Trangin saaret ovat pala kauneinta Thaimaata

Mitä sinulle tulee mieleen Etelä-Thaimaasta? Itse olin pitkään hieman ylenkatsonut tätä suomalaistenkin suosikkilomakohdetta, sillä kuvittelin sen olevan jo täysin överituristoitunut. Paikka, jossa joutuisi katselemaan örveltäviä punakasvoisia maanmiehiä ja tilaamaan ravintolasta lihapullat ja muusin suomeksi. Mielikuvani oli kieltämättä hyvin kliseinen, mutta saavuttuamme Krabille en voinut olla huomaamatta että siinä on myös hieman perää. Parin päivän jälkeen olin täysin valmis siirtymään pois Krabilta etsimään kauniimpaa ja rauhallisempaa saarta, mutta minne sitä oikein suuntaisi koskemattoman luonnon perässä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trangin saaret sijaitsevat Andamaanienmerellä Etelä-Thaimaassa melko lähellä Malesian rajaa. Vaikka kuuluisat naapurit Phuket ja Krabi eivät ole kovin kaukana, saarille päästäkseen täytyy nähdä hieman vaivaa, joka karsii tehokkaasti turismin määrää. Myös saarten rajalliset majoitusmahdollisuudet vaikuttavat siihen, että myös sesonkiaikana meno pysyy rauhallisena. Trangin saariin kuuluu kourallinen pieniä saaria, joita ympäröi kirkas vihertävä meri ja mahtavat karstikalliot. Maisemat ovat kuin postikortista, siis sellaisesta jolla koko Etelä-Thaimaata mainostetaan, mutta harva paikka enää oikeasti muistuttaa. Trangin saarilta et löydä yökerhoja, ketjuravintoloita etkä myöskään juurikaan teitä tai autoja. Aktiviteettejakin on vähänlaisesti, tosin snorklausmahdollisuudet ovat hyvät etenkin Kradanilla. Me vierailimme saarista kolmella, Koh Kradanilla, Koh Ngailla ja Koh Mookilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koh Kradan

Koh Kradan on saarista rauhallisin ja mielestäni myös kaunein. Saaren majoituspaikat ovat painottuneet pääasiallisesti yhdelle pitkälle rannalle, ja muu saari on lähes luonnotilassa. Kukkulaisen viidakon läpi kulkee polku saaren autiolle puolelle, josta voi hyvällä tuurilla löytää autiorannan ihan itselleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kradanilla palvelut ovat minimissään, ja majoituksen kautta saatavat palvelut ovat pääasiassa ainoita mitä on tarjolla. Majoituspaikkoja on saarella muutamia, ja ravintoloita ei majapaikkojen ulkopuolelta löydy. Lisäksi saarella on minivarusteltu ”kauppa” josta voi ostaa lähinnä pientä snacksia ja juotavaa. Koh Kradan on Trangin saarista kallein ja hinnat ovat selkeästi Thaimaan hintatasoa korkeammat. Paratiisilla on siis hintansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koh Ngai

Koh Ngai on hyvin samantyylinen saari kuin Kradan, mutta kooltaan hieman isompi. Ngain rantaviiva on pidempi ja majoitukset levittäytyneet kauemmas toisistaan kuin Kradanilla. Viidakkoisen saaren läpi kulkee myös polku toiselle, hiljaisemmalle rannalle, jossa on vain yksi majoituspaikka. Näiden rantojen lisäksi Koh Ngai Resortilla on oma pieni rantansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikaveneet saapuvat Ngai Resortin laituriin, josta päärannan majoituksiin voi siirtyä paikallisilla pitkähäntäveneillä. Me majoituimme omaan poukamaan eristäytyneellä Koh Ngai Resortilla, jonka sijainti vaikutti hieman negatiivisesti koko saaren pisteisiin mielessämme. Suosittelen siis majoitusta mielummin päärannalla, jolloin läheltä löytyy useampi snorklailupaikka sekä enemmän ravintolatarjontaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koh Mook

