Peru on monipuolinen matkailumaa

Aloitimme Etelä-Amerikan kiertämisen Perun Limasta, jonne lensimme Suomesta Madridin kautta yhdellä välilaskulla. Jo Suomessa ollessani olin bonganut Peru Hop- nimisen bussiyhtiön, joka myy erilaisia bussipasseja joilla voi liikkua Limasta Perun läpi aina Boliviaan saakka, ja ystäväni suositeltua kyseistä firmaa myös, varasin bussipassit Limasta Bolivian La Paziin. Bussipassi toimii hop on/hop off- periaatteella, ja matkaan saa nousta ja jäädä matkan varrella olevissa kaupungeissa oman halunsa mukaan. Lisäksi bussissa on aina mukana paikallinen, englantia puhuva opas joka auttoi käytännön järjestelyissä sekä kertoi kohteiden kohokohdista. Vietimme Perussa reilut kaksi viikkoa, jonka aikana ehdimme nähdä monipuolisesti erilaisia kaupunkeja, dramaattista rannikkoa, loputtomilta tuntuvia kuivia aavikoita sekä jylhiä Andien vuoristomaisemia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lima

Matkamme alkoi Limasta, jossa majoituimme Mirafloresin alueella ja kiertelimme kaupunkia kahden päivän ajan ennen bussimatkan alkamista. Olin etukäteen lukenut Liman olevan melko vaarallinen kaupunki, jossa täytyy tietää tarkkaan mitkä kaupunginosat ovat matkailijoille turvallisia, ja näihin vaarallisempiin kaupunginosiin oli luettu mukaan myös Liman vanha keskusta yöaikaan. Päiväsaikaan historiallinen keskusta on kuitenkin turvallinen, ja paikallisen opastamalla kävelykierroksella näimme historiallisen keskustan kohokohdat ja boheemin Barrancon kaupunginosan. Lisäksi kiertelimme Mirafloresia omaan tahtiimme. Parissa päivässä ehti nähdä mielestäni Liman mielenkiintoisimmat paikat, enkä kaivannut tänne lisäaikaa sillä halusin karistaa miljoonakaupungin pölyt taakse mahdollisimman nopeasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinkkini Limaan:

 • Jos haluat nähdä kaupunkia paikallisen opastamana, liity kävelykierrokselle. Kierrokset ovat periaatteessa ilmaisia, mutta oppaalle odotetaan antavan vähän tippiä. Erinomaiset kävelykierrokset tarjoaa ainakin Lima By Walking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paracas

Vain muutaman tunnin ajomatkan päässä Limasta sijaitsee pikkuinen Paracasin rannikkokaupunki. Kaupunki kärsi mittavia tuhoja vuoden 2007 maanjäristyksessä, ja uudelleenrakennus on edelleen käynnissä. Itse kaupungissa ei ole mitään näkemisen arvoista, vaan Paracasiin vierailijoita vetää sitä ympäröivä luonto. Läheinen Paracasin kansallispuisto on suojeltu alue sisältäen aavikoita, rannikkoa sekä läheisiä saaria. Paracasin kansallispuiston alueella voi liikkua merkityillä teillä autolla, mönkijällä tai vaikkapa polkupyörällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kansallispuiston alueella sijaitsee myös Ballestas saaret, jotka on lisänimetty ”köyhän miehen Galapagokseksi”, sillä saarilla asustelee tuhansia eri lintulajeja ja lisäksi siellä voi nähdä pingviinejä, merileijonia sekä delfiinejä. Saarille tehdään parin tunnin mittaisia järjestettyjä veneretkiä Paracasista, mutta saarille ei ole lupa rantautua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huacachina

