Historiallinen Philadelphia

Philadelphia on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kaupungeista. Se perustettiin vuonna 1682 toimimaan Pennsylvanian siirtokunnan pääkaupunkina, ja sinne perustettiin Yhdysvaltojen ensimmäinen kirjasto, sairaala, lääketieteellinen koulu, ja pörssi.  Philadelphialla oli merkittävä rooli Amerikan vallankumouksen pääpaikkana, ja Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin Philadelphiassa 4.7.1776, josta lähtien Philadelphia toimi Yhdysvaltojen ensimmäisenä pääkaupunkina ennen Washington D.C:n rakentamista.

Historiallinen Philadelphia onkin ehdottomasti näkemisen arvoinen. Tässä on omat vinkkini mitä tehdä Philadelphiassa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Philadelphian Historic District

Philadelphian vanhakaupunki eli Historic District pitää sisällään alkuperäisen kaupungin keskustan. Täällä sijaitsee Independence Hall, jossa Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin, Liberty Bell, sekä monia upeita historiallisia taloja. Parasta onkin vain samoilla sivukatuja ees taas ja ihailla kauniita rakennuksia. Vanhankaupungin alueella on myös paljon kuppiloita ja putiikkeja, joihin on mielenkiintoista piipahdella matkalla.

Erityismaininnan vanhankaupungin kaduista saa Elfreth’s Alley. Jos sinulla ei ole paljoa aikaa, poikkea ainakin täällä. Elfreth’s Alley on historiallisen Philadelphian vanhin säilynyt katu, jossa on 32 vuosina 1728-1836 rakennettua taloa. Kadun alkuperäiset asukkaat olivat lähinnä kauppiaita, kuten laivanrakentajia, lasinpuhaltajia, huonekalu- ja korukauppiaita ja artesaaneja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Elfreth’s Alley

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maista kuuluisaa Philly Cheesesteak- leipää

Philly Cheesesteakista on tullut melkein Philadelphian kuuluisin asia. Kaupungista löytyy lukemattoman monta Cheesesteak-paikkaa, ja halutessaan voi osallistua vaikka ohjatulle kierrokselle maistelemaan eri paikkojen tuotteita. Tunnetuimmat Cheesesteak-paikat lienevät vastapäätä toisiaan sijaitsevat ja keskenään kilpailevat Pat’s King of Steaks ja Geno’s Steaks, joten jos haluat testata nopeasti kaksi eri leipää, keskinäisen sijainnin vuoksi nämä on helppo toteuttaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vieraile vankilassa

Eastern State Penitentiary oli toiminnassa vuosina 1829-1971, jonka jälkeen se jätettiin autioitumaan. Vankilan eristävä toimintaperiaate oli aikansa ensimmäinen. Vankilan ei ollut tarkoitus rangaista fyysisellä kurituksella tai työllä, vaan eristämisellä ja sen johdosta tapahtuvalla reflektoinnilla. Vangit eristettiin toisistaan tehokkaasti niin, että he eivät alunperin missään vaiheessa nähneet tai kuulleet toisiaan. Käytävistä rakennettiin kirkkomaisia ja jokaisessa sellissä oli yksi kattoikkuna, jota kutsuttiin Jumalan silmäksi. Vankimäärän kasvaessa 1900-luvulla eristysperiaatteesta luovuttiin. Vankilan tunnetuin vanki lienee Al Capone, joka tuomittiin vuonna 1929 kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan. Al Capone vietti tuomionsa tässä VIP-sellissä, joka herätti aikanaan paljon närää.

