Machu Picchu täytti kaikki odotukset

En muista tarkalleen koska kuulin Machu Picchusta ensimmäisen kerran, mutta joskus kouluaikoina se oli. Minua on aina kiehtonut vanhat kulttuurit ja arkeologiset kohteet, ja mielessäni lisäsin Machu Picchun yhdeksi haavekohteeksi Kambodzan Angkor Watin, Jordanian Petran ja Egyptin kuninkaiden laakson rinnalle. Kuitenkin vasta aivan viime vuosina aloin konkreettisesti miettimään matkaa Peruun haavekohteeni äärelle, ja remonttievakon tullessa ajankohtaisesti tiesin nyt olevan Etelä-Amerikan ja samalla Machu Picchun aika.

PB041212-1.jpg

Machu Picchu rakennettiin inkojen kukoistuskautena vuonna 1450 todennäköisesti inkakeisarin palatsiksi. Se sijaitsee vuoren harjanteella 2430 metrin korkeudella, noin 80 kilometrin päässä inkojen pääkaupunki Cuscosta. Parhaimpina aikoina Machu Picchulla on arvioitu asuneen jopa 750 ihmistä, joista suurin osa oli palvelijoita. Ihmisjäänteiden lisäksi arkeologit ovat löytäneet alueelta laamojen, alpakkojen, marsujen ja koirien jäänteitä. Laamat ja alpakat olivat hyödyllisiä lämpimän villansa vuoksi sekä kantoapuna. Lisäksi niitä käytettiin ruoaksi, kuin myös marsuja. Koirien jäänteiden sijainnit ihmisten vierellä osoittavat niiden olleen lähinnä kumppaneita.

PB041447.jpg

Machu Picchun terassimaiset pengermät tarjosivat kasvualustan maissille ja perunalle, ja lisäksi tasapainottivat vuorenrinnettä eroosiolta ja maanvieremiltä. Viljelmien pinta-ala ei ollut kuitenkaan riittävä ruokkiakseen lähes tuhatta ihmistä, joten suuri osa Machu Picchun ruoasta kuljetettiin alhaalla olevasta hedelmällisestä laaksosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Machu Picchua kutsutaan usein virheellisesti inkojen kadonneeksi kaupungiksi. Todellisuudessa kaupunkia ei koskaan unohdettu sen loiston hiipumisen jälkeen, vaan paikalliset maanviljelijät vierailivat ja asuttivatkin aluetta sen hylkäämisen jälkeen. Machu Picchun loiston päivät kestivät vain 80 vuotta. Kaupunki sammui suurinpiirtein samaan aikaan kuin espanjalaiset valloittajat samosivat aluetta. Espanjalaiset eivät kuitenkaan löytäneet kaupunkia, jonka vuoksi alue on säilynyt suurin piirtein koskemattomana nykypäivään saakka. On arveltu, että suuri osa Machu Picchun asukkaista olisi menehtynyt matkaajien tuomaan isorokkoon.

PB041341.jpg

Vuonna 1911 amerikkalainen tutkimusmatkailija Hiram Bingham löysi Machu Picchun paikallisten avustamana. Hän ei ollut kuitenkaan ensimmäinen löytöretkeilijä Machu Picchulla, mutta hänen katsotaan olevan ensimmäinen historioitsija joka toi Machu Picchun maailmanyleisön tietoon. Vuoteen 1973 mennessä 30% Machu Picchun alueesta oli restauroitu ja alueen kunnostaminen jatkuu edelleen. Machu Picchu on UNESCOn maailmanperintökohde sen ollessa ”ehdoton arkkitehtuurin mestariteos ja ainutlaatuinen todistus inkojen sivilisaatiosta”.

PB041358.jpg

Käytännön asiaa Machu Picchulla vierailusta

Matkailijoiden määrää Machu Picchulla on rajattu 2500 vierailijaan per päivä. Pääsylippu on ostettava etukäteen joko internetistä tai lipunmyyntipisteistä, mutta Machu Picchun porteilla lippuja ei myydä. Pääsylippu ostetaan valitulle ajankohdalle, ja porteista pääsee sisään vasta omalla varatulla ajalla. Lippuvaihtoehtoja on kolme: peruslippu sisältää pääsyn raunioalueelle, Machu Picchu Montaña sisältää pääsyn raunioalueelle + vaellusluvan Machu Picchun vuorelle, ja Wayanapicchu sisältää pääsyn vastaavasti raunioalueelle + vaellusluvan Wayanapicchun laelle. Peruslipun hinta on noin 59 euroa, ja kummankin yhdistelmälippujen kappalehinta on noin 72 euroa. Korkeasesongin aikaan (touko-elokuu) perusliputkin kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Itse ostimme marraskuun alussa liput ongelmitta vain kaksi päivää ennemmin. Jos mielit kiivetä lisäksi jommalle kummalle vuorenlaelle, silloin yhdistelmäliput pitää varata entistäkin aiemmin niiden pienen määrän vuoksi. Liput pitää olla tulostettuna Machu Picchulle saapuessa!

