohde – Etelä-Amerikka

Tämän hetken suurin unelmani (jonka toivon pääseväni toteuttamaan jo ehkä tänä- tai seuraavana vuonna!) on jonkinlainen Etelä-Amerikan kiertomatka. Mielessä on monta upeaa luontokohdetta, kuten esimerkiksi Torres del Paine Chilessa ja Salar de Uyunin suola-aavikko Boliviassa. Myös Amazonin sademetsäalueet kiinnostaisivat. Haaveissani saisin yhdistettyä matkaan upeaa luontoa, historiallisia kohteita sekä eläväisiä lattarikaupunkeja.

9819294135_423d8f989d_h
CC kuva: Boris G

10. Ruoka ja juoma – New York

Mikään kaupunki ei vedä vertoja New Yorkin ruokaskenelle. Olen tässä asiassa ehkä hieman puolueellinen ja onnekas, sillä hyvä ystäväni asuu New Yorkissa ja tekee ahkerasti taustatyötä, jotta pääsen kiertämään aina kaikki parhaaksi todetut paikat kaupungissa vieraillessani. Eläväisessä suurkaupungissa uusia paikkoja tupsahtelee kuin sieniä sateella ja kaikkien paikkojen koluamiseen ei riittäisi edes elinikä. Jos lähtisin pelkästään ruokamatkalle, lähtisin New Yorkiin (tai Italiaan!).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yhteenveto

Tammikuussa päättynyt maailmanympärimatka oli viime vuosien suurin haave, jonka varrelle mahdutettiin niin monta unelmakohdetta kuin vain mahdollisesti kykenimme. Siitä huolimatta unelmakohteet eivät ole määrällisesti vähentyneet, vaan niitä syntyy matkaillessa jatkuvasti lisää. Onneksi säännöllisin väliajoin ainakin yhden pääsee vetämään yli omalta haavelistalta. Tähänkään listaukseen eivät kaikki haaveilemani kohteet mahtuneet, sillä listan ulkopuolelle jäi isoimmista haaveista ainakin Sisilian ja etelä-Italian junamatka, Kreikan saarihyppely, Marokko, Jordania, Sri Lanka, Filippiinit ja Skotlanti. Lisäksi Yhdysvalloissa olisi vielä monta kutkuttelevaa aluetta näkemättä ja maailmanympärimatkalla vakuutuin että Australiaan pitää palata paremmalla ajalla.

Parasta haaveissa on kuitenkin se, että niiden ei välttämättä tarvitse olla kovin realistisia. Haaveillessa sillä ei ole niin väliä, onko matkaan oikeasti rahaa, riittävästi aikaa tai ovatko haaveilemasi kohteet esimerkiksi Etelä-Amerikassa mitenkään järkevästi yhdisteltävissä. Siksi haaveilu onkin ihan parasta!

Haastan seuraavat viisi bloggaajaa kertomaan omat haavekohteensa samoihin kategorioihin:

Traveldreamer / Christa

Matkan varrella / Emilia

Periaatteen Nainen / Milla

Wilma Creates / Wilma

Honua Nui / Minna

+1 Tanjan Matkassa Maailmalla / Tanja

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin kymmenen reissu-unelmaa postauksen kommentteihin. Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta siinä viisi bloggajaa kertomaan reissu-unelmistaan.


24 thoughts on “Kymmenen matkaunelmaa

 1. Olipas kiva lukea näitä sun haaveita! Ei-niin-yllättäen meillä on taas aika samanlaisia haaveita, sillä näistä ainoastaan Rion sambakarnevaalit on sellaiset, minne en ihan konkreettisesti ole suunnitellut reissua(vaikka kiehtova tapahtuma onnkin), muuten nää kaikki on aika korkeallakin mun haavelistalla, paitsi ehkä tuo Namibia, siellä vierailusta kun on sen verran vähän aikaa! 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Laura! Näitä haaveita oli kyllä kiva miettiä ja muistella. Mulla on tietokoneella sellainen travel bucket list, johon lisäilen ideoita aina sitä mukaa kun jotain haaveita syntyy, niin poimin nämä kohteet siitä listasta. Jonkin verran on saanut vetää haaveita sieltä yli, mutta suurin osa listasta on edelleen kokematta! 🙂

   Tykkää

 2. Nämä kaikki mahtuisivat omallekin haavelistalle, vaikka osa on jo käytynä. Safarille haaveilen pääseväni vielä monesti uudelleen ja watervilla on kokemus, jonka voisi myös toteuttaa toistamiseen.
  Kiitos haasteesta!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Christa! Safari on Etelä-Amerikan lisäksi omista haaveistani vahvimpia, eli ne toteutunee todennäköisesti ensimmäisinä. Ovat varmasti kokemuksina sellaisia että ensimmäisen kerran jälkeen sitä haaveilee taas paluusta! 🙂

