Atacaman aavikolla

Bolivian ylängöiltä siirryimme rajan yli Chilen Atacamaan. Rajamuodollisuuksien jälkeen alkoi pitkä alamäki, kun laskeuduimme alas yli neljän kilometrin korkeudelta kohti San Pedro de Atacaman kylää, jossa viettäisimme muutaman seuraavan päivän. San Pedro de Atacamassa asuu vain noin neljätuhatta asukasta, mutta sijaintinsa ja ympäröivien luonnonnähtävyyksien vuoksi kylä on suosittu matkailijoiden keskuudessa.

Kävellessäni pölyistä kylänraittia kohti majoituspaikkaamme ihastuin San Pedro de Atacamaan välittömästi. Kylän keskusta on kielletty autoilta, ja katuja reunustavat vaaleaksi rapatut talot. Tunnelma kylässä oli letkeän rento, ja pääkadun varrella oli juuri sopivasti kuhinaa. Kahviloista leijui vastapaistettujen empanadojen tuoksu, ja ravintoloiden ruokalistat näyttivät toinen toistaan houkuttelevemmilta Bolivian askeettisten olojen jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

San Pedro de Atacamaa ympäröi karu aavikkotasanko ja se sijoittuu Atacaman aavikon reunamille lähelle Andien vuoristoa. Ilmasto on lämmin ja hyvin kuiva, mutta öisin lämpötilat tippuvat huomattavasti. San Pedro de Atacama rakentui aikanaan aavikkokeitaan ympärille joka mahdollistaa jonkinlaisen kastelujärjestelmän, mutta etenkin puhtaasta vedestä on silti pulaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heti kylän reunamilta alkaa kivinen aavikkomaisema. Maisemat ovat silti erilaisia verrattuna esimerkiksi läheiseen Boliviaan, sillä täällä maisemaa halkoo punaisena hehkuvat kalliot. Tunnetuin vierailukohde on Valle de la Luna, kuulaakso, joka on saanut nimensä kuun pintaa muistuttavan maisemansa vuoksi. Maasta nousevat kukkulat sisältävät suolamineraalia, ja alueella on myös vanhoja suolakaivoksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ympäröivällä aavikolla on lukuisia luonnonnähtävyyksiä, joihin tehdään erilaisia järjestettyjä retkiä San Pedro de Atacamasta käsin. Itse kävimme vain läheisissä Valle de la Lunassa sekä Valle de la Muertessa, mutta mikäli et ole vielä nähnyt suola-aavikoita ja -laguuneita esimerkiksi Boliviassa, kannattaa ehdottomasti ottaa retki joka sisältää useampia kohteita Reserva Nacional Los Flamencosin kansallispuistossa. Kauniin päätöksen päivälle saat ihailemalla auringonlaskua kanjonin reunalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vietimme Chilessä vain muutaman päivän ja San Pedro de Atacamasta jatkoimme matkaa bussilla kohti Argentiinaa. Andien ylittävä tie San Pedro de Atacaman ja Saltan välillä sanotaan olevan yksi maailman kauneimpia, ja kauniitahan maisemat olivatkin! Jälkikäteen olen kuitenkin harmitellut ettemme viettäneet Chilessä enemmän aikaa, joten luulen että vielä jonain päivänä palaan tutkimaan Chileä paremmin. Varmaa on, että myös San Pedro de Atacama ansaitsee vielä uusintavierailun!

 


12 thoughts on “Atacaman aavikolla

 1. Vau, karuja ja komeita maisemia! Aavikot ovat omalla tavallaan kiehtovia. Itse olen käynyt aavikolla vain Intiassa ja kieltämättä se oli kiehtova kokemus. Hiekkaa ja dyynejä joka puolella ja samaan aikaan aurinko laski jonnekin kauas. Ikimuistoinen ilta!

  Tykkää

  1. On hauskaa kyllä miten niin pieneen paikkaan on joku suomalainen päätynyt yrittäjäksi! Meitä suomalaisia löytyy kyllä mitä erikoisimmista paikoista ympäri maailmaa. 🙂 Kyseisessä olutbaarissa emme käyneet, mutta saman tyypin ravintolassa kylläkin!

   Tykkää

 2. Paikan nimi osui heti silmään ja oli pakko tulla lukaisemaan. Tuo on kuin onkin juuri se paikka, jota ihastelin jo Antti Holma ja maastamuuttajat -sarjan erästä jaksoa katsellessa, kun hän vieraili Nightwish yhtyeen Marco Hietalan kanssa San Pedro de Atacamassa juurikin tuota edellisessä kommentissa mainittua suomalaista baarinpitäjä Reijo Pasasta tervehtimässä. Jo ohjelmaa katsellessani ihastuin tuohon upean karuun paikkaan ja tämän postauksen myötä vielä enemmän. Niin kauniita maisemia! ❤ Mikäli toistamiseen aiot paikassa joskus vierailla, käy ihmeessä katsomassa tuo ainoa suomalaisen pitämä baari. Heh. Ja katso ihmeessä tuo Antti Holman jakso, niin pääset takaisin muistelemaan näitä maisemia. 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Tiina! Ne maisemat ovat kyllä mielettömän upeita! Antti Holman tv-jakso on tuttu, kuten myös kyseistä baaria vilkaistiin ulkoa käsin ohi kulkiessa. Sama mies omistaa San Pedro de Atacamassa myös ravintolan, jossa kävimme kertaalleen syömässä. 🙂

   Tykkää

  1. Itse vietimme San Pedro de Atacamassa 3 yötä, ja olisin mielelläni ollut pidempäänkin. Siinäkin ajassa ehdimme kuitenkin nähdä ympäristöstä sen mitä halusimmekin, etenkin kun olimme jo nähneet suola-aavikot ja laguunit Bolivian puolella. Jos kuitenkin vierailee ainoastaan San Pedro de Atacamassa ja jatkaa siitä matkaa esimerkiksi muualle Chileen tai Argentiinan puolelle, suosittelisin ehdottomasti käyttämään yhden päivän läheisten suola-laguuneiden kiertämiseen. Silloin ajattelisin että 4 yötä voisi olla riittävä aika, pidempäänkin toki nähtävää riittääisi mikäli haluaa useampana päivänä kierrellä aavikon eri osissa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s