Ensikosketus Etelä-Amerikkaan

Syyskuussa kertoilin alustavasti suunnitelmasta lähteä remonttievakkoon Etelä-Amerikkaan. Tuo evakko tulikin ajankohtaiseksi nopeammin kuin uskoinkaan ja täällä sitä ollaan, kirjoittelen tätä postausta nimittäin Perusta! Olin jo pitkään haaveillut pääseväni näkemään Machu Picchun sekä kokemaan kosketuksen inka-kulttuuriin, joten selvää oli että matkamme tulisi alkamaan juuri täältä.

davdav

Ensifiilikset Perusta

Tämä on sekä minulle että miehelle ensimmäinen matka Etelä-Amerikkaan, ja moni asia on päässyt yllättämään. Englantia puhutaan yllättävän vähän, joten espanjan alkeita oli kannattavaa kaivella muistin perukoilta ennen matkaa, vaikka usein kommunikointi paikallisten kanssa onkin ollut jotain spanglishin ja elkeiden sekoitusta. Mutta pärjätty ollaan, ja kielitaito kehittyy päivä päivältä. Perulaisen ruoan sanotaan olevan Etelä-Amerikan parhainta, mutta päivittäisistä yrityksistä huolimatta se on ollut hieman pettymys. Täälläkin parhaat ruoat tähän mennessä on nimittäin löytynyt muiden kansallisuuksien keittiöistä.

davsdr

Vaikka olin toki lukenut ilmastosta etukäteen, sekin pääsi silti yllättämään. Päivisin on lämmin ja iho palaa etenkin korkealle noustessa erittäin herkästi, ja illat viilenee dramaattisesti heti auringon laskettua. Talojen sisällä on kylmä, eristeitä ei ole ja yksilasiset ikkunat falskaa, onneksi joissakin majapaikoissa on huoneissa sähköpatteri. Andien vuoristoon noustessa vuoristotaudin ensioireet ei ole ollut mikään vitsi. Noustessamme yhä korkeammalle vuoristoon ensimmäinen päivä uudessa kohteessa on aina kulunut vihlovan päänsäryn ja aivosumun kourissa. Mies totesi ettei olekaan ikinä ennen hengästynyt jopa syödessä. Ensimmäisen päivän aikana oireet ovat kuitenkin jo alkaneet helpottamaan ja hitaasti liikkuen on voinut kierrellä ulkonakin. Päivä päivältä ilman ohuuteen on alkanut tottumaan ja hengästyminen on vähentynyt.

sdr

Positiivisiakin yllätyksiä on toki ollut. Mielessäni Etelä-Amerikka näyttäytyi jotenkin vaikealta matkakohteelta, jossa varmasti joku yrittäisi ryöstää heti pimeän tullen ja kaikkia kohtaan pitäisi suhtautua äärimmäisen skeptisesti. Perustarkkaavaisuus on tarpeen toki jokaisessa kohteessa, mutta Perussa en ole toistaiseksi kokenut missään oloani turvattomaksi. Myöskään huijausyrityksiä emme ole havainneet, toisin kuin Aasiassa. Paikalliset ovat ystävällisiä, ja etenkin jos heille osaa sanoa edes muutaman sanan espanjaksi. Matkustaminen kohteesta toiseen on helppoa, sillä turismi kukoistaa ja kaikkea varten on halutessaan saatavilla järjestetty nähtävyyskierros, joita kaupataan joka kulmalla kiusaksi asti. Matkailijoista tunnutaan pitävän täällä huolta.

IMG_20191029_140154_271

Matkan edetessä maisemat ovat olleet upeita niiden vaihtuessa dramaattisesti karuista rannikon aavikoista jylhiin Andien vuoristomaisemiin. Peru vaikuttaa todella monipuoliselta luontokohteelta, sillä karkeasti lajiteltuna pohjoisesta löytyy vehreää Amazonian sademetsää ja rantoja, etelästä kuivaa aavikkoa ja sisämaasta vuoristoa, kanjoneita ja järviä. Parhaat maisemat taitavat olla meillä vielä edessä!

IMG_20191027_080715_731davIMG_20191026_134213_087

Mikä on meidän matkasuunnitelma?