   Tykkää

 3. Ihmettelen, miten voi olla niin, ettei ole koskaan nähnyt revontulia. Onhan niitä näkynyt täällä Hangossakin. Minusta tsargat siihen lisääntyvät jatkuvasti, kun magneettinen pohjoisnapa on nyt samalla pallonpuoliskolla kuin me.
  Grölis oli minun lapsuushaaveeni ja sen jälkeen olen lentänyt sen yli ja haave on saanut jäädä. Noissa pohjoisissa kohteissa on lintulajeja vähän, mutta ne, mitä siellä on, ovat sitäkin eksoottisempia.
  Etelä-Amerikassa olen taas ollut ja Amazonasin sademetsässä. Suositukseni on, että lähtee sinne mahdollisimman varhain, sillä se on raskain paikka koko planeetalla, eikä ole lainkaan haitaksi, jos on hyvässä kunnossa siellä ollessaan.

  Tykkää

  1. Olen aina asunut taajama-alueella ilman autoa, enkä muista Lapin matkallakaan niitä nähneeni. Olin tosin 15-vuotias eikä revontulet silloin olleet ehkä se tärkein kiinnostuksen kohde. 🙂 Kyllä niitä revontulia ihan täällä Tampereellakin näkisi, jos hyppäisi bussiin ja ajaisi sillä kaupungin laidalle ja kävelisi vielä vaikka järven rantaan. Olen ollut asiassa myös hieman laiska!

   Tykkää

  1. Kanada on varmasti upea! Etenkin juuri roadtripin hengessä se kiehtoo. Luulen, että Grönlannin matka toteutuu näistä viimeisien joukossa, se on mielessä vähän sellaisena ”sitten joskus”-kohteena.

   Tykkää

 4. Ihan kuin olisin lukenut omaa unelmalistaani :). Niin samanlaisia haaveita. Vaikka palasin juuri safarilta, haaveilen sitäkin. Itse asiassa kaikkein vahvimmin, ja koko viikon olen yrittänyt löytää seuraavaa täydellistä safarikohdetta.
  Grönlanti olisi kyllä upea. Ja Kanadassa olisi varmasti tullut jo käytyä, jos sinne ei pitäisi matkustaa kesällä. Kesällä kun Euroopassakin on kaikkea ihanaa. Torres del Paine on muuten yksi minun suosikkipaikkojani. Olenkin ruvennut haaveiulemaan myös uudesta matkasta Patagoniaan. Muttta tällä kertaa menisin Argentiinan puolelle.

  Tykkää

  1. Ohhoh, safarielämä teki suhun siis todella suuren vaikutuksen! En malta odottaa että joskus pääsen itsekin sen kokemaan. 🙂 Ja se on totta, että kesällä Euroopassakin riittää nähtävää enemmän kuin mitä on mahdollisuuksia oikeasti nähdä. Niin paljon hienoja paikkoja Euroopassakin on vielä käymättä!

   Liked by 1 henkilö

 5. Tuntuu, että mitä enemmän reissaa, sitä pitemmäksi unelmakohteiden lista kasvaa. Tässäkin mainitut ovat kaikki myös omalla listalla! Tosin lämpimät kohteet korkeammalla kuin kylmät. Säästelen Kanadaa, Grönlantia ja muita siihen, kun kyllästyn tropiikkiin, jos sitä ikinä tapahtuu. Kiitti linkkauksesta, vahva suositus Komodolle, upea paikka, eikä kallis!

  Tykkää

  1. Se on juuri näin, että unelmakohteiden lista vaan kasvaa mitä enemmän matkailuun hurahtaa. Matkablogit ovat siitä petollisia, että muiden blogeja lukemalla löytyy aina vaan lisää houkuttelevia matkakohteita! 🙂

   Tykkää

 6. Siistejä haaveita siulla, osa löytyi myös omista haaveista – etenkin tuo New York. Grönlanti olis kyllä aika mielenkiintoinen matkakohde, todellakin extreme matkakohde!

  Tykkää

 7. Upeita kohteita olet onnistunut valitsemaan. Tuon Etelä-Amerikan lisäksi pari muutakin olisi sopinut myös kohtaan luontokohde.