Lähellä Paracasia sijaitsee myös Huacachinan aavikkokeidas, joka on ainoaa laatuaan Etelä-Amerikassa. Pientä aavikkokeidasta ympäröi myös Etelä-Amerikan suurimmat hiekkadyynit. Keidasta ympäröi pikkiriikkinen kylä, jossa asuu vain noin sata paikallista, mutta alueella yöpyy päivittäin satoja turisteja. Turistimassojen (ja etenkin nuorten sellaisten) myötä keitaasta onkin kehittynyt aikamoinen bilehelvetti. Etenkin viikonloppuisin hotelleissa musiikki pauhaa yön pikkutunneille asti. Paikka on varmasti ollut erittäin kaunis luonnontilassaan, mutta turismin myötä keidas ei ole läheskään sellainen kun se ajatuksena kuulostaa. Turistimassat myös koettelevat muutenkin kuivuudesta kärsivän alueen kestokykyä. Jos olisin perehtynyt asiaan paremmin ennen matkaa, tämä paikka olisi saattanut jäädä sittenkin kokematta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos kuitenkin haluat nähdä keitaan ja ympäröivät dyynit, poimi vinkit talteen:

 • Tutki huolellisesti majoituspaikan arviot. Osa hotelleista on selviä bilehotelleja, niistä pahamaineisin lienee Wild Rover Hostel. Oma majoituspaikka kannattaa valita ainakin muutaman korttelin päästä meluhaitoilta säästyäkseen.
 • Kylässä ei ole käteisautomaatteja, vaan lähimmät automaatit sijaitsevat viiden kilometrin päässä Ican kaupungissa. Varaa käteistä mukaan.
 • Kiipeä dyynin laelle ihastelemaan maisemia, se on kuitenkin suurin syy ylipäätään saapua Huacachinaan. Dyyneillä voi myös osallistua hurjiin jeeppiajeluihin tai vuokrata laudan jonka kanssa laskea alas kuten lumilaudalla konsanaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nazca

Nimestäkin voinee päätellä että kuuluisat Nazcan linjat sijaitsevat täällä. Linjat ovat muinaisten Nazca-intiaanien autiomaahan tekemiä suuria kuvioita, jotka esittävät eläimiä, geometrisiä kuvioita ja yksi käsittämättömästi astronauttia. Kuviot vaihtelevat kooltaan, mutta pääosin niitä pystyy tarkastelemaan vain yläilmoista käsin. Nazcan linjojen käyttötarkoitusta tai merkitystä Nazca-intiaaneille ei tarkkaan tiedetä, mutta niiden arvellaan liittyneen uskonnollisiin menoihin. Lisäksi on arvioitu niiden edustavan jonkinlaista kalenteria, tähtikarttaa, tai olevan viestejä avaruusolioille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yövyimme Nazcan kaupungissa yhden yön. Täälläkään ei ole kuitenkaan linjojen lisäksi mitään nähtävää, mutta halusimme pätkiä muutenkin pitkää bussimatkaa lyhyempiin etappeihin.  Nazcan linjoja pääsee ihastelemaan joko osallistumalla melko hinnakkaalle ylilennolle tai pysähtymällä näkötorniin Nazcan kaupungin ulkopuolelle, josta näkee joten kuten läheiset liskon, puun, sekä käsien kuvat piirrettynä autiomaan hiekkaan.

PA310930.jpg

Arequipa

Arequipassa pysähdyimme ensimmäistä kertaa useammaksi päiväksi, sillä tekemistä ja nähtävää oli aiempia paikkoja selkeästi enemmän. Suurin syy Arequipassa vierailulle on Colcan kanjoni, jonne järjestetään monenlaisia matkoja Arequipasta vaihdellen yhden päivän bussikierroksesta erilaisiin vaelluksiin. Meidänkin oli tarkoitus lähteä kanjonille, mutta lievä sairastelu sekä yllättämään päässeet vuoristotaudin oireet pakottivat meidät unohtamaan koko asian. Sen sijaan vietimme pari päivää tutustuen itse kaupunkiin omaan tahtiin, ja yllätyimme positiivisesti siitä miten viihtyisä Arequipa on. Täällä alkoi jo näkyä viitteitä andien kulttuurista, sillä olimme aivan Andien vuoriston helmassa, 2400 metrin korkeudessa. Arequipaa kutsutaan myös ”valkoiseksi kaupungiksi” tulivuorten sylkemän vaalean kiviaineksen vuoksi, jota on käytetty laajasti talojen rakennusmateriaalina tehden etenkin vanhan kaupungin katukuvasta erittäin yhtenäisen. Arequipan sanotaankin olevan koko Perun kaunein kaupunki, ja se saattaa hyvin pitää paikkaansa.