PB041326.jpg

Machu Picchulle päästäkseen täytyy kuitenkin ensin matkustaa sen alapuolella laaksossa sijaitsevaan Aguas Calientesin kylään, joka tunnetaan myös nimellä Machu Picchu Pueblo. Aguas Calientesiin ei mene teitä, joten sinne pääsee ainoastaan junalla tai kävellen. Junaliikennöijiä on kolme (PeruRail, IncaRail, ja luksusvaihtoehtona Belmond Hiram Bingham) jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän kalliita. Menopaluulippu Cuscosta maksaa helposti 140 euroa henkilöltä halvimmallakin junalla.

PB041472-2.jpg

Aguas Calientes sijaitsee alhaalla laaksossa, joten Machu Picchulle päästäkseen voi valita joko tuskallisen kahden tunnin porrasnousun tai 30 minuuttia kestävän bussivaihtoehdon. Bussi kiemurtelee serpentiinitietä ylös, eikä matka ole kovin mukava. Puolen tunnin edestakaisesta bussimatkasta joutuu maksamaan 24 euroa, kun kävellen pääsee ilmaiseksi.

Machu Picchulle tulee siis nopeasti melko korkea hintalappu. Laskin hinnat yhteen ja pääsylippu, edestakainen junamatka Cuscosta, edestakainen taksimatka juna-asemalle ja bussilippu vuorelle maksoivat yhteensä noin 218 euroa per henkilö. Vaikka summa on korkeahko, oli kokemus kuitenkin sen kaiken arvoinen.

PB041289-2.jpg

Seisoessani vanhan inkojen vartiotalon edessä katsellen edessäni avautuvaa näkymää yli rauniokaupungin ja sitä ympäröivien vuorien tunsin henkeni salpautuvan upeasta näkymästä ja onnellisuuden tunteesta. Vihdoin olin täällä, pitkäaikaisen haavekohteeni äärellä! Viipyilin pitkään maisemaa ihaillen ja katselin kun pilvet lipuivat vuorenharjanteiden yli lähes niitä koskettaen. Ymmärsin hyvin miksi inkakeisari oli halunnut rakentaa palatsikaupunkinsa tänne kaiken yläpuolelle.

PB041398.jpg

Oletko jo käynyt Machu Picchulla, tai kuuluuko se matkahaaveisiisi?

 


33 thoughts on “Machu Picchu täytti kaikki odotukset

 1. Meillekin Machu Picchu näyttäytyi upeana!

  Kun todella aikaisin aamulla lähdimme, satoi varsin kovaa. Perille päästyämme, ei enää satanut, mutta sumu oli aivan hillitön. Siinä vaiheessa pelotti, että näkisimmekö yhtään mitään. Onneksi sumu noin tunnin kuluessa hälveni ja maisemat olivat taianomaiset.

  Machu Picchulle meno on aina vaivan arvoista, mutta jos mahdollista, suosittelen kiipeämään myös ikoniselle Wayanapicchulle. Maisemat siletä ovat aivan huikieat.

  Tykkää

  1. Kiitos jälleen kommentista Mikko! 🙂 On ollut varmasti taianomaista nähdä Machu Picchu myös sumuun kietoutuneena, ja se hetki kun se on paljastunut sumusta oli varmasti upea!

   Tykkää

 2. Hyvin osataan ihmeellä rahastaa! Mutta kaunistahan siellä on. Alpakkakuva sai muuten piristettyä aika hyvin harmaata maanantaiaamua. Niin hyväntuulinen!

  Tykkää

 3. Itsekin juuri viime viikolla MP:llä käyneenä, on hauska huomata kuinka erilaisena paikka sinun kuvissa näyttäytyy.

  Mekin huomasimme sen, että turisteilta saadaan kaikki rahat kyllä pois jos halutaan. Ulkopuolella olevasta raflasta sai Suomen hintoja kalliimman salaatin ja leivän lounaaksi. Onneksi MP alueelta pääsi pois kerran maksutta.

