Kooste maailmanympärimatkasta – Mitä tekisin toisin?

Syyskuussa 2018 starttasimme mieheni kanssa neljän kuukauden mittaiselle maailmanympärimatkalle. Matka oli unelmien täyttymys, joka antoi paljon, mutta myös kulutti omalla tavallaan. En pystynyt heti matkan jälkeen jäsentelemään kaikkea tapahtunutta saati omia fiiliksiäni, mutta nyt kun kotiinpaluusta on jo muutama kuukausi, on aika tehdä vielä loppukatsaus mitä kaikkea tähän projektiin mahtuikaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suunnittelu

Päätös maailmanympärimatkalle lähtemisestä tapahtui noin kaksi vuotta ennen lopullista matkaan lähtöä. Tein säästösuunnitelman ja totesin että jos en täysin halua lopettaa matkustamista säästämisen ajaksi niin kahden vuoden säästöaika on realistisempi kuin yksi vuosi. Samaan aikaan aloin kartoittamaan mielenkiintoisia kohteita ja mahdollista reittisuunnitelmaa. Olen kirjoittanut maailmanympärimatkan suunnittelusta aiemmin, jonka voi lukea täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reitti

Alkuperäinen reittisuunnitelma löytyy täältä, ja lopullinen reitti oli seuraava:

Helsinki – Lissabon – New York – San Francisco – Roadtrip Kalifornia/Nevada/Arizona – Los Angeles – CookinsaaretUusi-SeelantiAustralia (Melbourne ja Great Ocean Road)Indonesia (Bali, Lombok, Yogyakarta) – Singapore – Malesia (Penang, Ipoh, Kuala Lumpur)Vietnam (Hanoi, Halong Bay, Hoi An, Ho Chi Minh)Kambodza (Koh Rong Sanloem, Siem Reap)Thaimaa (Chiang Mai, Krabi, Ko Lanta, Trangin saaret, Bangkok) – Helsinki.

Pisimpään viihdyimme Indonesiasssa (3 viikkoa), Thaimaassa (3 viikkoa) ja Yhdysvalloissa (2,5 viikkoa). Lyhyin aika vietettiin Singaporessa (3 päivää) ja Australiassa (5 päivää).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budjetti

Maailmanympärimatkan budjetti oli meiltä kahdelta yhteensä 22000 euroa, joka lopulta ylittyi 2098 eurolla. Tarkemmin olen avannut budjettia täällä. Budjetin kanssa nälkä kasvoi syödessä, sillä alunperin tarkoitus oli pärjätä 12000 eurolla kohteiden painottuen enemmän Aasiaan kuin länsimaihin. Matkakohteiden muutoksien myötä myös budjettia oli pakko suurentaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakkauslista

Reissuun lähdettiin kahdella 65 litraisella rinkalla sekä pikkurepuilla. Tarkempi pakkauslista löytyy täältä. Vaikka aiemmassa postauksessa mainitsin rinkkojen painavan 11 kiloa, niiden oikea paino oli lähtiessä 16 kg ja loppumatkasta kunnioitettavat 18 kiloa. Turhimmat mukana olleet asiat liittyvät valokuvaukseen, jotka olivat mm. kameran jalusta, kaukolaukaisin, sekä ylimääräinen objektiivi, joita ei tullut käytettyä juuri ollenkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä tekisin toisin?

Olimme suunnitelleet etukäteen tiukan ohjelman melkein koko matkan ajalle, jossa kohdetta vaihdettiin usein, sillä halusimme nähdä mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja. Lisäksi ajattelimme meidän molempien olevan levottomia matkailijoita, ja tylsistyvämme jos pysyisimme liian pitkään paikallaan. Käytännössä kohde (kaupunki tai maa) vaihtui muutaman päivän välein, ja roadtripeillä lähes päivittäin. Näin jälkiviisaana voisi todeta, että lievän matkaburnoutin saa aikaan vähemmälläkin.