IMG_20191102_155855_249IMG_20191031_145535_809

Vinkit Arequipaan:

 • Vieraile Santa Catalinan luostarissa. Valtavan kokoinen alue on täynnä kolonialismin aikaisia kauniita rakennuksia ja sen ulkomuurit pitävät sisällään katujen verkoston, jossa aikanaan nunnat asuivat ja elivät sieltä koskaan poistumatta. Tämä oli mielestäni koko Arequipan paras nähtävyys!
 • Kaupunki on tulivuorten reunustama. Ihaile tulivuoria sekä ympäröivää maisemaa joltain sen monista näköalapaikoista. Yksi keskeisimmistä sijaitsee keskustan sivussa, Yanahuaran kaupunginosassa. Miradorilta näet hyvin tulivuori Mistin, ja läheiseltä puente Graun sillalta yhtäaikaa sekä Mistin että Chachanin monipäisen tulivuoren.

PB021070.jpg

Cusco

Cusco on Perun helmi, joka on myös perulaisille ilmeisen tärkeä paikka. Huolimatta siitä, missä kylässä milloinkin olimme, paikalliset halusivat aina tietää aiommeko vierailla Cuscossa. Cusco oli vanha inkakulttuurin pääkaupunki sen kukoistusaikana 1200-luvulta 1500-luvulle espanjalaisten valloituksiin saakka, ja andien kulttuuri elää täällä edelleen vahvana. Ihastuin kaupungin tunnelmaan heti ensimmäisestä päivästä saakka, ja erityisesti kauniin San Blasin kaupunginosaan olisin voinut jäädä seikkailemaan tuntikausiksi. Kaupunkina Cusco on juuri sopivan kokoinen, ja sen keskeiset alueet on helposti käveltävissä. Kaupungin viihtyisyydestä huolimatta siellä ei ole lopulta paljoakaan tekemistä ja se on täysin mahdollista nähdä kattavasti parissa päivässä. Suurin osa nähtävyyksistä ja aktiviteeteista sijaitsee Cuscon kaupungin ulkopuolella, ja ympärillä näkemistä sitten riittääkin! Pelkästään vanhoja inkojen arkeologisia löytöjä on Cuscon ympäriltä luultavasti satoja, osa suurempia ja tunnetumpia kuin toiset. Näistä paras esimerkki on Machu Picchu, josta tulen kirjoittamaan aivan oman postauksensa. Lisäksi alueelta löytyy monipuolisia vaellusreittejä sekä vasta lähivuosina lumen alta paljastunut sateenkaarivuori Vinicunca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vinkit Cuscoon:

 • Kaupunki on rakentunut laaksoon sen pääaukion olevan kutakuinkin laakson pohjalla. Mitä kauempana majoituspaikkasi on Plaza des Armakselta, sitä todennäköisemmin joudut nousemaan jyrkkää ylämäkeä.
 • Kaupungin paras ravintola on Green Point San Blasin alueella. Vegaani- ja kasvisruokaa tarjoileva ravintola oli niin hyvä, että olisimme halunneet syödä jokaisen aterian täällä.
 • San Pedron kauppahalli on mielenkiintoinen katsaus paikallisiin tuotteisiin ja elämään, sillä kauppahallin pienet ruokakojut ovat paikallistenkin suosiossa. Täältä löysimme myös edullisimmat hinnat käsitöille ja muille tuliaisostoksille.