  Itseä jäi hieman harmittamaan se, ettemme ottaneet opasta/liittyneet opastettuun ryhmään. Näin olisimme varmasti saaneet enemmän tietoa kohteesta.

  Tykkää

  1. Mekään emme ottaneet opasta, vaan luimme paikasta ja sen historiasta omatoimisesti etukäteen. Toki oppailla on varmasti sellaista tietoa, jota ei netistä löydä, mutta tykkäämme katsella ja ihmetellä asioita omaan tahtiin. Tärkeää minulle on myös saada valokuvata rauhassa ilman kiireen tuntua tai sisäistä painetta siitä, että joku odottaa. Sen takia en yleensä ota missään opasta mukaan. Me olimme Machu Picchulla iltapäivällä, jolloin paikka todellakin on erinäköinen kuin aamuisin! En osaa valita kumpi olisi parempi aika, toisaalta ne sumuiset aamulla otetut kuvat on aika maagisia! 🙂

   Liked by 1 henkilö

 4. Pystyn hyvin samaistumaan tuohon Machu Pichun viehätykseen, haluaisin sinne ehdottomasti joskus vielä itsekin. Kiva kun olet avannut myös reissun kuluja tässä. Minkä lippuvaihtoehdon valitsitte? 🙂

  Tykkää

  1. Otimme perusliput Machu Picchulle, sillä halusimme odottaa lippuostosten kanssa mahdollisimman myöhään jotta näemme luotettavahkon säätiedotteen ennen päivän valitsemista. Näin myöhään ei yhdistelmälippuja olisi ehkä edes saanut enään, tosin en kyllä tarkistanut sillä arvelin ettei meillä riitä peruskunto vuoren huiputukseen muutenkaan.

   Tykkää

 5. Luin tämän tosi kiinnostuneena, koska tiedän, että vaikka tämä kohde on aina minua kiinnostanut, en tule sinne pääsemään. Tai ainakin melko varmasti luulen niin. Olisipa kivaa, jos kumminkin joskus pääsisi.

  Tykkää

 6. Kalliilta tuntuu, mutta toisaalta on ihan oikein, että ottavat kunnon maksun. Turistit kuitenkin kuluttavat ja roskaavat. Itse olen täällä vielä lähtökuopissa, kyllä tässä vielä tuonne päästään.

  Tykkää

  1. Olen siitä samaa mieltä, että maksan mielelläni jos rahasummat käytetään alueen ylläpitoon, tutkimukseen ym. Mutta jos rahastetaan vain rahastamisen ilosta, että yritysjohtajille jää isompi siivu tuloista, niin sitten se on asia erikseen. Sitähän ei voi tietää, mihin rahat lopulta menevät. Toivottavasti hyvään tarkoitukseen! 🙂

   Liked by 1 henkilö

 7. Minulla tuo on kans yksi ultimaalisimmista suosikkikohteista. Näitä MP-postauksia onkin tullut nyt viime aikoina aika paljon, ja kirjoitin johonkin kommenttikenttään, että pelottaa eniten se, että sattuisikin sateinen päivä ja koko tuhansien eurojen Perun reissu menisi pilalle sen takia. Odotan niin paljon Machu Picchulta, että pettymys olisi sanoinkuvaamaton, jos sille päivälle sattuisi huono sää. Jos ja kun joskus lähden Peruun, on aikaa varattava niin paljon, että siellä ehtii olla tarpeeksi kauan ja katsella sopivaa säätä. Haluan toki kierrellä myös muualla ja tarkoitus olisi sitten joskus pysähtyä matkalla myös Ollantaytambossa. Ihanaa että teillä oli onnistunut kokemus ❤

  Tykkää

  1. Minuakin pelotti juuri tuo samainen sää-asia. Monesti aiemminkin joku ultimaattinen kohde on vesittynyt vesisateeseen (kyllä, tarkoitan sinua, Aitutaki!) joten se on aina hieman pelkona mielessä jos aikaa on vain vähän. Tästä syystä olimme varannut Cuscoon lähes viikon verran aikaa, että sille viikolle sattuisi edes yksi hyvä päivä Machu Picchua varten. Säätiedoitteita kytättiin viimeiseen asti ennen lippujen ostoa, ja tosiaan liput ostettiin vasta kaksi päivää ennen vierailua. Ollantaytambo on todella helppo yhdistää siellä vierailuun, sillä Aguas Calientesiin (eli Machu Picchuun) menevät junat ottavat matkustajia kyytiin myös Ollantaytambosta. 🙂

   Tykkää

  1. Kiitos Suvi! 🙂 Hyviä säitä kytättiin viimeiseen asti ennen lippujen ostoa. Meillä kävi myös hyvä tuuri, sillä juuri kun lastauduimme takaisin bussiin kotimatkalle, Machu Picchun yllä alkoi satamaan.