Viime vuonna toteutetun, neljä kuukautta kestäneen maailmanympärimatkan jälkeen matkaan lähtö hieman ex tempore-mentaliteetilla tuntui yllättävän helpolta. Vielä viime vuonna nimittäin matkasuunnitelmien hajanaisuus tai epätietoisuus aiheutti itselleni lähinnä ahdistusta, mutta nyt osaan ottaa suunnitelmien suhteen jo hieman rennommin. Saimme tiedon remonttiaikataulusta vain viisi viikkoa ennen sen alkua. Maailmanympärimatkaa ehdin suunnitella lähes kaksi vuotta, joten kovin tarkkoja suunnitelmia ei ollut nyt edes aikaa tehdä. Varasin pikimmiten menolennot Peruun, ja paluukohteeksi valikoitui Argentiinan Buenos Aires. Matkustusaikaa on suurinpiirtein kaksi kuukautta ja lentojen lisäksi ainoat konkreettiset matkasuunnitelmat matkalle lähtiessä kattoivat liikkumisen Perun läpi Boliviaan.

Minne matka sieltä jatkuu on edelleen hieman auki. Olin alustavasti miettinyt liikkumista Bolivian kautta Chileen ja sieltä edelleen Argentiinaan, mutta Chilen levottomuuksien vuoksi tuokin ajatus on ainakin toistaiseksi jäissä. Ensimmäistä kertaa ikinä tuntuu aika mahtavalta olla hieman tuulen (tai kohtalon) kuljettamana, seikkailu edessä!

IMG_20191031_145535_809


35 thoughts on “Ensikosketus Etelä-Amerikkaan

 1. Nyt on tietysti tai ehkä Boliviassakin levotonta. Tuo vuoristotauti on aina arvaamaton. Minua se ei ole koskaan koskettanut pahasti, ei myöskään Perussa. Minusta myös ruoka oli aivan loistavaa. Tuolla on se helppous, että ihmiset puhuvat äidinkielenään ketsuaa, joten myös heille espanja on vieras kieli, jonka he lausuvat huolellisesti ja hitaasti. Tietysti ihan ihanteellista olisi ollut, jos itse olisin vähän opiskellut ketsuaa varastoon, mutta sitä en älynnyt tehdä.

  Tykkää

  1. Nyt kyllä jälkikäteen hieman huvittaa tuo oma toteamus turvallisuudentunteesta, olemme nimittäin tällä hetkellä jumissa La Pazissa Boliviassa, jossa mellakoidaan, ryöstetään liikkeitä ja taloja, busseja on poltettu, tiet kaupunkien välillä on suljettu ja ihmisiltä alkaa loppua vesi. Se siitä turvallisuuden tunteesta! Tosin tämä aiemmin kirjoittamani postaus koskikin Perua, jonka turvallisuudesta olen edelleen samaa mieltä. Varsinkin andeilla edes pieni tuntemus quechuaa olisi ollut iso plussa, mutta tosiaan espanjan alkeillakin pääsee jo pitkälle! 🙂

   Tykkää

 2. Perunmatka on ollut suunnitteilla ties kuinka monta vuotta, nytkin lähtisin heti jollei olisi tätä terveysestettä. Tuota vuoristotautia minäkin vähän pelkään etukäteen.
  Olen varma, että teille tulee hieno irtiotto. Nauttikaa!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon! 🙂 Vuoristotaudin suhteen paras ratkaisu on matkustaa maata pitkin (esim bussilla), jolloin päivittäiset nousut eivät ole liian suuria, ja sitten viettää rauhassa ainakin pari päivää ennen matkan jatkamista ylös päin. Pahinta on lentää suoraan esimerkiksi Limasta Cuscoon, jolloin kerralla tapahtuva nousu on yli 3 kilometriä. Niinkin voi toki tehdä, mutta silloin parille ensimmäiselle päivälle ei kannata tehdä mitään suunnitelmia aktiviteettien suhteen.

   Tykkää

 3. Huikeita maisemia. Tästä välittyy ihana fiilis lähtemisen ja tuuliajon onnesta. En ole vielä itse E-A:ssa käynyt, joten jään innolla odottamaan lisää postauksia. Ihanaa reissua!

