Unelmia toteuttamassa Angkorissa

Lara Croft Tomb Raider oli yksi suosikkielokuvistani nuorena teininä. Jo silloin minuun teki vaikutuksen ajatus itsenäisestä ja vahvasta naisesta seikkailuja etsimässä. Muistan ajatelleeni haluavani päästä joskus näkemään yhtä huikeita paikkoja ympäri maailman. Yksi kohtaus elokuvassa on kuvattu Kambodzassa muinaisen Angkorin raunioalueella, temppelissä jonka luonto on vallannut omakseen.

8730952648_b52d8ea0eb_b (1).jpg
CC kuva: Jerry Dohnal

Pikakelataan eteenpäin lähes 20 vuotta ja olen vihdoin siellä. Kävelen pölyistä hiekkatietä kohti Ta Prohmin temppeliä. Temppeli on saanut lisänimekseen ”The Tomb Raider Temple”. Selvästi en ollut ainoa, joka inspiroitui kyseisesen elokuvan ansiosta matkustamaan Kambodzaan. Siem Reapin torilla myydään edelleen samaisen elokuvan dvd-levyjä. Maailmanympärimatka on kuljettanut meidät Vietnamista Kambodzaan, jossa vietämme joulun pyhät. Jouluaattona vuokraamme tuktukin kuljettamaan meitä puoleksi päiväksi ympäri temppelialuetta, ja Ta Prohmin näkeminen oli toiveissani jopa yli kuuluisan Angkor Watin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usein kohde, jonka näkemisestä on haaveillut pitkään, osoittautuu korkeiden odotusten vuoksi pettymykseksi. Angkor ei onneksi lukeutunut näihin. Jo alueen portit nähdessäni sydän alkoi tykyttämään hieman nopeammin. Tuktuk päristeli mitä vaikuttavimpien temppeliraunioiden ohi. Oi kun aikaa olisi ollut enemmän! Olimme kuitenkin valinneet etukäteen kolme temppeliä: jo aiemmin mainitun Ta Prohmin, Bayonin sekä Angkor Watin. Ta Prohm lunasti kaikki odotukset ja oli temppelialueista mielenkiintoisin. Osuimme paikalle aamupäivällä, kun alueella ei ollut vielä monia muita pällistelijöitä, joten saimme tutustua alueeseen melkein omassa rauhassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös Bayonin hymykasvoiset tornit tekivät vaikutuksen, ja temppeli oli monikerroksisuudessaan kaunis. Sen sijaan hypetetty Angkor Wat oli hieman mitäänsanomaton odotuksiin nähden. Angkor Wat oli tosin ainoa temppeli jossa näimme oranssikaapuisia munkkeja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hieman taustaa ja vierailuvinkkejä:

Angkor oli muinaisen Khmer-valtakunnan pääkaupunki, joka kukoisti 800-luvulta noin 1400-luvulle, ja oli aikansa megakaupunki. Angkorin jumalkuningas rakennutti kaupunkiinsa toinen toistaan upeampia temppeleitä ja palatseja, ja niiden raunioita on laskettu olevan alueella yli tuhat. Angkorin valtakunnan sammuttua kaupunkia ei paikallisten keskuudessa koskaan täysin unohdettu, mutta ympäröivä viidakko nielaisi sen ja aika teki tuhojaan. 1900-luvulla ranskalaiset arkeologit alkoivat mittavasti restauroimaan Angkorin temppeleitä. Kambodzan sisällissodan jälkeen restaurointi on jatkunut UNESCOn tiimin tuen avulla. Tänä päivänä Angkor on yksi maailman tunnetuimmista arkeologisista kohteista ja vuosittain alueella vierailee noin kaksi miljoonaa ihmistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Angkoriin pääsee helposti tutustumaan Siem Reapista käsin. Oma tuktuk-kuljettaja maksaa alkaen 15 USD, mutta hinta vaihtelee temppelien etäisyyden mukaan. Angkorin alue on todella iso, joten kaukaisimpiin temppeleihin on pitkä ajomatka.
 • Alueelle tarvitaan pääsylippu, joita myydään yhdeksi, kolmeksi ja seitsemäksi päiväksi. Lippu on ostettava alueen omasta myyntipisteestä, ja esimerkiksi hotellin, matkatoimiston jne myymiä lippuja ei hyväksytä! Kannattaa pyytää tuktuk-kuskia ajamaan ensimmäisenä lipunmyyntiin, josta pääsee kätevästi jatkamaan matkaa Angkoriin. Lippua ostaessa kävi käteinen sekä yleisimmät maksukortit.
 • Suurin osa vierailijoista aloittaa tutustumisen Angkor Watista auringon noustessa. Meillä toimiva peliliike oli lähteä liikkeelle hieman myöhemmin aamulla, ja suunnata ensin muille temppeleille, ja Ankgor Watille vasta puolilta päivin. Millään temppelillä ei ollut suurempia ruuhkia. Hyvä tuktuk-kuski osaa myös suunnitella reitin välttäen temppeleiden kiireisimpiä ruuhka-aikoja.
 • Me kiersimme puolessa päivässä kolme temppeliä, joka oli yhdelle päivälle aivan riittävästi. Ajomatkoihin kului myös aikaa. Jos haluat nähdä useampia temppeleitä, osta kolmen päivän passi. Vierailuja ei tarvitse käyttää peräkkäisinä päivinä, vaan passi on voimassa omavalintaisina päivinä viikon ajan.
 • Angkorissa on tiukennettu pukukoodia joidenkin turistien epäkunnioittavan pukeutumisen vuoksi. Polvet ja olkapäät tulee olla peitettyinä. Itselläni oli mekko, joka oli edestä polvipituinen, ja miehellä oli polvipituiset sortsit ja pääsimme sisään ongelmitta.
13304151694_40cdc8f56c_k-2.jpg
Muokattu Baron Reznikin CC kuvasta 

Oletko jo käynyt Angkorissa tai onko se matkahaaveissasi?


26 thoughts on “Unelmia toteuttamassa Angkorissa

  1. Mukavaa että postaus oli hyödyllinen! 🙂 Auringonnousukin olisi varmasti upea, etenkin tuolta Phnom Bakhengin kukkulalta katsottuna josta tämän postauksen viimeinen kuvakin on otettu.

   Tykkää

 1. Se oikein odotettu kohde saattaa tosiaan usein ollakin pettymys tai ainakin innostus kohdetta kohtaan muuttuu aika laimeaksi paikan päällä. Hienoa, että Ta Prohmin temppeli täytti kaikki odotuksesi ja muutkin kohteet olivat hyvin valittu.

  Tykkää

  1. Kyllä! Ainoa asia mikä ehkä jäi jälkikäteen harmittamaan on tuo Phnom Bakhengin kukkula josta on upea näkymä Angkor Watiin ja ympäröivälle alueelle (postauksen viimeinen kuva). Bongasin tämän paikan vasta jälkikäteen.

   Tykkää

 2. Minulla oli aikanaan myös melkoisen kovat odotukset temppeleistä, mutta en joutunut pettymään! Tosin en kuitenkaan niin paljoa innostunut, että olisin käynyt siellä useampana kuin yhtenä päivänä. 🙂

  Tykkää

  1. Meillekin riitti yksi päivä, tosin jos olisin viettänyt Siem Reapissa pidempään aikaa kuin vain neljä päivää, niin varmasti olisimme ottaneet kolmen päivän passin ja pitäneet temppelivierailujen välissä välipäiviä muita asioita tehden.

   Tykkää

 3. Eiks olekin huikee paikka! Itsellä oli myös isot odotukset, enkä todellakaan pettynyt, päinvastoin. Olisin mieluusti tutustunut alueeseen enemmänkin. Noista kolmesta temppelistä Bayon ja Ta Phrom oli myös omia suosikkeja. Angkor Wat toki myös upea, ei sillä 🙂 Vähän jäi kaivelemaan, että se auringonnousu jäi näkemättä, mutta ehkä siihen tulee vielä toinen mahdollisuus joskus.