Jos nyt lähtisin uudelle pitkälle reissulle, vähentäisin kohteiden määrää ja pysyisin paikallaan pidempään. Edes sen viikon per kohde. Silloin FOMO-syndroomakaan (fear of missing out) ei pukkaisi päälle jos joku päivä ei vaan huvitakaan lähteä tutkimaan ympäristöä tai päivät kuluu sairastaessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisäksi majoittuisin enemmän kodinomaisissa majoituksissa. Hotellien tarkat aamupala-ajat ja poistuminen päiväksi ulos huonesiivoojan alta alkaa risomaan kun sitä täytyy tehdä pidempään. Chiang Maissa vuokrasimme oman asunnon viikoksi ja eläminen kuin omassa kodissaan tuntui aivan ihanalta pitkän hotelliputken jälkeen.

Kohdemielessä valikoisin enemmän luontokohteita. Huomasimme, että olemme molemmat eniten omassa elementissä silloin, kun ympäriltä löytyy upeaa luontoa ja rauhallisuutta. Jossain kohtaa matkaa olimme viettäneet nelisen viikkoa putkeen pelkästään eri Aasian kaupungeissa ja siinä kohtaa kaipasimme jo rannalle tai luontoon. Tärkeää on että kohteita on monipuolisesti ja ne vuorottelevat toisiaan, jolloin saa tasapainoisesti aktiviteettia ja rentoutumista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikään matkakohde ei ollut varsinaisesti huono, mutta kaikkeen toki ei voi ihastuakaan. Maailmanympärimatkan kohteista vähiten mieleeni olivat Las Vegas, Kuala Lumpur, Ho Chi Minh ja Krabi. Mikään näistä ei kuitenkaan ollut ”pääkohde”, vaan reitin varrelle osunut läpikulkupaikka. Lisää aikaa olisin kaivannut Arizonassa, Cookinsaarten Aitutakilla, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Chiang Maissa.

Matkan aikana kirjoitin jokaiselta kuluneelta kuukaudelta tarkemman fiilisraportin, ne löytyvät täältä:

1. Maailmanympärimatkan ensimmäinen kuukausi takana

2. Kaksi kuukautta maailmanympärimatkalla

3. Maailmanympärimatkan kolmas kuukausi

4. Neljän kuukauden maailmanympärimatka on nyt ohi

 

PB161188-2-3.jpg

Jos jokin kysymys jäi vailla vastausta tai kaipaat tarkennusta, kommentoi ihmeessä niin vastaan sitten tarkemmin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


24 thoughts on “Kooste maailmanympärimatkasta – Mitä tekisin toisin?

 1. Kiinnostavaa kuulla yhteenvetoa, miten maailmanympärysmatka meni! Itsellä ehdottomasti on tuo vielä joskus haaveissa 🙂 Paljon samoja kohteita, joihin itsekin tahtoisin (mm. Uusi-Seelanti), mutta tahtoisin myös tutkimaan Tyynenmeren saaria ❤

  Tykkää

 2. Kokemukset ovat toki aina hyvin henkilökohtaisia – ja luultavasti lukijat, niin blogissa kuin iltapäivälehdissä ymmärtävät tämän. Silti, jo iltapäivälehdestä lukiessani, että Las Vegas, Kuala Lumpur, Ho Chi Minh ja Krabi olivat päätyneet ei-suosikkilistalleni protestoin mielessäni näiden kaupunkien puolesta! Las Vegas on ihan omanlaisensa ja siksi kerran elämässä kokemisen arvoinen, ehdottomasti ja Ho Chi Minh oli mielestäni yhden Aasian kierroksemme vaikuttavimpia kohteita Vietnamin sotaan liittyvän historiansa takia.
  Ymmärrän myös maailmanympärimatkaajien Kaakkois-Aasia -painotukset kustannustason takia, mutta silti tuo kulma Aasiaa edustaa mielestäni aika suppeasti maailmaa.
  Mutta jokainen saa toki tehdä omat valintansa ja tykätä/olla tykkäämättä kohteesta tai toisesta – toivottavasti vaan lukijat ovat valistuneita, eivätkä tee omia valintojaan toisen valintoja apinoiden 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Pirkko kommentista! Ilman muuta jokaisen täytyisi suunnitella matka oman näköisekseen. Nimeämäni kohteet, joissa viihdyin vähiten tällä reissulla jäivät muiden lähiympäristön kohteiden varjoon, jonka vuoksi ne jäivät myös itselleni reissun valjuimmiksi kokemuksiksi. Nimenomaan tämä on vain oma mielipiteeni asiasta. Jokainen toivottavasti muodostakoon oman mielipiteensä oman matkan pohjalta!