Koh Mook on Trangin saarista paikallisin, sillä paikallisasutuksen määrä on noin 1500 henkilöä. Suurin osa Trangin saarten työntekijöistä asuu joko Mookilla tai Trangissa, ja saapuu saarille töihin aikaisin aamulla. Paikallisasutus keskittyy Koh Mookilla pääosin sen itäosassa sijaitsevaan kylään, ja saaren läpi kulkee tie länsipuolen Had Farang rannalle, joka tunnetaan myös Charlie Beachina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koh Mook on saarista ainoa, josta löytyy jonkinlaista infrastruktuuria, joitakin autoja ja skoottereista rakenneltuja tuktukeja. Samoin Mookilta löytyy eniten majoitustarjontaa, itsenäisiä ravintoloita ja kahviloita, pieniä kauppoja, pesula ja terveysklinikka. Mookilta voi löytää myös iltaelämää (tosin sitäkin vähäisesti), kun sitä ei muilta saarilta löydy lähes ollenkaan. Hintataso on Kradania ja Ngaita selkeästi halvempi, ja tuktuk-kyydin saaren toiselta puolelta toiselle saa noin eurolla. Koh Mook ei ole maisemiltaan aivan yhtä paratiisimainen kuin Koh Kradan tai Koh Ngai ja jää rannoissaan kakkoseksi, mutta sen leppoisa ja autenttinen ilmapiiri tekivät siitä melkein suosikkini häviten vain Kradanille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saarihyppely

Sesonkiaikana marraskuusta huhtikuuhun saarihyppely Trangin saarilla on tehty suhteellisen helpoksi. Lähimmät lentokentät ovat Krabi ja Trang. Saarille voi saapua mantereelta joko Trangista käsin, tai pikaveneellä esimerkiksi Phuketista, Krabista ja Koh Lantalta. Pikaveneitä kulkee myös Koh Lipen suuntaan. Pikaveneiden lisäksi pitkähäntäveneet liikennöivät saarien välillä ainakin pari kertaa päivässä. Saaret ovat lähellä toisiaan, joten venematka saarelta toiselle kestää noin 15 minuuttia ainakin Mook-Ngai-Kradan akselilla. Lippuja voi ostaa joko rannan lipunmyyntikojusta tai suoraan majoituspaikasta. Myös netissä myydään etenkin pikavenelippuja etukäteen, mutta silloin hinta on hieman kalliimpi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Me saavuimme pikaveneellä Koh Lantalta, ja sieltä matka Kradanille kesti noin 1,5 tuntia ja maksoi noin 27 euroa henkilöltä per suunta netistä ostettuna. Trangin saarten väliset venematkat maksoivat noin 10 euroa suuntaansa per henkilö. Poistuimme saarilta Trangin kautta, josta lensimme Bangkokiin. Matkailusesongin ulkopuolella säännöllinen laivaliikennöinti loppuu, joka vaatii enemmän etukäteisvalmisteluja ja huolellisempaa liikenneyhteyksien tutkimista. Lisäksi osa majoituspaikoista saattaa olla kiinni. Ainakin Trangista käsin päivittäinen liikennöinti kuitenkin onnistuu myös sesongin ulkopuolella, ja saarten välillä onnistuu myös yksityisen venekuljetuksen järjestäminen pitkähäntäveneellä.

Trangin saarista tuli heittämällä yksi suosikkikohteistani Aasiassa, kun kriteerinä on luonnonkaunis rantalomakohde. Tänne tulen vielä varmasti palaamaan!

Mikä on sinun suosikkipaikkasi Thaimaassa?