P6130325.jpg
Al Caponen selli entisöitynä

Nykyään vankila on historiallinen maamerkki, ja sitä on pikkuhiljaa kunnostettu. Osa vankilan siivistä on edelleen erittäin huonossa kunnossa, ja ne ovat yleisöltä rajattu. Vielä 2000-luvun alussa vierailijoiden piti pitää suojakypärää päässään ja allekirjoittaa vastuuvapautuslomake. Tänä päivänä vankila on turvallinen vierailukohde, tosin vankilan aavemainen yleistunnelma ja vankien tarinat nostatti itselläni niskakarvat pystyyn. Vankila on myös ollut kuvauskohteena erilaisissa paranormaali-dokumenteissa, kuten Scariest Places on Earth. Jos olet kiinnostunut vähän rosoisemmista asioista, suosittelen täällä vierailua, sillä itselleni vankila oli yksi Philadelphian kohokohdista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rocky Steps ja Boathouse Row

Philadelphian elokuvahistorian tunnetuin kohtaus lienee elokuvasta Rocky, kun Sylvester Stallone valmistautuu nyrkkeilymatsiin juoksemalla ylös Philadelphian taidemuseon edustalla olevat portaat. Kyseinen kohtaus resonoi selvästi vielä vuosikymmeniä myöhemmin, kun edelleen vierailijat yksi toisensa jälkeen sprinttaavat portaat ylös ja tuulettavat ylös päästyään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Philadelphian taidemuseon takana aukeava puisto johdattaa kulkijat läheiselle Boathouse Row:lle joen rantaan. Boathouse Row on rantaviivaa myötäilevä kokoelma upeita vanhoja huviloita jotka toimivat yksityisinä venekerhoina. Iltaisin talojen julkisivut on valaistu tehden siitä upeaa katseltavaa joelta käsin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21138057215_67143f2ddc_o
CC kuva: Mike Boening

Ruokaile Reading Terminal Marketissa

1890-luvun vanhan kauppahallirakennuksen tunnelma on houkutteleva jo itsessään, mutta täällä myytävät herkut vasta houkuttelevia ovatkin! Saman katon alla myydään kaikkea ruokaan liittyvää, ja erilaisia ruokapaikkoja on todella hyvä määrä. Suosittelen tulemaan tänne aamupalalle tai lounaalle, kuten itse tein. Osa täällä työskentelevistä on amisheja (tai Pennsylvanian Dutch), joten sunnuntaisin heidän pitämänsä ravintolat ja myymälät ovat kiinni. Suosittelen ruokapaikaksi ainakin The Dutch Eating Place, josta saa hyvää amerikkalaista kotiruokaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6014197965_e4e482dc69_b
CC kuva: Stephen Bugno

Philadelphia on helppo yhdistää New Yorkin matkaan. New Yorkista pääsee Philadelphiaan junalla tai bussilla. Juna on nopeampi, mutta kalliimpi. Halvin bussiyhteys maksaa noin 10-20 dollaria suuntaansa riippuen kuinka ajoissa lipun varaa. Bussilla matka-aika on liikenteessä riippuen 2-3 tuntia, kun taas junalla matka taittuu nopeiten reilussa tunnissa. Vaikka Philadelphiaan pystyy tekemään retken päiväseltäänkin, suosittelen kuitenkin yöpymään siellä edes yhden yön jotta aikataulusta ei tulisi liian tiukka.

Edullisia lentoja Suomesta voit tutkia esimerkiksi Lennot Suomesta (lennotsuomesta.fi) -sivuston kautta, jossa vinkataan hyvistä tarjouslennoista kun sellaisia on saatavilla!


20 thoughts on “Historiallinen Philadelphia

 1. Me tykätään Pohjois-Amerikan suurista kaupungeista kovasti ja aika monessa on jo tullut käytyäkin, mutta ei Philadelphiassa. Totta on, että senhän voisi vaikka yhdistää Nykin reissuun, varsinkin jos aikoo viipyä jenkeissä pidempään kuten itse suunnittelemme ensi kesänä tekevämme. Pidetään siis tämä juttu ja nämä vinkit mielessä. 😉
  Ihanan näköinen tuo joki iltavalaistuksessa!