PB021076.jpg

Lisäksi yövyimme yhden yön Punossa lähellä Bolivian rajaa, mutta jälleen toisen meistä sairastaessa emme nähneet kaupungista juuri hotellin lähikortteleita enempää. Titicaca-järven rannalla sijaitsevassa Punossa voi kuitenkin tutustua järvellä kelluvilla ja käsintehdyillä ruokosaarilla asuvien yhteisöjen elämään.

15329716974_ba2b799ca2_k.jpg
Uros Islands. CC kuva: Shawn Harquail

Peru on maantieteensä vuoksi erittäin monipuolinen matkailumaa. Ylläolevien maisemien lisäksi Perussa on myös kauniita surffirantoja ja vehreää Amazonin sademetsää sen pohjois- ja sisäosissa, mutta ne jäivät meiltä tällä kertaa näkemättä matkan suuntautuessa Limasta kohti etelää.

Oletko käynyt Perussa tai kuuluuko se sinun matkahaaveisiin?

 


20 thoughts on “Peru on monipuolinen matkailumaa

 1. Itsekin Perussa juuri ja vielä pari viikkoa olisi jäljellä. Me olemme enemmän kierrelleet vaeltelemassa eri trekkejä mutta Paracas kiinnostelisi vielä kovasti. Kiitos näistä vinkeistä!

  Tykkää

  1. Ole hyvä! Paracas oli kyllä hieno luontokohde, toivottavasti saatte sen mahtumaan suunnitelmiin! 🙂 Trekkailu olisi upeaa, mutta vaatisi itseltäni paljon treenaamista ja opetteluakin ennen kuin voisin ainakaan pidemmille vaelluksille lähteä. Ajatuksena se kiinnostaisi kovastikin, mutta en osaa sanoa olenko kuitenkin lopulta liian mukavuudenhaluinen. 😀

   Tykkää

   1. Onneksi aina voi buukata ryhmän, jonka kanssa kulkea ja he hoitavat kamat perille asti, ruuat sekä majoituksen. Itse voi vaan keskittyä vaeltamiseen ja maisemien ihailuun. Ainakin Perussa hinnat eivät ole mitään mahdottomia.

    Tykkää

 2. Ollaan käyty Perussa. Vietimme aikaa Cuscossa ja sitten Amazonin alueella sademetsässä. Peru tosiaan on todella monipuolinen kohde ja aikaa olisi voinut viettää pidempäänkin.

  Kävittekö katsomassa Vinicuncaa? Me ei käyty, koska olimme kuulleet, että netistä löytyvät kuvat paikasta ovat reilusti muokattuja eikä vuori olisi kovinkaan vaikuttava. Jälkikäteen on hieman jäänyt arveluttamaan, että olisiko sittenkin pitänyt vierailla siellä.

  Tykkää

  1. Ei käyty Rainbow Mountainilla tai sillä toisellakaan vastaavalla paikalla, sillä arvelimme haastavan kävelyn olevan meille hieman liian rankkaa enkä periaatteesta halua ratsastaa aasilla. Tutustuimme matkalla muutamaan kaveriin, jotka olivat käyneet Rainbow Mountainilla vain löytääkseen sen lumen peittämänä. Sääennusteiden kanssa kannattaisi siis olla ainakin tarkkana mikäli sinne mielii. Harmillisesti myös Amazon jäi meiltä tällä kertaa kokematta. Meidän oli tarkoitus käydä Amazonin/Pampan kierroksella Boliviasta käsin, mutta lisääntyvät levottomuudet ajoivat meidät pois maasta mahdollisimman pikaisesti. Onneksi tulevaisuudessa voi aina palata tekemään väliin jääneitä asioita, jos ne kiinnostavat tarpeeksi. 🙂