  Tykkää

 4. Ihania kuvia sinulla! Etelä-Amerikka on ollut mulla haaveena kokea lapsuudesta asti, niin kuin oikeastaan kaikki maailmankolkat. Nyt kun olen rohjennut lähteä yksin Aasiaan ja Afrikassa olen päässyt poikkeamaan pari kertaa kymmenisen vuotta sitten, saattaahan se olla että pian löydän itseni vaikka Perusta 😀

  Tykkää

  1. Kiitos paljon! 🙂 Minulla ainakin kävi juuri näin, että maailmanympärimatkan jälkeen tuo haave Etelä-Amerikkaan lähdöstä konkretisoitui, kun tuntui että nyt uskaltaa melkein mitä vain! 😀

   Tykkää

 5. Etelä-Amerikka taitaa nyt olla vähän käymistilassa, sillä Boliviakin taisi ainakin jossain määrin ajautua juuri ainakin lievään kaaokseen. Meillä on suunnitteilla vielä kevätmatka Surinamiin ja Guayanoihin – jos vaikka sillä suunnalla olisi tänä vuonna sopivan rauhallista 🙂

  Tykkää

  1. Kyllä, Boliviassa on tällä hetkellä aika hurjat ja kurjat oltavat, olemme olleet La Pazissa jumissa neljä päivää. Huomiseksi saimme kuitenkin lennon eteenpäin jotta matka voi jatkua! 🙂

   Tykkää

 6. Hui, toivottavasti pääsette Boliviasta eteenpäin turvallisesti! Ihailen ja kadehdin tuota seikkailuasennetta täällä sateisen harmaassa Suomessa. Sitten tuohon varsinaiseen postaukseen: tosi hyvä, erityisesti muistututkset vuoristotaudin oireista (jotenkin kuvittelin, että ne vaivaisivat enemmänkin oikeasti vuorikiipeilijöitä, jotka etenevät koko ajan ylöspäin ja ovat fyysisesti liikkeessä). Oli myös hyvä kuulla, että Peru on ainakin vielä suhteellisen helppo ja turvallinen kohde. En ole itse käynyt Etelä-Amerikassa, joten kaikki siellä tuntuu tosi vieraalta :D.

  Tsemppiä matkaan ja tulkaa ehjinä takaisin! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos paljon Sandra! 🙂 Boliviasta onneksi pääsimme poistumaan lopulta turvallisesti, mutta aivan ongelmitta se ei sujunut. Kirjoittelen asiasta oman postauksen varmaankin jatkossa. Minullekin tuli yllätyksenä nuo vuoristotaudin oireet, kun aiemmin en ollut sellaista kokenut vaikka paikoin yli 2000 metrin korkeudella ollaankin oltu. Itsekin olin jotenkin ajatellut niiden tulevan oikeasti vasta korkealla vuoristossa, tyyliin Himalajan huiputuksessa ym.

   Tykkää

 7. On ollut tosi kiva seurata teidän reissuanne instassa ja oli ihana päästä lukemaan nyt enemmänkin ajatuksia Perusta!
  Etelä-Amerikka kiinnostaa, mutta juuri nuo levottomuudet ja matkustamisen turvallisuus mietityttävät. Kiva jos kirjoittelet enemmänkin kokemuksia ja ajatuksia sieltä 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos paljon! 🙂 Matkakohteiden levottomuudet ovat kyllä ikävä juttu! Sitä kun ei koskaan tiedä kuinka äkkiä tilanne muuttuu ja miten se vaikuttaa kohteessa liikkumiseen ynnä muuhun.

   Tykkää

 8. Oi että mitä kuvia! Wow.
  Mulla on myös ollut mielikuva Perusta jotenkin turvattomana maana, kiva kuulla ettei näin siis ehkä olekaan.
  Harmi kun en ole päässyt reissuanne instassa reaaliaikaisesti sattuneesta syystä seuraamaan, mutta ehkäpä instastoorit löytyvät myöhemmin vielä kohokohdista. 😉 Ja viikonloppuna ajattelin tehdä comebackin instagramiin muutenkin niin loppureissulle ehtii ainakin mukaan.
  Turvallista ja antoisaa matkan jatkoa sinne toiselle puolelle maailmaa!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon Jenni! 🙂 Instastoorit löytyvät kyllä kohokohdista, tosin olen ollut niiden suhteen hieman laiska mutta ehkä vielä parannan tahtia reissun edetessä. Ja mukavaa että nyt olit saanut uuden instatilin hyvälle mallille!

   Tykkää

 9. Minulla on ollut samanlaisia pelkoja Etelä-Amerikkaa kohtaan. Joku jossain fiksusti sanoi, että pelot usein hälvenevät, kun tutustuu kohteeseen, että ovat paljon voimakkaampia etukäteen. Olin yksin helmikuussa Buenos Airesissa ja Coloniassa Uruguayssa. Vielä en saanut rohkeutta lähteä vaikkapa Peruun yksin, mutta reissukaverin kanssa ehdotomasti kyllä. Todella monipuolisia asioita olette ehtineet lyhyessä ajassa jo nähdä. Peru-kuume lähti nousuun.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista Annika! Kiva että Perun postaukset inspiroivat! 🙂 En ole varma olisinko itsekään lähtenyt yksin, etenkään näin ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan matkustaessa. Ja silloin kun Boliviassa kaikki tuntui menevän sekaisin niin reissukaverista on ollut kyllä todella paljon apua ja turvaa.