  Tykkää

 2. Monipuolinen ja mielenkiintoinen postaus! Meiltä on toistaiseksi jäänyt lähes koko USA:n itäpuoli tutkimatta, vaikka välilaskuja onkin siellä ollut useampia, myös Phillyssä. Tosi paljon hyviä vinkkejä tässä, sitten kun joskus tuonne suunnalle päästään reissaamaan.

  Tykkää

 3. Kiitos kattavasta jutusta ja kuvista! Aikaisemmin tullut piipahdettua vain työreissulla Las Vegasissa pikaisesti, joka ei paljoakaan paikallisesta kulttuurista enempää kerro. USA kohdelistalla.

  Tykkää

 4. Alkoipas kutkuttaa mieli Phillyyn! On käynyt aiemminkin mielessä päiväretkenä New Yorkista, mutta aika ei ole antanut aikeelle periksi. Ehkä ensi kerralla – vaikuttaa todella kiinnostavalta kohteelta. En sitten tiedä, millaista siellä olisi asua – kaverini muutti kaupungista aikoinaan pois, koska koki sen vaaralliseksi ja turvattomaksi asuinpaikaksi. Mutta turisti näkeekin usein ihan muuta kuin paikalliset.

  Tykkää

  1. Philadelphia on kyllä mielenkiintoinen kaupunki! Siellä, kuten kaikissa isoissa kaupungeissa, varmasti löytyy myös alueita joissa herkemmin kokee turvattomuuden tunnetta, mutta ne alueet joilla turisti siellä liikkuu on pääasiassa turvallisia kunhan pitää maalaisjärjen mukana.

   Tykkää

 5. Olipas kiva ja mielenkiintoinen juttu! Vankila näyttää todellakin aavemaiselta ja tuo ruokahalli on ehdottomasti vierailun arvoinen En tiennytkään, että välimatka New Yorkiin on noin pieni, joten ehdottomasti tämä lisäsi vielä kiinnostavuutta.

  Tykkää

 6. Oli pakko tulla lukemaan tämä heti kun silmään otsikko osui, koska poden ihan älytöntä Amerikka-ikävää parhaillaan. Tulee omat keväiset Kalifornian matkamuistot mieleen, kun lukee ja katselee tätä, vaikka kyseessä onkin ihan eri kaupunki ja Amerikan puolisko. En ole hirveästi Philadelphiaan aiemmin tutustunut, joten tämä oli mielenkiintoista luettavaa. Elfreth’s Alley vaikuttaa todella suloiselta paikalta ja tuo vankila kiinnostaa kovasti! Alcatrazissa jo tunnelmoin sitä rosoisuutta ja Al Caponeakin, mutta kyllähän tuo aika houkuttelevalta näyttää. Täytyy ottaa Philadelphia mukaan seuraavaan Amerikan matkasuunnitelmaan! 🙂 Hienoja kuvia!

  Tykkää

 7. Philadelphia kuuluu siihen osastoon Jenkeissä, että sinnekin olisi tarkoitus tehdä penkkiurheilureissu joku vuosi loka- marraskuun vaihteessa, kun talvisarjat kaikki on käynnissä. Samalla tulisi katseltua kaupungin nähtävyyksiä ja tutustuttua ravintolakulttuuriin. Oli kiva lueskella Philadelphiasta!

  Tykkää

 8. Jäänyt tuo Atlantin toinen puoli itsellä niin vähälle huomiolle, etten ollut edes tajunnut että Philly on niin lähellä NYia että päiväretkikin riittäisi! Tää oli kyllä hyvä vinkki, vaikka useimmiten itsekin tykkään viettää paikassa ainakin yhden yön että näkee kaupunkin kaikki puolet. Ihanan symppikseltä Philadelphia kyllä näyttää, ja suurena vankilafanina kävisin kyllä ehdottomasti myös tuossa vankilassa. Amerikan roadtrippiä odotellessa siis!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s