Skotlanti, milloin näemme uudelleen?

Vietin elokuussa pidennetyn viikonlopun Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa, ja ehdin nähdä myös vähän ylämaata yhden päivän maisemakierroksella. Tuo lyhyt piipahdus kasvatti halua nähdä enemmän etenkin ylämaita ja saarillakin olisi ihana vierailla, mutta nyt aika ei riittänyt kiertelyyn. Kotiin palatessa sydän sykki lujaa Skotlannille, ja kolusin Netflixistä ja muualta mahdollisimman paljon Skotlannin maisemissa kuvattuja ohjelmia. Nyt vaan mietin koska voisin palata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tunnelmallinen Edinburgh on täynnä historiaa

Edinburgh on helppo paikka aloittaa tutustuminen Skotlantiin ja sen historiaan. Vanha kaupunki huokuu historiaa ja hyviä paikkoja aloittaa siihen tutustuminen ovat esimerkiksi Edinburghin linna ja Skotlannin kansallismuseo. Kaupungin historiallisesta hengestä saa toki kiinni ihan vain keskustassa kävelemällä, sillä etenkin Edinburghin linnalle johtava tie sivukujineen on ollut käytössä vuosisatoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos haluat kurkistaa millaista elämä Edinburghissa oli 1700-luvulla, Mary King’s Close on osa vanhaa katu- ja taloverkostoa joka on säilynyt nykypäivään asti kirjaimellisesti sen päälle rakennetun infrastruktuurin alla. Historian havinaa löytyy myös Greyfriarsin vanhalta hautausmaalta jonka sanotaan inspiroineen J.K.Rowlingia Harry Potter- kirjasarjaa kirjoittaessaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pubikulttuuria unohtamatta

Briteissä kun ollaan, myös täällä pubikulttuuri kukoistaa. Etenkin Royal Milella ja sen sivukaduilla on paljon pubeja, joista monista saa myös ruokaa. Oma suositukseni on ainakin Grassmarketilla sijaitseva The Last Drop, josta sai niin perinteistä skottiruokaa kuin helpomminkin alasmeneviä suosikkeja. Pubeissa on myös vilkas yöelämä, ja iltaa voi jatkaa myöhään niiden antimista nauttien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulkoile Holyrood Parkin komeissa maisemissa

Edinburgh on varsin vehreä kaupunki, sillä keskustan alueella on ripoteltuna useampia puistoja. Niistä isoin ja suosituin on keskustan sivulla aukeava Holyrood Park, jonka keskellä kohoaa pari kukkulaa. Näistä korkeampi on nimeltään Arthur’s Seat, jonka laelta on upeat näköalat yli kaupungin ja merelle asti. Kapuaminen sen huipulle vaatii pientä peruskuntoa, mutta maisemat ovat ehdottomasti vaivan arvoiset. Holyrood Parkin laidalla on myös Englannin kuningattaren palatsi, jossa kuninkaallinen perhe majoittuu heidän ollessaan Skotlannissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uskomaton ylämaa

Edinburghista käsin on helppo lähteä kiertämään Skotlantia. Halutessaan jo päivässäkin näkee ympäröivää maaseutua sekä jopa ylämaita, mutta kovin kauas siinä ajassa ei ehdi. Itse varasin yhden päivän kiertobussimatkan, joka kiersi pysähdellen Trossachsin kansallispuistossa, läpi uskomattoman kauniin Glen Coen ja ylämailla aina Loch Nessille saakka. Näitä maisemia ihaillessani tunsin suurta tarvetta palata tänne vielä uudelleen, paremmalla ajalla ja omalla aikataululla. Vaikka Edinburgh onkin kaupunkina viihtyisä ja kauniskin, Skotlannin todelliset helmet löytyvät sen karun kauniista luonnosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletko jo käynyt Skotlannissa? Tekikö se sinuun vaikutuksen?

 


13 thoughts on “Skotlanti, milloin näemme uudelleen?

 1. Edinburg on kyllä upea ja suosittelen lämpimästi varltamisreissua Isle of Skyehin! Siellä on mitä ihanin airbnb Waternishissä Brigidin luona. Oma kivimökki jylhän ja myrskyävän meren rannalla.

  Tykkää

 2. Oi, mitä ihania maisemia! Skotlanti on ollut pitkään itsellänikin mielessä – vietin siellä aikoinaan kuukauden kielikurssilla, mutta tästähän on iäisyys. Tekisi kovasti mieli nähdä kaikki tutut paikat uudestaan ja vähän uusiakin. Edinburghin muistan hienona kaupunkina, ja sieltä voisi tosiaan hyvin aloittaa matkan. Mutta ehkä kaikkein upeimmat maisemat löytyvät ihan pohjoisesta: villejä Atlantin rantoja ja kukkivia nummia. Vai lieneekö aika kullannut muistot?

  Tykkää

  1. Aivan varmasti upeimmat paikat löytyy vielä ”syvemmälle” Skotlantiin mennessä, juurikin se villeys ja dramaattisuus on itselleni tuolla ainakin se viehättävä tekijä! 🙂

   Tykkää

  1. Tykkäisitte varmasti! Itse tosin en tykästynyt Dubliniin yhtään, mutta luulen että se johtui monen epäonnisen sattumuksen summasta. Mutta Edinburghista voisin kuvitella kaikkien pitävän! 🙂

   Tykkää

  1. Kiitos Milla! Aksentti oli kyllä toisinaan haastavaa, etenkin jos oli yhtään taustahälyä häiritsemässä kuten esimerkiksi pubeissa. Glasgowssa en ole käynyt, mutta sisareni kertoi senkin olleen kiva paikka. 🙂

   Tykkää

 3. En ole koskaan käynyt Skotlannissa, mutta toden totta haluaisin! 🙂 Nuo luontomaisemat ovat ihan vertaansa vailla, niin kauniin vihreää ja avaraa. Kaupunkikohteet toki kiinnostaa yhtä lailla, mutta verkkokalvoilla eniten kimaltelee juurikin tuo luonnon houkuttelevuus. 🙂 Toivottavasti pääsisi sinne pian. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s