   Tykkää

 3. Kävin Perussa vuonna 2011. Meilläkin lento oli Madridin kautta Limaan. Sieltä lensimme Arequipaan,joka oli todella kaunis. Sieltä jatkoimme bussilla Colca kanjonille ja Punoon. Titicaca-järvellä piti tietysti pyörähtää ja yhden yön vietimme Amantami-saarella paikallisten luona. Sieltä matka jatkui Cuscoon ja Inka polku vaellukselle. Se oli huima kokemus ja vaelluksen päätös Machu Picchulle oli upea. Kyllähän siellä kaksi viikkoa vierähti mukavasti. Oli mukavaa lukea tutuista (ja muutamasta tuntemattomasta) paikoista. Perusta näkee aika harvoin postauksia.

  Tykkää

  1. Kiitos Merja! Teilläkin oli todella hyvänkuuloinen reissu jossa oli monta upeaa kohdetta. Kaksi viikkoa on minunkin mielestäni ihan minimi Perua varten, se kuluu siellä hujahtaen! 🙂

   Tykkää

 4. Peru on mun all-time favorite kohde to-do listalla ja sinne on pakko päästä vielä joskus. Olen monta kertaa katellut tuota samaa PeruHop-reittiä, mutta arveluttaa ne Andien kuumottavat tiet. Pelotti jo Guatemalan vuoristossa. Myös vuoristotauti mietityttää, koska mulla on ollu lieviä oireita jo Mexico Cityssä, vaikka se on vaan 2250 metrissä. Millasia oireita teillä oli ja miten nopeesti ne helpotti? Tuliko Cuscossa tai Punossa lisää vaikeuksia?

  Tykkää

  1. PeruHop on siitä turvallinen, että se kiertää Andit etelästä käsin, jolloin ne kaikista vaarallisimmat vuoristotiet jäävät välistä. Toki tie Cuscoon on vuoristoissa kiemurteleva, mutta se on päällystetty ja kaksikaistainen (tosin kuin ne pahimmat vuoristotiet!).

   Ensimmäiset vuoristotaudin oireet havaittiin Arequipassa (korkeus 2300m), mutta ne ensimmäiset oireet olivat kaikista voimakkaimpia sillä nousimme yhdessä päivässä lähes 2000 metriä ylöspäin. Cuscoon (korkeus 3400m) noustessa oireet tulivat lievempinä, koska siinä yhden päivän nousu oli vain noin 1000 metriä aiemman lähes 2000 metrin sijaan. Vaikutti siltä, että mitä isompi nousu per päivä, sen suuremmat oireet. Cuscosta Titicaca-järvelle noustessa ei tullut enää ongelmia, sillä nousu oli vain noin 400 metriä mikä on suurinpiirtein suositeltu päivittäinen nousuvauhti vuoristotaudin oireiden estämiseksi.

   Ensimmäisen nousun yhteydessä (Arequipassa) minulla särki päätä ensimmäisen päivän, buranasta oli jonkin verran apua. Lisäksi hengästytti todella helposti, pienikin ylämäki tai rappuset saivat puuskuttamaan. Liikkumaan pystyi kuitenkin kun meni vain rauhalliseen tahtiin. Hengästymistä kesti pidempään, mutta ensimmäiset pari päivää olivat ”dramaattisimmat”, sitten se pikkuhiljaa rauhoittui. Cuscoon noustessa tuli jälleen samoja oireita, mutta lievempänä ja kestivät vain sen ensimmäisen päivän. Mitään nukkumisvaikeuksia tai varsinaisesti hengitysvaikeuksia ei ollut meillä kummallakaan. Runsaasta juomisesta tulee pitää huolta, sillä se helpottaa oireita. Samoin paikalliset vannovat tasaisen verensokerin (eli säännölliseen snägäilyyn) ja kokateen nimeen, ja ehkä niistäkin jotain apua oli. Kaikista tärkeintä on kuitenkin aika, eli se että antaa kropalle aikaa tottua uuteen korkeuteen ainakin pari päivää. En lähtisi minnekään trekkailemaan heti uuteen korkeuteen saavuttuani! 😀

   Tykkää

   1. Kiitti paljon kattavasta vastauksesta 🙂 Kiva kuulla ettei oireet kaatanu teitä sänkyyn vaan pystyitte olemaan tolpillanne. Mulla on Mexico Cityssä just tuota päänsärkyä ja vähän sellasta uupumusta, mutta osaltaan se on saattanu johtua myös jetlagista.