   Tykkää

 10. Etelä-Amerikasta on koettuna vasta Brasilia, mutta moni maa sieltä suunnilta kiinnostaisi, etenkin Peru. Machu Picchu kuuluu ehdottomiin bucket list -kohteisiin allekirjoittaneella. Ehkä vielä joku päivä sinnekin pääsen ☺️ Nauttikaa Etelä-Amerikasta ja leppoisaa matkantekoa teille!

  Tykkää

 11. Upeita matkakohteita! Onko matkasuunnitelma jo täsmentynyt loppumatkan osalta?

  Meille ei tullut vielä Machu Picchun tai Cusconcaan korkeudessa päänsärkyä, vaikka lensimme merenpinnantasolta suoraan Cuscoon ja päivämme olivat varsin aktiivisia. Boliviassa, kun olimme parhailaan jopa 5 000 metrin korkeudessa, oireita sen sijaan tuli. Päänsärky oli aivan järkyttävä, erityisesti öisin, kun oli vaakatasossa ja yritti nukkua.

  Tykkää

  1. Kiitos Mikko! 🙂 Matka on kulkenut tähän mennessä Peru -> Bolivia -> Chilen Atacama -> Argentiina. Suuntaamme seuraavaksi Iguassun putouksille, josta ylitämme Brasilian puolelle. Brasiliassa käydään Rio de Janeirossa, ennen kun palaamme takaisin Argentiinaan Buenos Airesiin. Sieltä käsin tehdään varmaan reissu ainakin Uruguayn puolelle, mutta muutoin tuskin enää lisäämme kohteita vaan yritämme hieman hidastaa vauhtia ennen kotiin paluuta.

   Tykkää

   1. Iguassun putoukset ovat upeat. Kannattaa ehottomasti käydä kummallakin puolella, näkymät ovat hyvin erilaisia. Kävimme nyt lokakuussa Victorian putouksilla Zimbabwessa ja Sambiassa ja ei se ollut mitään verattuna Iguassuun, vaikka toki näyttävät putoukset nekin. Vaikka minulla on näkemättömiä kauniita vesiputouksia lukematon määrä, uskaltaisin julistaa Iguassun upeimmaksi. Se Iguassun putousten jyrinä yhdistettynä siihen miljööseen on sellaista, että ei sitä oikein ymmärrä ellei itse ole siellä käynyt.

    Rio de Janeiro puolestaan on ehkä maailman kaunein kaupunki. Kristuspatsas on muuten harmittavan usein pilvien petossa, joten jos siellä käy, kannattaa ajoituksen kanssa olla tarkkana.

    Myös Buenos Aires on kiva kaupunki. Oletan, että Colonia del Sacramento on kohdevalinta (eikä Montevideo). Tavallaan ihan viihtyisä, mutta siitä voi käyttää hyvällä omalla tunnolla sanaa ”turistinen”. Mutta mielestäni kyllä sopiva päivämatkakohde.

    Nauttikaahan matkasta! 🙂

    Liked by 1 henkilö

 12. Voi että, ihanalla matkalla olet! 🙂 Etelä-Amerikan kiertely on yksi suurimmista matkahaaveistani, jonka tottakai myös tulen toteuttamaan niin pian kuin mahdollista. Jään innolla seuramaan tätä reissua, josko tulisi lisää hyviä vinkkejä ja kokemuksia korvan taakse. 🙂 Vuoristotauti on varmasti kamalaa kyllä. Ihania maisemia kuitenkin ja tuo suunnitelmien puute kuulostaa kyllä nimenomaan ihan mahtavalta. Antaa virran viedä vain! 🙂 Nauti! 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Tiina! 🙂 Oli hyvä, että kiveenhakattuja suunnitelmia ei ollut matkalle lähtiessä sillä erinäisten asioiden vuoksi matkasuunnitelma poikkesi melkoisesti alkuperäisestä hahmotelmasta. Reissu on jatkunut nyt yli puolen välin, ja nyt alkaa olla tiedossa jo mitä reittiä loppumatka kulkee.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s