  Tykkää

  1. Niin mäkin ajattelen, että todennäköisesti Kambodzaan tulee vielä joskus palattua ja sitten voi taas tutustua alueeseen lisää, ja vierailla sellaisilla paikoilla jotka jäivät nyt näkemättä. Itsellä jäi hieman kaivelemaan tuo Phnom Bakhengin kukkula, josta aukeaa hienot näkymät Angkor Watin ylle (postauksen viimeinen kuva). Bongasin kyseisen paikan vasta jälkikäteen.

   Tykkää

 4. Angkor Wat oli vuosikausia omissakin matkahaaveissani, kunnes viitisen vuotta sitten maailmanympärimatkan yhteydessä vihdoin tuli käytyä siellä. Meillä oli kolmen päivän liput – ja onneksi oli, sillä temppelit ovat niin erilaisia ja niitä on aivan valtavasti, että yksi päivä ei mielestäni olisi mitenkään riittänyt. Kävimme myös katsomassa Angkor Watilla aamulla sen kuuluisan auringonnousun ja olihan se mielettömän upea. Väkeä oli siellä tosi paljon, mutta siitä se porukka sitten hajaantui äkkiä. Mekin olimme monilla temppeleillä jopa täysin kahdestaan. Muuten, minua huvitti tosi paljon tuo tuk tuk -kuljettajanne kypärä: meillä oli nimittäin Lucky-nimellä esittäynyt kuljettaja silloin aikanaan tuolla temppeleillä. Hän oli erittäin mukava ja kielitaitoinen kaveri.

  Tykkää

  1. Eikä! Ettei olisi ollut sama kaveri kyseessä! 😀 Mekin varmasti olisimme ottaneet kolmen päivän passin, jos olisimme olleet Siem Reapissa pidempään. Nyt meillä oli aikaa vain kolme päivää ja ajattelimme aikataulun olevan muutoin liian hektinen.

   Tykkää

 5. Se on kyllä ihana tunne, kun vihdoin pääsee johonkin paikkaan, josta on unelmoinut pitkään! Toisaalta on kyllä ihan yhtä ihanaa sekin, kun ei osaa odottaa mitään erikoista ja sitten saa jostain paikasta ihan tajunnanräjäyttävän kokemuksen! No, siinähän tulikin vissiin ne molemmat syyt miksi matkustaminen on niin kivaa 😄

  Tykkää

 6. Kyllä, minäkin olen haaveillut useista paikoista, joita olen nähnyt elokuvissa ja tällä hetkellä haaveilen Mamma Mia saaresta 🙂 Tomb Raider elokuvan olen joskus nähnyt, mutta en muista siitä juuri mitään, tämä postaus oli mielenkiintoinen ja oli kiva lukea lisätietoja tuosta temppelistä.

  Tykkää

 7. Angkorin temppelialue on kyllä ehdottomasti sellainen kerran elämässä -paikka, jossa saa helposti kulumaan päivän ja useammankin. Itselläni matkakohteita bucket listalle saattaa tulla ties mistä – useimpiin luonto- ja eläinkohteisiin olen reissannut luontodokumenttien innoittamana. 🙂

  Tykkää

 8. Olen kerennyt käymään Angkoreilla jo kahdesti, enkä näkisi yhtään mahdottomana, että eksyisin sinne vielä kolmannenkin kerran! 😀 Angkorin alue on niin uskomaton!

  Tykkää

 9. Olisin itse kolunnut temppeleitä kolme päivää, mutta sairastuin keskimmäisenä. Noissa paikoissa on jotain maagista. Ei pysty oikein käsittämään edes. Ainakin minulle niiden upeus oikeastaan vasta valkeni myöhemmin, kun olin jo kotona. Kun on pitkään reissussa, elämyksiä tulee kaikkialta, ja niitä pitää vähän sulatella.

  Matkaideoita voi tulla tosiaan vaikka elokuvista. Minut esimerkiksi Komisario Montalbano -sarja sai haluamaan Sisiliaan. Kuvitteellista Vigataa ei löydetty, onhan se oikea paikka, mutta eri nimellä. Varmaan vuosi sen jälkeen oli netissä vaikka mitä vinkkisivuja, jotka kertoivat, missä sarjaa on kuvattu. Se on ollut ilmeisesti monelle muullekin syy matkustaa saarelle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s