 


16 thoughts on “Trangin saaret ovat pala kauneinta Thaimaata

 1. Ihania kuvia, taas tuli ikävä Thaimaahan vaikka juuri siellä oltiin! 😄
  Suosikkipaikkoja on monia, inhokkeja myös, Thaimaasta kyllä todella löytyy kaikkea. Minäkin pidän Trangin saarista, ja Siaminlahden puolella Tratin pikkusaarista Koh Changin alapuolella. Mantereella Prachusp Khiri Khanin läheltä löytyy ihanan aitoa thaimaalaista landetunnelmaa, eikä turisteja näy mailla halmeilla.
  Viimeksi oltiin Koh Yao-saarilla Phang Nga-lahdella ja siitä tuli uusi suosikki!

  Tykkää

  1. Koh Chang ja sen läheiset saaret olikin meillä vaihtoehtona näille, ennen kuin reittisuunnitelma muuttui (tarkoitus oli siis alunperin siirtyä Kambodzasta Thaimaahan maateitse ja silloin olisivat olleet matkan varrella). Täytyy pitää mielessä myös nuo Koh Yao-saaret seuraava reissua ajatellen! 🙂 Myös Prachuap Khiri Khan kuulostaisi sellaiselta paikalta joka olisi mun mieleeni!

   Tykkää

 2. Tuolla on ihanan näköistä! Olen käynyt eri reissuilla osalla noista mainitsemistasi saarista, mutta siitä on jo jonkin verran aikaa. Olisi mukava palata joskus takaisin snorklailemaan ja nauttimaan maisemista ja ruuasta. Minusta Thaimaa on oikein hyvä matkailumaa, vaikka paikoin turismi onkin toki karannut vähän lapasesta. Siellä on kuitenkin paljon kohteita, jotka eivät ole liian täyteen tungettuja ja joissa turismin lieveilmiöt eivät hyppää silmille.

  Tykkää

  1. Minä myös tykästyin Thaimaahan, ja monipuolisuudessaan se ylitti monet muut Kaakkois-Aasian maat joissa tuli myös kierreltyä samalla reissulla. Ajattelin ennen matkaa, että mennään nyt katsomaan se Thaimaa kerran elämässä, mutta selväksi tuli että sinne palataan vielä uudelleenkin, toki kohde täytyy valikoida tarkasti.

   Tykkää

  1. Koh Lantalla vietimme muutaman päivän ennen Trangin saaria, eikä se tehnyt meihin juurikaan vaikutusta, vaikka majoituimme lähellä eteläkärkeä jossa turistien määrä on vähäisempi.

   Tykkää

 3. Ihana lukea, että Thaimaassa on vielä näin kauniita ja luonnonläheisiä saaria! Turismin leviämistä on tietysti vaieka estää, eikä Thaimaassa sitä varmasti edes yritetä, mutta olisi niin mahtavaa jos silti joitain paikkoja säilyisi edes sen kaamean biletysturismin ulottumattomissa.

  Tykkää

  1. Mäkin toivon kovasti, että nämä saaret pysyisi rauhallisina kohteina juuri turismin määrän kontrolloinnilla. Toki saaret ovat melko pieniä, infrastruktuuri on Kradanilla ja Ngailla olematonta, eikä paikallisasutusta ole kuin Mookilla, joten se voi ainakin hidastaa turismin kasvua.

   Tykkää

 4. En ole niin laajasti pääsyt tutkimaan Thaimaan pikkusaaria, joten näitä postauksia on aina ilo lukea. Tietää että sielläkin on vielä vaikka kuinka paljon nähtävää. Lempi saareni tällä hetkellä on Koh Lipe, ja sinne haaveilen pääseväni vielä joskus takaisin.

  Tykkää

 5. Tosi kaunista ja kivan rauhallisen kuuloista. Mun lempipaikka Thaimaassa oli Koh Bulon Lee, joka on näiden saarten lähellä, en vaan muista oliko näistä etelään vai pohjoiseen. Siellä olin kerran viikon, oli kyllä ihana paikka! Nämä saaret ehdottomasti harkintaan, sen verran ihania olivat. Tuo paikallisten saari olisi varmaan mulle se mieluisin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s