   Esimerkiksi Ho Chi Minh olisi ollut varmasti paljon kiinnostavampi kohde, mikäli se ei olisi ollut se viimeinen kohde, jossa vierailimme Vietnamissa, ja olimme jo edeltävästi tykästyneet kovasti Hanoihin. Hanoissa myös tutustuimme sotahistoriaan ja muuhun kulttuuriin, joten nämä jäivät meiltä pääosin välistä Ho Chi Minhissa, ja päivämme siellä olivat hieman hukkaan heitettyjä jonkinlaisen energiapuutteenkin vuoksi. Tämän vuoksi HCM ei noussut mitenkään omien suosikkikohteitteni joukkoon, ja oma kokemukseni on tietysti täysin subjektiivinen. Jos olisimme aloittaneet Vietnamiin tutustumisen pohjoisen sijaan etelästä, HCM olisi voinut ollakin paljon mielenkiintoisempi kohde.

   Tykkää

 3. Neljän kuukauden matkan jälkeen on pää varmasti sen verran pyörällä, että kokemuksia täytyy rauhassa eritellä. Itse olisin ehkä keskittynyt Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Tyynen meren moniin saariin koska Aasia on helppo ja edullinen kohde jossa voi helpommin pistäytyä. Ymmärrän toki, että valinnat ovat myös budjettikysymyksiä.

  Tykkää

  1. Budjetti tosiaan saneli aika pitkälti ajanviettoa länsimaissa. Monta haavekohdetta ehdimme kuitenkin kokea, ja reissun jälkeen mielessä on taas selkeämmin mihin kohteisiin tulisi palata uudelleen paremmalla ajalla, ja näin varmasti tulemme tulevaisuudessa tekemäänkin! 🙂

   Tykkää

 4. Kaikkein mielenkiintoisinta oli lukea tuota mitä tekisin toisin -osastoa, ehkä koska siitä puolesta ei niin paljon puhuta. Itsekin varmaan lähtisin siitä, että ainakin viikko per kohde, koska vaikka olenkin levoton matkailija, niin kyllähän sitä aina viikoksi löytää nähtävää melkein joka paikasta ja enemmän harmittaa jos joutuu koko ajan lähtemään ikään kuin kesken pois.

  Tykkää

 5. Kiinnostava kooste näin itsekin maailmanympärimatkan tehneen näkökulmasta! Teillä oli näemmä suhteessa aika samanlainen budjetti kuin meillä (me olimme reissussa tuplat, 8 kk, ja myös budjetti niin ollen tuplat teihin verrattuna, n. 40 000). Minusta ihan joka paikassa jää väkisin jotain tekemättä ja näkemättä, joten sitä ei kannata hirveästi murehtia vaan tehdä mahdollisuuksien mukaan ne itselle tärkeimmät jutut ja jättåä loput seuraavaan kertaan. Tuli sitä seuraavaa kertaa sitten koskaan tai ei. 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Jenni kommentista! Tuo on ihan totta, että kaikkea ei voi nähdä vaikka olisi pitkäänkin samassa paikassa. Ajatus itselläni reissua suunnitellessa olikin, että kierretään nyt mahdollisimman paljon, jonka jälkeen ehkä tietää mihin haluaisi palata uudelleen pidemmäksi ajaksi. Australia nousi ainakin näiden kohteiden joukkoon, jonne täytyisi tehdä ihan oma, mielellään useamman viikon reissu. Ennen maailmanympärimatkaa en ollut juurikaan edes haaveillut Australiasta matkakohteena, joten se haave heräsi puhtaasti siellä ollessa. Eli eikun uusia reissuja suunnittelemaan! 😉