  Afrikan safarit ovat suosikkimatkojamme. Se eläimien määrä on huikea. Ensi syksynä lähdemme taas safarimatkalle. Suuntaamme Ugandaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween ja Tansaniaan. Tuntuu ettei noihin kyllästy ikinä ja vaikka suurimpaa osaa eläimistä on nähnyt lukemattomia kertoja, tulee aina eteen jotain uutta tai niitä näkee uudenlaisissa tilanteissa. Namibiassa käymme kuitenkin myös Sossusvleissa.

  Rion karnevaalit oli mahtava tapahtuma. Meidän kokemus siitä oli, että se myös turvallisin tuntuinen, joka yllätti ainakin meidät. Poliiseja oli kaupungilla runsaasti katsomassa, ettei mitään ikävää ei tapahdu. Lippujen hankkiminen sinne oli hieman hankalaa, sillä mitään sähköisiä lippuja ei ollut eikä niiitä liioin lähetetty postitsekaan Suomeen, vaan liput sai vasta paikan päällä.

  Havanna on meille ollut jollei suurin, niin ainakin yksi suurimmista pettymyksistä. Postauksessa oleva kuva kuvaa kyllä hyvin Havannaa, tuollaista siellä on. Eli juuri sellaista, miksi mekin sinne matkustimme. Meidän fiiliksen siellä pilasi kuitenkin se, että usein ei montaa metriä saanut kadulla kävellä, kun jotain yritettiin koko ajan tyrkyttää. Luonnollisesti sillä, että kertoo ettei ole kiinnostunut, ei ole juurikaan merkitystä. Mutta ymmärtää tuon siinä mielessä, että palkka heillä on noin 30 dollaria kuussa ja turistilta voi saada moninkertaisen määrän päivässä. Eikä se kurja matka ollut, odotettiin ehkä vain enemmän. Itse harkitsisin Kuuban kohteeksi nyt jälkikäteen Santiago de Cubaa, vaikken siellä ole käynyt.

  Nuo kaikki mainitsemasi kohteet Etelä-Amerikassa ovat mielestämme olleet todella upeita. Torres del Painen maisemat ovat uskomattoman kauniita. Puisto on kuitenkin hieman haastava, sillä jotta pääsisi puiston kauneimpiin osiin, vaatii se rinkan kantamista selässä varsin pitkiä matkoja mäkisessä maastossa. Päiväretkessä ei mielestämme ole mitään järkeä, sillä siten ei näe pustoa todelisuudessa yhtään. Sen lisäksi puisto on nykyään todella kallis. Siellä myös tuulee valtavasti (kuten koko Patagoniassa) ja sää on hyvin vaihteleva. Kaikesta edellä olevasta huolimatta Torres del Paine taitaa olla kaunein paikka, jossa olemme vaeltaneet.

  Salar de Uyuni niin ikään on kaunis. Suola-aavikko on vain yksi, joskin tärkeä osa, retkeä. Alueella on esimerkiksi monia todella kauniita järviä ja siellä on mahdollista nähdä peräti kolmea eri flamingolajia. Vuoristotautiin iittyvät asiat kannattaa ottaa vakavasti, sillä retkellä käydään noin 5000 metrissä ja ollaan koko ajan hyvin korkealla. Itselläni oli pää tolkuttoman kipeä öisin, silloinhan oireet yleensä ovat pahimmillaan. Aiemmin 3 500 metrissä en ole saanut oikein mitään oireita.

  Amazoin sademetsä on myös kohteena ”pakollinen”, jos luontomatkoista pitää. Peru on oikein hyvä maa tehdä Amazon retki. Itse teimme viiden päivän retken Pacaya Samiria Reserveen. Kaikki meni oikein hyvin. Halusimme päästä mahdollisimman syvälle viidakkoon, joten päätimme nukkua teltoissa. Hieman se aluksi mietitytti, mutta kaikki meni oikein kivasti. Harkitsimme tuon ja muutaman Equadorissa sijaitsevan paikan välillä ja olimme todella tyytyväisiä valintaamme, sillä emme oikein keksineet mikä olisi voinut mennä paremmin. Sain huomata, että Piraijoilla on terävät hampaat, sellainen puri minua sormeen! 🙂

  Kanadan kalliovuorilla emme ole vielä käyneet, mutta aiomme mennä ensi vuonna. Maisemat näyttävät kuvissa todella hienoilta, todellisuudessa ne ovat varmasti vielä hienompia. Täytyy toivoa, että on aurinkoisia päivä, sillä pilvisellä säällä maisemat ovat aina paljon vaatimattomampia!

  Toivottavasti pääsette toteuttamaan näitä unelmia. On kiva lukea toisten kokemuksia samoista paikoista ja muistella omia matkoja!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s