   Tykkää

 8. Machu Picchu on kyllä kohde, joka jää mieleen, alpakoineen kaikkineen 🙂
  Tänäänkin se oli mielessä, sillä saimme juuri Chichen Itzan myötä ”valmiiksi” kaikki maailman 7 uutta ihmettä, eli Machu Picchu, Kristus Patsas, Taj Mahal, Kiinan muuri, Jordanian Petra, Colosseum – ja Chichen Itza!

  Tykkää

  1. Kiva kuulla Sini! 🙂 Machu Picchulla emme kokeneet enää vuoristotaudin oireita, sillä olimme ehtineet jo totutella korkeuteen. Itse asiassa Machu Picchu sijaitsee melkein kilometrin verran alempana kuin Cusco, jossa suurin osa Machu Picchulle menijöistä majoittuu, joten laskeutuminen Cuscosta alaspäin helpottaa monen oireita. Cuscossa kyllä kärsimme alkuun lievistä vuoristotaudin oireista, eli päänsärystä ja hengästymisestä, mutta oireet väistyivät päivässä. Sen myös huomasimme, että mitä korkeammalle menee, niin sen herkemmin iho kuivuu ja palaa. Aurinkorasvalle ja huulirasvalle oli käyttöä!

   Tykkää

 9. Ihanaa, että sait pitkäaikaisen haaveesi toteutettua ja reissu oli näin onnistunut!<3 Mielettömän näköistä ja hyvät vinkit jaoit. Ei tosiaan mikään edullinen visiitti, mutta varmasti kaiken rahan arvoinen ja enemmänkin. Tämä sai minutkin nyt haaveilemaan Perusta ja tästä paikasta 🙂

  Tykkää

 10. Niin kaunista! 🙂 Macchu Picchu todellakin kuuluu suurimpiin matkahaaveisiini ja olen kyllä samaa mieltä, että eiköhän se ole sitten kaiken sen rahan arvoista kun sinne asti lähtee. Kokemus on unohtumaton. 🙂 Tässä tulikin mukavasti hyvää ja tärkeää tietoa tulevan varalle. Ihania matkakuvia!

  Tykkää

  1. Kiitos paljon Tiina! 🙂 Se on kyllä totta, että Suomesta asti jos jonnekin kauemmas lähtee, niin silloin nähtävyyksiin kannattaa satsatakin paikan päällä.

   Tykkää

 11. Tämä oli kyllä tosi hyvin tehty juttu! 🙂 Just sopivasti historiatietoa, kuvia ja tarkkaan tuo miten sinne pääsee ja hintatiedot. Hinta on toki suolaisen puoleinen, mutta ehkä silläkin halutaan rajoittaa matkailijoiden määrää.
  Olisi upeaa käydä tuolla, varsinkin kun vasta nyt ymmärsin, että sinne ei tarvitsekaan kävellä tolkuttoman pitkään. Kiitos loistavasta infopaketista!

  Tykkää

 12. Machu Picchu kuuluu niihin haaveisiin, jonne ehdottomasti haluan matkustaa ja nähdä omin silmin! Olen aika monta juttua siitä lukenut ja katsonut muutaman dokumentin, todella kiehtova paikka on kyseessä. Kiva oli taas lukea siitä sinunkin kokemuksia ja tuntemuksia 🙂

  Tykkää

 13. Samoja haaveita mullakin ollut kuin sinulla: muut on nähty, mutta Machu Picchu edelleen haavelistalla. Upeita maisenia ja upeita kuvia! Jonain kauniina päivänä seisoin noilla rinteillä itsekin – näin ainakin haluan vakaasti uskoa.

  Tykkää

  1. Kiitos Maarit! 🙂 Ja haaveisiin uskominen todellakin auttaa niiden toteuttamisessa! Mielikuvaharjoittelun avulla ne alkavat tuntua saavutettavilta ajan kanssa, ainakin itselläni tämä toimii. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s