   Tykkää

 6. Itse ainakin kaipaan myös lyhyillä reissuilla hieman ”väljää” aikaa, jolloin voi tehdä asioita joita juuri silloin huvittaa. Itselleni ehkä vaikeinta jatkuvassa paikan vaihtamisessa olisi löytää rutiinia syömisiin ja aikaa myös urheilla, joka itselle tärkeää. Nämä täytyy pitää mielessä, jos joskus enemmän reissaavalle matkalle lähdössä.

  Tykkää

  1. Oma aika pitkällä matkalla on tosiaan tärkeää, viettää sen sitten kuinka haluaa. Jokainen meistä on erilainen, joten toiset tarvitsevat enemmän paikoilleen rauhoittumista kuin toiset. Matkalle lähtiessä onkin hyvä tiedostaa oma matkailutyyli ja omat tarpeensa, jolloin matkustamisella on enemmän potentiaalia olla sitä mitä toivookin. Luulin itse, että olisin kaikista tyytyväisin kun pääsen näkemään mahdollisimman paljon uusia kohteita, mutta aina sitä oppii itsestäänkin uutta! 🙂 Seuraavalla vastaavalla reissulla luulen että osaisin suunnitella matkan hieman toisin.

   Tykkää

 7. Kiva lukea tällainen yhteenveto. Tuo kohteiden erilaisuus on kyllä tärkeää, siis että välillä rantalomaa, välillä pienempiä paikkoja ja suurkaupunkeja sekaisin. Aikoinaan lyhyellä interraililla, kun kaikki kohteet oli tyyliin vaan kaupunkeja niin alkoi loppupäästä kyllästyttämään. Pääsispä itsekin jonain päivänä vastaavalle reissulle ja luulen, et mekin oltaisiin aika pitkälti tehty aika tiivis aikataulu 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Elina! Itse huomasin viihtyväni parhaiten upeissa maisemissa ja luonnossa, joten tulevilla matkoilla täytynee painottaa sitä puolta enemmän. Kaupunkilomatkin ovat kivoja niiden välissä, mutta tosiaan jos kaupunkikohteita on useampi peräkkäin niihin alkaa helposti kyllästyä. Tiivis aikataulu ja liiallinen suunnitelmallisuus pitkällä reissulla on varmaankin helppo ”virhe” ekakertalaiselle, kuten tämä matka oli ensimmäinen pitkä matka itselleni. Seuraavalla kerralla toivottavasti tiedän jo hieman paremmin, mikä on sopiva tahti itselleni! 🙂

   Tykkää

 8. Tosi mielenkiintoinen yhteenveto. Voin niin samaistua tuohon tunteeseen hotellimajoituksista, kun pitää tarkkailla aamupala-aikoja ja hotellisiivojien aikatauluja, se todellakin alkaa jossain vaiheessa risomaan. Ja ymmärrän hyvin tuon tiukan aikataulun ongelman, meillä oli vähän sitä samaa viime vuoden matkoilla. Oikeastaan aina pitäisi vähän hidastaa, mutta se on aina kompromissi, kun samalla sitä haluaisi nähdä mahdollisimman paljon eri paikkoja.

  Tykkää

  1. Kiitos Anna! Kiva että joku toinenkin ymmärtää tuon hotellimajoitusten ”rasittavuuden” pidemmän päälle! Nautin toki hotelleista normaaleilla lomareissuilla, mutta nyt ei ollutkaan normaalista lomasta kyse. Hauska kuulla, että teilläkin oli tiukka aikataulu, vaikka reissun päällä olitte meitä pidempään. Toki teillä varmasti osan ajasta söi etätyöskentely, jolloin vapaa-ajan osuus oli suhteessa pienempi per kohde.

