Monipuolinen Chiang Mai

Pohjois-Thaimassa sijaitseva Chiang Mai oli helppo ensikosketus Thaimaahan. Thaimaa olisi meidän nelikuukautisen maailmanympärimatkan viimeinen kohde, mutta aikaa oli vielä kolme viikkoa ennen paluulentoa Suomeen. Vuokrasimme asunnon Chiang Maista viikoksi, mutta sairastuimme molemmat ruokamyrkytykseen heti maahan saavuttuamme. Lopulta meillä oli vain muutama päivä aikaa tutustua Chiang Maihin, mutta jo siinäkin ajassa ehtii kokea paljon kompaktissa kaupungissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kulttuuria ja temppeleitä

Ennen Thaimaan yhdistymistä Chiang Mai oli osa Pohjois-Thaimaata hallinnutta Lanna-kuningaskuntaa. Lannakulttuuri on jokseenkin elossa vielä nykypäivänäkin, ja aikakauden monia taidonnäytteitä on edelleen näkyvissä Chiang Maissa. Chiang Maissa kannattaa tutustua alueen temppeleihin, joita löytyy yli 300 vanhasta uudempaan.

Thai-kalenterin 12.kuukautena juhlistetaan Loy Krathong – valon juhlaa, jolloin Thait laskevat jokeen kelluvia kynttiläkoreja lahjana jumalille ja hengille. Länsimaisessa kalenterissa juhla osuu usein marraskuulle. Loy Krathongia juhlitaan ympäri Thaimaata, mutta erityisen isot karkelot vietetään Pohjois-Thaimaassa, sillä alueella juhlistetaan samalla vanhan Lanna-kulttuurin Yi Peng-juhlaa. Yi Pengin aikana tuhansia valaistuja paperilyhtyjä nousee taivaalle, ja ilmiöstä on tullut niin suosittu, että paperilyhtyjä sytytetään esimerkiksi myös länsimaisen kalenterin uuden vuoden juhlinnassa. Vietimme uuden vuoden Chiang Maissa, missä pääsimme katsomaan taivaalle nousevia lyhtyjä. Vaikka lyhdyt ovat kauniita, ne aiheuttavat myös valtavan määrän roskaa sekä ongelmia lentoliikenteelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kivoja kahviloita ja erinomaista Thaimaalaista ruokaa

Chiang Mai on kansainvälistynyt nopeasti, ja se on yksi nomadien suosikkikaupungeista Aasiassa. Kaupungista löytyy moderni puoli kiiltävine ostoskeskuksineen, mutta trendikkäimmät suuntaavat Nimman Roadille. Nimmanista löytyy kuumimmat ravintolat, hipstereimmät kahvilat sekä tyyriit butiikkihotellit.

Hyvää Thai-ruokaa löytyy etenkin paikallisravintoloista, joissa tarjoillaan Pohjois-Thaimaalaista erikoisuuksia. Lempeän tuliset Khao Soi-nuudeliannokset veivät kielen mennessään! Myös klassikot kuten Pad Thai ja Mango Sticky Rice pääsivät täällä oikeuksiinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elefantteja

Jos haluat nähdä elefantteja vastuullisesti, Chiang Maissa se onnistuu. Alueella on useampia elefanttien ”turvakoteja”, joista parhaimmassa maineessa on Elephant Nature Park. Jos haluat juuri Elephant Nature Parkiin, varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Itse olin myöhässä asian kanssa, ja päädyimme menemään pienempään ja hieman tuntemattomampaan Mae Rim Elephant Sanctuaryyn, jota voin ainakin oman vierailuni perusteella suositella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tarkoitus oli myös vierailla Doi Inthanonin kansallispuistossa sekä tehdä päiväretki jonnekin toiseen Pohjois-Thaimaan kaupunkiin kuten Paihin tai Chiang Raihin, mutta ruokamyrkytyksestä toipuminen vei valitettavan monta päivää. Ehdin kuitenkin tykästyä Chiang Maihin, ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin kompaktina, mutta monipuolisena aasialaisena kaupunkikohteena.

 


19 thoughts on “Monipuolinen Chiang Mai

 1. Moi !
  Olemme olleet Chiang Maissa ja ::Raissa.Elefanttiratsastus aidossa viidakossa oli elämys toisin kuin aikoinaan Hua Hinissä( t kävi norsut sääliksi ) Ciang Rai´sta teimme retken Laosin rajalle ja sieltä pitkäveneretken jollekin Laosin saarelle. Jo silloin näki, mitä kiinalaisten jokivarren kaivuut olivat saaneet aikaan, minkälainen tuho onkaan edessä .
  Täällä vuoristoheimolaiset viljelevät kukkia( edesmennyt kuningas lopetti unikkojen viljelyn ja heille etsittiin muuta työtä )
  Matkustaminen todellakin avartaa!
  Mukavaa kevättä!

  Tykkää

 2. Chiang Mai tuntuu tulevan vastaani nyt joka suunnasta. Vaikkakin kovasti jo turistisoitunut niin edelleen selvästi hyvin viehättävä. Ja nuo ruokakuvat voi aaahhhhh !

  Tykkää

  1. Ensi kerralla sitten pohjoiseen? 😉 Muakin houkuttaisi palata, sillä olen kuullut hyvää myös ainakin Chiang Raista ja Paista, jotka jäi tällä kertaa kokonaan välistä. Myös Laos on käymättä, joten matkaa voisi jatkaa rajankin yli! 🙂

   Tykkää

 3. Olen oleskellut niin vähän Thaimaassa, että Chiang Maikin on jäänyt valloittamatta. Moni on sitä kehunut joten ehkäpä minunkin tieni vielä joskus suuntautuu sinne. Näyttää mielenkiintoiselta kaupungilta.

  Tykkää

  1. Khao Soi oli ihan parasta! Sticky rice mangoa on tullut tehtyä jo monesti kotiinpaluun jälkeen, mutta muita thaimaalaisia kokkailuja en ole vielä uskaltanut yrittää. Mikään ei kuitenkaan voita autenttista ruokaa paikallisessä ympäristössä! 🙂

   Tykkää

 4. Haluaisin nähdä tuon paikan, kun siitä kuulee niin usein blogeissa. Käsittääkseni kaupungissa asuu myös paljon länkkäreitä, jotka tekevät läppärityötä hipsterikahviloissa :D. Tämä on ennakkokäsitykseni paikasta, mutta postauksestasi päätellen kaupungista löytyy paljon moneen makuun.

  Tykkää

 5. Oi ihana rakas Chiang Mai, tänne on välillä niin kova ikävä! ❤ Chiang Maissa oli mielestäni vakka Balin Cangguun verrattuna vielä enemmän sitä aitoa thaimaalaisuuttaa temppeleineen, vaikka sielläkin turisteja ja diginnomadeja riittää parveilemaan vaikka kuinka! Itse asuin Nimmanin alueella yhden talven ja varmasti joskus vielä toisen. Eniten on ikävä sitä täydellistä Khao Soi -kulhollista, haha!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Anna! Kun selvittelin tuota paperilyhtyasiaa ennen matkaa (siis ajankohta,paikka yms) niin jossain lähteessä lukikin että viranomaiset ovat halunneet kieltää tai ainakin rajoittaa niiden käyttöä, mutta traditio istuu paikallisessakin kulttuurissa niin vahvasti että eivät ole pystyneet sitä ainakaan täysin kieltämään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s