    Ja hyvä tietää, että ne tiet ei oo tuolla etelässä niin pahoja. Se on tässä kaikkein eniten ehkä kuumottanu!

    Tykkää

 5. Kylläpä ehditte paljon ja monenlaista nähdä! Upeita kohteita. Ja tuo bussisysteemi kuulostaa mainiolta, etenkin englantia puhuva opas! Millainen käsitys sinulle syntyi näistä kohteista yksin matkustavan naisen näkökulmasta? Olisiko turvallista?

  Tykkää

  1. Peru vaikutti ainakin turvalliselta yksinmatkailevallekin. Varsinkin PeruHopin kyydissä oli useita soolonaisia matkalla. PeruHopin ehdoton plussa soolomatkailijankin näkökannalta on se että sen kautta pystyy järjestämään luotettavasti erilaisia retkiä, joka ainakin itsestäni tuntuisi turvallisemmalta vaihtoehdolta kun lähteä kaduilta kyselemään kusetuksia varoen. Ainoat kohteet joissa hieman olisin tuntenut oloni turvattomaksi yksinollessa olivat Lima ja La Paz, jälkimmäinen lähinnä mielenosoitusten ja poliittisen tilanteen vuoksi. Monissa kaupungeissa majoituspaikan respa informoi mitkä alueet ovat turvallisia liikkua ja mihin vuorokaudenaikaan. Jos sitä ei automaattisesti ilmoiteta, kannattaa kysyä.

   Tykkää

 6. Mulla on ihan kamala hinku päästä takaisin Etelä-Amerikkaan! En kuitenkaan tiedä, koska sinne pääsisin seuraavan kerran, sillä haluaisin minimissään viettää siellä 2-3 viikkoa. Peru oli muutama vuosi sitten ensikosketukseni Etelä-Amerikkaan ja tuolloin ehdimme reissata siellä kaverini kanssa 1,5 viikon ajan. Toki siinäkin ehti nähdä monenlaista, kävimme Machu Picchulla (vielä mun syntymäpäivänä!), Cuscossa, Titicaca-järvellä, ja myös noilla kelluvilla saarila, Limassa ja parissa muussa pienemmässä paikassa. Paljon sieltä kuitenkin jäi näkemättä, eikä Bolivian puolellekaan menty, vaikka sinne olisikin varsin kätevästi päässyt. Peruun haluaisin takaisin, Argentiinasta olen nähnyt vain murto-osan. Uruguay, Kolumbia ja Boliviakin kiinnostaisivat. Ja Chilessäkin olisi vielä vaikka mitä nähtävää. Voi kun pääsisin sinne jo ensi vuonna!

  Tykkää

  1. Oi, mikä olisikaan parempi tapa juhlia syntymäpäivää kuin vierailla jossain ikimuistoisessa kohteessa! ❤ Paljon ehditte kyllä Perussa 1,5 viikossa! Muutoin kyllä Etelä-Amerikan matkasuunnitelmat vaativat aikaa. Mulla alkaa olla vähän Etelä-Amerikka ähky jo reilun kuukauden jälkeen, mutta varmaa on että joskus tänne täytyy vielä palata sillä monta upeaa kohdetta jäi tällä kertaa välistä. Toivottavasti saisit sun matkasuunnitelmat järjestymään mahdollisimman pian! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s