   Tykkää

 9. Mielenkiintoista pohdintaa ja huomaa, että vaikutukset matkasta on alkanut juurtua mielessä. Niin ihana kuin olisikin maailmanympärysmatkalle lähteä niin taidan itse tehdä sen pala kerrallaan. vaikka eihän sitä koskaan tiedä

  Tykkää

  1. Kiitos Pia! Maailmanympärimatka oli tosi upea kokemus, mutta en osaa sanoa tuleeko itsekään enää toiselle samanmoiselle lähdettyä. Ainakin toistaiseksi mielessä olisi keskittyä pidemmällä matkalla esimerkiksi yhteen maahan (tai edes maanosaan) kerrallaan! 🙂 Toisaalta jos käytössä olisi esimerkiksi vuosi aikaa, silloin saattaisin lähteä pallon ympärikin, mutta hitaammin ja kohteissa pidempään viipyen.

   Tykkää

 10. Hyvää pohdintaa! En ole ollut maailmanympärimatkalla, mutta puheissa se on meilläkin ollut useasti. Matkareitit ovat aina henkilökohtaisten mieltymysten mukaisia. Jos lähtisin pallon ympäri, niin skippaisin Euroopan ja suuntaisin suoraan Aasiaan ja sieltä Australiaan & Uuteen Seelantiin. Niihin haluaisin käyttää mahdollisimman paljon aikaa siitäkin huolimatta, että ne eivät ole edullisia matkakohteita. Liian tiukka aikataulu saa kyllä burn-outin partaalle aika nopeasti. Viikko / kohde olisi varmasti hyvä tahti ja siinä ehtisi ottaa niitä huilipäiviäkin.

  Tykkää

 11. Maailmanympärimatkan tehneenä ole samaa mieltä siitä, että tuollaiselle pitkälle reissulle lähtiessä kannattaa varata aikaa myös niille huilipäiville ja viettää mieluummin vähän ekstra-aikaa paikoissa, joista pitää. Mutta toisaalta etukäteen joutuu tiettyjä suunnitelmia aina tekemään ja varsinkin maailmanympärimatkan lentolippupaketin osalta tekemään päätöksiä kohteista ja aikataulusta jo ennen matkaa.

  Tykkää

  1. Juuri näin. Lentojen suunnittelu etukäteen söi varmaankin meillä suurimman osan spontaaniudesta, vaikka lentoja ei ollut ostettukaan ennen reissua kuin vain sen puoliväliin asti, mutta käytännössä maahan saapuessa piti olla jo poistumislippu plakkarissa, sillä sitä kysyttiin lähes jokaisella lentokentällä.

   Tykkää

 12. Todella monipuolinen matkareitti ja saa kyllä matkakuumeen nousemaan vähemmästäkin! 🙂 Kokemuksena ollut varmasti todella mielenkiintoinen ja avartava kaikin puolin, kun noin erilaisia kohteita päässyt käymään läpi neljän kuukauden aikana. Ja ainahan sitä on jotakin, mitä voisi tehdä toisin, mutta varmasti päällisin puolin kuitenkin ollut hyvä matka. 🙂 Itsekin pakkaan aina kaikenlaista turhaa, enkä koskaan opi että kymmenet eri shortsit ovat turhan paljon parin viikon matkalle, heh.

  Tykkää

  1. Kiitos Tiina! Matka oli tosiaan upea kokemus, enkä kadu mitään tehtyjä päätöksiä reitin tai edes ajankäytön suhteen, sillä tämä oli ensimmäinen pitkä matkani enkä tietenkään osannut täysin odottaa miltä reissaaminen pitkällä aikavälillä tuntuu. Seuraavalla kerralla tekisin joitain asioita eri tavalla, mutta vain tekemällä oppii! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s